369 - ciekawe, 370 - bajkowe.
Wersja do druku
369 - ciekawe, 370 - bajkowe.
Dziękuję Marku :)
371. Szczudłak zwyczajny (Himantopus himantopus) to szeroko rozpowszechnione ptaki zamieszkujące wszystkie kontynenty z wyjątkiem Antarktydy. Ta trójka została sfotografowana w płytkiej sadzawce, które jest typowym środowiskiem dla tych ptaków, na terenie solniska Makgadikgadi Pans w Botswanie.
Załącznik 239931
372. Kolibry to latające mini klejnociki- te bardzo ruchliwe ptaki, które wydają się mieć ADHD, mienią się wieloma kolorami. Co ciekawe, na tą feerię kolorów składa się stosunkowo niewielka ilość piór. Kolibry mają ich tylko od 1000 do 1500 sztuk i jest to najmniejsza liczba piór wśród wszystkich gatunków ptaków na świecie.
Amorek zielony (Boissonneaua flavescens)
Załącznik 239932
Jak zwykle super!
Tak sobie myślę na kadrowaniem 371 i nawet przyciąłem po swojemu. To, że góry jest więcej niż dołu wprowadza mi jakąś dysharmonię.
Super ten koliber. Nomen omen kolibry są i u mnie (normalnie przed domem mi latają), i od 2 lat się przymierzam aby je sfotografować i... nic. Tak ja piszesz, ADHD :-) Muszę jakieś lepsze stanowisko koło klombu z kwiatami + jakiś karmnik na nektar obczaić, może wtedy się uda.
Koliber sssuper, kolory, tła, upierzenia, skrzydeł oraz sylwetka.
TJ
Koliber - fajny detal, piękne światło i kolory.
Dziękuję Wam za miłe komentarze :)
373. Lamparty to czwarte co do wielkości koty świata po tygrysach, lwach i jaguarach. Głównie polują na niedużą zwierzynę jak np. niewielkie lub młode antylopy, zające, szakale itp. Rzadko kiedy decydują się na większe od siebie ofiary. Zdarzają się też lamparty ludojady jak np. lampart nazwany Rudraprayag, który w Indiach przez 8 lat zabił ponad 125 osób.Masai Mara, Kenia
Załącznik 239989
374. Na terenie rezerwatu Masai Mara nie jest łatwo znaleźć fajny koci drapak. Większość rezerwatu to otwarte trawiaste tereny więc każde drzewo, w którego cieniu można się przespać a po przebudzeniu naostrzyć pazurki i przy tym naciągnąć ciało, jest na wagę złota. Nic dziwnego, że lwica, korzystając z nadarzającej się okazji, z taką lubością poświęca się tej kociej czynności.
Załącznik 239990
Lampart - piękne zwierzę . Ładne zdjęcie.
Wczoraj byłem u siostry . Ma takiego małego kotka, i też drapaka zrobił . Tyle że z jej kanapy w salonie :mrgreen:
Drapał jej pazurkami po kanapie.
Pewnie wszystkie koty tak lubią drapać :grin:
Ładne zdjęcia.
Dokładnie. Nie ważne czy duży czy mały kot, wszystkie zachowują się podobnie :)
375. Chyba wszyscy wiedzą, że kolibry to najmniejsze ptaki na świecie, ale czy wiecie, że kolibry mają proporcjonalnie największy mózg ze wszystkich ptaków? Mózg tych kolorowych ptaszków stanowi 4,2% masy ich ciała. Dla porównania ludzki mózg ma dwuprocentowy udział w masie naszego ciała. Elfik wstęgoszyi (Coeligena torquata), Park Narodowy Los Nevados, Kolumbia
Załącznik 240065
376. Ciosy słonia afrykańskiego rosną przez całe życie i mogą przyrastać nawet o 18 cm rocznie. Teoretycznie więc im starszy słoń tym dłuższe ma ciosy, jednak nie w każdym rejonie stare słonie mają je niemal do ziemi. Długość ciosów w dużej mierze zależy od tego czy dieta ich właścicieli jest bogata w mikroelementy sprzyjające wzrostowi ciosów a ta zależy od rejonu, w którym zamieszkują. Słonie z terenu Parku Narodowego Hwange niestety nie mogą pochwalić się tak długimi ciosami jak ich krewni np. z Kenii.
