Nie wiem kiedy przypada, ale licze zr cos sie znajdzie :)
Uwielbiam ptasie opowieści Muminka ;)
Wersja do druku
Czołem ! Pooglądałem troszkę Twoich prac - sąsiedzie miastowy :) Bardzo dobre zdjęcia robisz. Seria z Miśkami, robiona chyba w złotej godzinie - super! Ptaszki też robią wrażenie. Czym focone miśki i ptaszki ? Fajny kolor, taki trochę nie Olympusowy :-P
@Belezo Witam :) Miło, że zdjęcia się podobają. Wątek mocno zaniedbany, ale mam zamiar to nadrobić.
Większość zdjęć "Miśków" robiłem w złotej godzinie, która trwała tam bardzo długo.
Zdjęcia robię tylko Olympusem, starsze zdjęcia są z E-3, nowsze z OM-D E-M1, jeżeli chodzi o obiektywy to teraz używam najczęściej 90-250 mm f 2.8, 300 mm f 4.0, troszkę rzadziej 40-150 mm f 2.8 i 50-200 mm f 2.8-3.5 SWD plus telekonwertery.
Pozdrawiam sąsiada :)
Dzisiaj nie będzie wróbelków, może następnym razem...:-P
Kilka ostatnich wyjść do czatowni zaowocowało spotkaniem różnych gatunków ptaków.
Bielik zwyczajny - duży ptak drapieżny. Lubi tereny leśne w bliskim sąsiedztwie wody. Rozpiętość skrzydeł dorosłego osobnika to prawie 2,5 metra.
Poniżej na zdjęciach - młody bielik .
546.
Załącznik 208415
547.
Załącznik 208416
548.
Załącznik 208417
Pozdrawiam
zdecydowanie wybieram środeczek - 547 - mimo że statyczny to uwielbiam kadry na takim tle - pięknie mi ten kolor tła gra z młodym ptaszorem :)
Świetne.
Zbieram szczękę z podłogi ...
Bielik w locie :)
Piękne zdjęcia pięknego ptaka, gratuluję Muminku! :)
Jak zawsze super:)
Jest moc Marcin,... jest moc.
Aż krew szybciej krąży na wspomnienia atmosfery czatowni
Piękne kadry
Bielik piękny.
Świetne kadry. Możesz zdradzić, gdzie masz tą czatownię?
Abir powróci z mocnym uderzeniem, tylko kukiełki musi odświeżyć. :mrgreen:
Muminku, ptaszor z godła super. :shock::mrgreen:
Ekstra Marcin !! Ty to potrafisz :grin:
Proszę o więcej taki kadrów! :)
Super Ptak :-)
oreły bardo fajnie uchwycone i dobrze zrobione :)
Dziękuję Wszystkim za dobre słowo.
Coś jeszcze się znajdzie :)
Miło mi, że kadry się podobają. Dla dobra ptaków i czatowni nie mogę udzielić takiej informacji.
Ja również :)
Poniżej - kolejne kadry młodego bielika, dorosły jest zbyt ostrożny i jeszcze nie pojawił się na scenie.
549.
Załącznik 208481
Bielik jest największym ptakiem drapieżnym żyjącym w Polsce. Z rozłożonymi skrzydłami wygląda bardzo majestatycznie.
550.
Załącznik 208482
551.
Załącznik 208483
Kiedy usiadł blisko przede mną, udało się zrobić kilka zdjęć portretowych. Długo wpatrywał się w soczewkę obiektywu.
552.
Załącznik 208484
553.
Załącznik 208485
Pozdrawiam
zdjęcia ptasząrów z przodu są obłędne - zawsze wywołują banana na gębie :)
dlatego ostatnie to mój nr 1 :)
550 też się bardzo podoba
MISTRZU! też by się tak chciało ale talentu i cierpliwości i wiedzy brak.:cry: Ale z ogromna przyjemnością (podziwem) oglądam Twoje zdjęcia. O szcunku dla Twej wiedzy nie wspomnę.
Cała seria świetna - również i dla mnie faworytem jest 553. W jakiej był odległości?
553 - rozwaliłeś system :) zazdraszczam !!
Jak wszyscy - 553
Marcin, Marysia ma szczękę na podłodze :)
Piękne.
Moje typy to: 550, 552 i 553.
Mistrzostwo w każdym calu. Musiałeś być perfekcyjnie zamaskowany, żeby tak zajrzeć bielikowi w oczy (553).
Piękne zdjęcia, dobrze, że odkurzyłeś wątek.
Wszystko już powiedzieli przedmówcy. :mrgreen:
Mistrz, Panie Mistrz !!! :shock::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Ale mi słodzicie :grin:, do mistrza jeszcze daleka droga...
@wyszomir tak mniej więcej 3-4 metry.
:) Pozdrowienia dla Marysi
W tej chwili nie ma takiej możliwości, zwierzęta bardzo powoli oswajają się z czatownią.
W przyszłości może będzie taka opcja :)
Pozdrawiam
Brawo!!!
553 bomba!
Cała wrzutka świetna - szacun.
Dziękuję za odwiedziny w wątku :)
Maskowanie to gwarancja sukcesu, ptaki drapieżne - są bardzo ostrożne, no i może jeszcze kruki.
Bielik bardzo ładnie współpracuje z krukami, jeżeli kruki upewnią się, że jest bezpiecznie, to jest szansa na pojawienie się bielika.
Bielik zawsze siada wysoko na drzewach i kontroluje bardzo duży obszar, może tak siedzieć cały dzień wpatrując się w czatownię, w tym czasie panuje totalna cisza, większość ptaków z wyjątkiem kruków, opuszcza kontrolowany teren.
Właśnie ten jeden raz wylądował bardzo blisko i po pewnym czasie podbiegł przed obiektyw, wpatrywał się w soczewkę bardzo długo. Taki bliski kontakt to niesamowite przeżycie.
Chyba troszkę ma :)
Dla mnie również 553 - rewelacja! :)