Z ciekawości: jak macie ustawioną regulację tonów (regulację świateł i cieni -str. 23 instrukcji)?
Wersja do druku
Z ciekawości: jak macie ustawioną regulację tonów (regulację świateł i cieni -str. 23 instrukcji)?
ponieważ częstym zjawiskiem jest przepalanie zdjęć przez aparaty, również przez XZ-2, choć w mniejszym stopniu niż inne, mam ustawione światła na -3 ( na 7 bodajże działek), cieni nie ruszałem bo w/g mnie nic im nie brakuje
Pamiętacie swoje pierwsze zdjęcie z XZ-2? To, jak najlepsze wspomnienie z dzieciństwa, które nigdy się nie zaciera, pomimo tysięcy późniejszych zdarzeń.
Moje jest takie: Łagów lubuski, kanikuła, piło się dużo, robiło się mało, amfiteatr, Chłopaki z 4 Grupy Biednych rżną na akordeonach Zakazane Piosenki, a ja, wręcz z unboxingu, zdjęcie strzelam. Nie wiem jak sepia:)
Się poprawiłem, ale słabo - trampki Chłopakom przyciąłem :|
Dzięki Mike017 - też tak właśnie zauważyłem, iż lubi przepalić np. niebo a cienie są całkiem niezłe.
Z dzisiaj
Załącznik 134983
"Co do szumów to niestety na druku w CEWE Fotoksiążce wyszły strasznie. Nawet na tym zdjęciu z ISO 100 - powietrze w dali pełne jest czarnych kropek, jakby smog jakiś panował... masakra.., jeśli to nie szumy to co?"
Widziałem kiedyś foto książke gdzie zdjęcia w niej były tragiczne. A same zdjęcia były z K 5 dobrej jakości .
Nie oceniaj swoich zdjęć po fotoksiążce.
Jakiś landszafcik z sobotniej wycieczki :) (ewentualnie mogę wrzucić jeszcze dla porównania z FF)
Ładne. Gdzie to?
Kamieńczyk - wodospad na trasie ze Szklarskiej Poręby na Szrenicę.