Załącznik 240066
Bardzo spodobała mi się wyschnięta akacja i jej niesamowite otoczenie. Kolibry przepiękne. Surykatki, zebry, słoń i drapieżcy jak zawsze na Twoich zdjęciach prezentują się w niesamowicie naturalny sposób.
Kolejne piękne zdjęcia - zwłaszcza koliber w locie budzi podziw. Podejrzałem sobie dane EXIF tego zdjęcia i jestem dość mocno zaskoczony czasem ekspozycji 1/640s. Myślałem ze uzyskanie tak mało rozmytego obrazu skrzydeł kolibra wymaga znacznie krótszego czasu.
Wszystkie zdjęcia tu to, jak dla mnie, górna półka - jeden z częściej odwiedzanych wątków.
Też zwróciłem na to uwagę i myślałem, że to około 1/2000 s.Cytat:
Myślałem ze uzyskanie tak mało rozmytego obrazu skrzydeł kolibra wymaga znacznie krótszego czasu.
Dzięki za komentarze.
Odnośnie czasu otwarcia migawki przy fotografowaniu kolibrów, to chciałbym móc skorzystać z krótszych, jednak w ciemnym lesie mgłowym nie było za bardzo warunków na takie szaleństwa. :wink:
377. Trzymiesięczne młode podczas posiłku nie zapomina obserwować otoczenia, nawet jeśli od potencjalnego zagrożenia oddziela go potężna lwica, jego matka. Młode lwiątka żywią się mlekiem matki nawet do siódmego miesiąca życia. Nie przeszkadza im to uczestniczyć w lwich ucztach, podczas których uzupełniają mięsem swoją mleczną dietę.
Załącznik 240114
378. Park Narodowy Dorob w Namibii zajmuje zachodni kraniec pustyni Namib. Dzięki położeniu na wybrzeżu, wzdłuż którego płynie zimny prąd Benguelski, nad tą częścią pustyni tworzą się wilgotne mgły, które sprzyjają rozwojowi stosunkowo bogatego życia jak na pustynię. Korzysta z tego szareczka blada (Emarginata tractrac), która zawisając w powietrzu niczym koliber wypatruje owadów, które stanowią podstawę jej diety.
Załącznik 240115
Pięknie wyszła zawieszona w powietrzu szaraczka blada. Lotki na prawym skrzydle bajeczne, na lewym dopełniające ptasią symetrię, rozglądanie się ptaszka sugestywne, pazurki zadziorne, pięknie pokazane. Jedno z najlepszych zdjęć ptaka w locie jakie widziałem.
TJ
Dziękuję Tadeuszu :)
379. Słonie afrykańskie to największe zwierzęta lądowe. Samiec słonia waży około 6000kg a można spotkać okazy ważące nawet 10ton. Kiedy podchodzi do ciebie taki kolos trudno nie czuć przed nim respektu. Całe szczęście, że podczas robienia tego zdjęcia siedziałem bezpiecznie w wkopanej w ziemię czatowni.Park Narodowy Hwange, Zimbabwe
Załącznik 240140
380. Hieny i sępy to nieodłączni towarzysze podczas posiłków. Mimo, że nie cieszą się dużą popularnością wśród ludzi, pewnie za sprawą swojego mało przyjemnego wyglądu (są zaliczane do tzw. Brzydkiej Piątki), to pełnią w środowisku bardzo ważną rolę. Dzięki szybkiej "likwidacji" padniętej zwierzyny lub resztek pozostawionych przez drapieżniki zapobiegają roznoszeniu się bakterii i chorób.
Rezerwat Masai Mara, Kenia
Załącznik 240141
Oba świetne. Sądząc po perspektywie słoń blisko był...
Lwiątko, ptaszek , słonie, hieny pięknie podana na poszczególnych kadrach.
Z 380 wynika, że sęp, to bezczelny ptak.
TJ
Rewelacyjne zdjęcia! Nic, tylko podziwiać :)
Widząc rewelacyjne zdjęcia zwierząt w konkursach na foto miesiąca wszedłem w ten wątek. I szczęka mi opadła. Widać, że kochasz Afrykę (tak sądzę). Postanowiłem przeczytać wszystko od deski do deski, już jakiś czas temu. Tylko ... ten wątek jest długi i jeszcze mi trochę zostało. :) Chciałem napisać coś wtedy, o całości tego co widzę. Ale właśnie wyczytałem gdzie indziej o tym, że zdobyłeś wyróżnienie w konkursie Nature Photographer of the Year 2021 https://naturephotographeroftheyear.com/ no i musiałem poinformować o tym forumowiczów a przede wszystkim złożyć ci gratulacje :)
Ty to masz oko.
Zasłużony tytuł! Serdeczne gratulacje!Cytat:
Nature Photographer of the Year 2021
Jak najbardziej zasłużone gratulacje :mrgreen: dołączam i ja
A nagród fotograficznych wcześniej też już trochę było z tego co pamiętam :)
Również i ode mnie gratulacje! Zasłużyłeś - sądzę że nie tylko na wyróżnienie.
Bardzo się z wyróżnienia kolegi Lilena cieszę ale nie dziwię, gdyż prezentowane przez Niego zdjęcia na forum są najwyższych lotów i na pewno jeszcze nie raz, będą docenione przez gremium pierwszej klasy fachowców.
Przepraszam za dłuższe milczenie ale byłem przez dłuższy czas pozbawiony dobrego dostępu do Internetu. Postaram się w najbliższym czasie nadrobić zaległości.
Dziękuję za miłe słowa. Cieszę się, że zdjęcia się podobają - to zawsze cieszy, nie miej niż wyróżnienia w konkursach.
Dziękuję za wszystkie dobre słowa i gratulacje, które tu padły od pozostałych użytkowników forum. Jest mi niezmiernie miło i cieszę się, że jestem członkiem tej społeczności.
Po części oficjalnej czas na zdjecia ;)
381. Trójka gepardów z grupy Tano Bora dopadła Sasebi po krótkim, ale bardzo dynamicznym pościgu. Chociaż sam pościg trwał kilka sekund to sama walka, nawet z pomocą dwóch kolejnych gepardów, trwała 7 minut zanim waleczna antylopa została powalona i uduszona. Masia Mara, Kenia
Załącznik 240940
382. Żmija karłowata, ta najmniejsza żmija afrykańska, za swój rewir upatrzyła sobie niewielki pustynny skrawek zachodniego wybrzeża Afryki. Jest do tego środowiska świetnie przystosowana i pomimo maskującego ubarwienia i tak woli czekać na ofiarę zakopana w piasku, dzięki czemu jest niemal zupełnie niewidoczna. Na zdjęciu jest właśnie w trakcie zakopywania, które zajmuje jej najwyżej kilkanaście sekund. PN Dorop, Namibia
Załącznik 240941
381 - straszna scena, dramat, tragedia, ale jak pokazana! Gotowy materiał do płaskorzeźby w jakimś pałacu, może faraona.
TJ
381 - kapitalna reporterka przyrodnicza. Zdjęcie bardzo brutalne, ale taka właśnie jest przyroda - gepardy muszą zabijać, bo inaczej same zgina z głodu. Poszło do fotografii miesiąca!
382 - też bardzo dobre, ciekawe zdjęcie. Z jakiej odległości tę żmiję fotografowałeś?
J:-Pak zawsze piękne kadry!!!
Przyroda ma swoje odwieczne prawa nieraz bardzo brutalne ale konieczne do istnienia gatunku. Zdjęcie zwiastuje co stanie się z antylopą a dzięki za to, że nie ma jeszcze wyrwanych kawałków ciała i cieknącej krwi. Maskowanie w piasku żmiji świetnie pokazane.
Dziękuję Panom za komentarze :)
To była odległość w zakresie 50-100cm. Sama żmija miała około 20cm długości.
383. Spiesząca się gdzieś zebra, przebiegająca po zachodzie słońca, wzdłuż jednej z licznych sadzawek na terenie Delty Okawango w Botswanie
Załącznik 240987
384. Kocie czułości służą głównie do zacieśniania więzi w stadzie i są wymieniane nie tylko pomiędzy matką a kociakiem, ale również pomiędzy dorosłymi samicami i samcami więc zasadniczo pomiędzy wszystkim członkami stada. Oprócz funkcji społecznej pełni to również funkcję praktyczną, bo niejako przy okazji czyszczą sobie wzajemnie futra z brudu lub z pozostałości po zjedzonym wcześniej posiłku.
Załącznik 240988
Scena z gepardami rewelacyjna, natura w swojej najczystszej postaci.
Ciekawe tylko, czy gepardom udało się hmm... skonsumować sukces, bo na filmach przyrodniczych często jest pokazywane, jak łapią ofiarę a potem są okradane przez silniejsze lwy, lamparty czy choćby hieny.
383 - nie rozumiem, co to są te czarne pasy na górze i dole :oops:
To są brzegi sadzawki. Za zebrą, to w kolorze czerwono niebieskim, to sadzawka, w której odbija się niebo. Zdjęcie zrobione ok. 30 min po zachodzie słońca.
Udało się :). Przyszłą co prawda jedna hiena ale była zbyt słaba aby przegonić pięć dorosłych gepardów.
385. Nie tylko roślinożercy muszą być ostrożni przy wodopoju. Kiedy głowa znajduje się nisko przy powierzchni wody to oczy mają wtedy ograniczone pole widzenia. To nie jest komfortowa sytuacja nawet dla drapieżników. Pojedynczą lwicę z młodymi może zaatakować duże stado hien lub z sadzawki może wyskoczyć potężny krokodyl. Dlatego gaszenie pragnienia trwa krótko i nikt nie zapomina wtedy o obserwacji otoczenia. Hwange NP, Zimbabwe
Załącznik 241025
386. Dorosłe słonie potrafią wypić nawet 200 litrów wody dziennie. Do picia niezbędna jest mu trąba, w której mieści jednorazowo około 10 litrów wody. Czasami zdarzają się słonie z uszkodzoną trąbą, np. urwaną przez drapieżnika lub przerwaną, co uniemożliwia im picie wody. Takie słonie nie są skazane na śmierć z pragnienia, bo są wtedy pojone przez innych członków stada.
Załącznik 241026
Ostatnie trzy świetne - w sumie wszystkie nadają się do konkursu fotografii miesiąca, ale po doświadczeniach z ostatniej fotografii roku gdzie świetne zdjęcia o podobnym charakterze się skanibalizowały nie wiem, czy powinienem tyle Twoich zdjęć wstawiać. Zebra biegnąca po zmroku zdecydowanie mniej mi odpowiada.
Ja się niestety nie powstrzymałem... jako zodiakalny lew umieściłem lwią rodzinkę w należnym jej miejscu :-)
dzięki za wyjaśnienie.Cytat:
To są brzegi sadzawki...
Świetne są te z wodopoju. Widoczna jest taktyka zwierząt. Lwy są bardzo uważne, jeden pije, drugi bacznie się rozgląda. Słonie dorosłe mają swoje młode pod sobą tak że jakimś drapieżcom jest trudno ich zaatakować.
Pomijając te behawiorystyczne oznaki zdjęcia są ekspresyjne, emanują spokojem, ciszą, czujnością i światłem.
TJ
Tradycyjnie dziękuję za komentarze i odwiedziny...
386. Namibia obfituje w nieziemskie krajobrazy. Rozległe kamieniste lub piaszczyste pustynie bez śladu życia są piękne i jednocześnie nierealne. Największe zdumienie budzi stosunkowo niewielka, otoczona wysokimi wydmami dolina, w której królują martwe kikuty drzew. Przy odpowiednim oświetleniu można odnieść wrażenie, że jest się na księżycu jakiejś wielkiej czerwono-fioletowej planety. Tą doliną jest Deadvlei w Parku Narodowym Namib-Naukluft.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...d=241077&stc=1
387. Lew jest zwierzęciem nocnym, jego piękno można docenić dopiero późnym wieczorem lub wczesnym rankiem, kiedy jest aktywny a jego oczy robią się wyjątkowo duże. W ciągu dnia to "tylko" leniwy kociak, przeważnie śpiący w cieniu a jego oczy stają się praktycznie niewidoczne o ile w ogóle łaskawie zdecyduje się je otworzyć
Załącznik 241078
Zdjęcie z pustyni namibijskiej jest symetryczne i niesymetryczne, bajkowe, kosmiczne, tumany piasku nad wydmą wyglądają jak protuberancje na słońcu.
Lew jest niesamowicie sugestywny, taka wypasiona morda, piękne.
TJ