Szkoda, że nie ma wbudowanego Flasha.
Za to 75/1.8 bardzo fajny, jak tylko wyjdzie, to kupuję :)
Wersja do druku
Szkoda, że nie ma wbudowanego Flasha.
Za to 75/1.8 bardzo fajny, jak tylko wyjdzie, to kupuję :)
Tak sobie jeszcze pogdybam... bo tam cos ewidentnie przy stopce i tym "kopcu kreta" siedzi.
Moze to jakis maly sterownik lamp RC? :-P Albo/i (jak ktos napisal na 43rumors) lampka doswietlajaca AF, a jednoczesnie mini lampka do doswietlenia video ;-)
T.
Wooow, ale wątek się rozrasta, dopiero dobrnąłem do końca uff:grin:
Fajnie się zapowiada ta nowa maszyna. Jedyna rzecz, która mnie nie przekonuje to ten wyświetlacz, a raczej konsekwencje jakie ze sobą niesie, "nieużyteczna" ramka wokół niego zajmuje połowę powierzchni samego wyświetlacza. Jakby olek miał do dyspozycji telewizor bardziej kompaktowych rozmiarów tylna ścianka bardzo by zyskała- centymetr z lewa centymetr z prawa.
Jak toto trzymać jedną ręką, poza tym wyświetlacz mógłby być bardziej zabudowany w górnej części tak żeby tylna ścianka była jedną powierzchnią - jak obsługiwać rolkę kciukową:?: trzeba zluzować uścisk, a i tak chyba kant telewizora i te dwa przyciski będą przeszkadzały paluchowi:roll:
Reszta prezenci się zajebiście oby jeszcze od technicznej strony był postęp.
na tym obrazku najbardziej podoba mi się to body z gripem, bez gripa nie kupuję
Ahrtus -właśnie cały czas o tym trąbię.
Za mało miejsca, -gdzie!? -brak(!!!) miejsca do trzymania tego prawą ręką
Mała nadzieja w tym wichajstrze mającym chyba służyć za zaczep dla kciuka (na zielono) -i to widzę jako zaletę, ale POCO tak wielki ekran!?
Po co tak szeroki ekran?
Po co tak kombinować -bo nie było nic mniejszego na magazynie ?
Zauważcie skalę tego 75-300 w stos do body.
11-22 przez MMF2 będzie podobnej wielkści > to wymaga pewnego trzymania > chciałbym wierzyć że ten wichajster pomoże -wcześniej nie był pokazany = mam rozumieć że będzie dostępny jako kolejny dodatek?
Sama idea "modułowości" jest doskonała -boli mnie ten idiotyczny telewizor...
Kopiec kreta doskonale nada się do osadzenia mikrofonu.
:idea: Może dałoby się skonstruować "moduł" z jakiegoś antypoślizgowego materiału (przypinany) zasłaniający ten telewizor -by móc za niego trzymać? -może coś opatentuję?
Ale guma pod kciukiem wygląda porządnie, a nie jak jakaś popierdółka. Miejsce na kciuk powinno więc się znaleźć bez problemu.
Wsparcie AF dla 43 plisss :)
sensor z e-300 plisss jak już nic innego nie macie:mrgreen: -z dzisiejszym softem...
nie wiem -mój e-400 miał problemy z matrycą (lewa strona -matrycy się grzała) więc się zamknąłem w sobie...
Dosyć smutne ale zrozumiałe .....
Rzadko który e400 nie miał problemu z lewą stroną...co nie zmienia faktu, że dobra była :)
I chyba jeszcze jest póki jakiekolwiek E-400 są w użyciu.
UWAGA! Dementuję moją własną wątpliwość co do "wichajstra" do zahaczenia kciukiem -jest na wszystkich zdjęciach, tyle że był pod takim kątem pokazany że prawie go nie widać. -A zatem jest częścią aparatu i nie trzeba go dokupywać.
Wsparcie dla 4/3 będzie -czemu miało by być inaczej?
Tak samo jak w we wszystkich innych EP.
Jaką najtańszą i najmniejszą lampą można sterować Lampy Olympusa, Metza bezprzewodowo (w trybie RC)?
myśle że aż takiej rewolucji nikt się poważnie nie spodziewa?
Taka mnie refleksja naszła, że ten cały 2012 rok naprawdę podle się zapowiada. Wszyscy producenci wypuszczają skrajnie ch… we aparaty. Fuji daje ciała na całej linii(brak FF, pięciokrotnie za wysoka cena), Pentax robi kupę(w dodatku nie ma FF), Olympus kompromituje się najgorszym aparatem w historii, zamiast wydać FF z bagnetem OM na 20-letnie manuale i anomale . Jedyna nadzieja w nowym D-800. To jedyna godna uwagi pro-puszka(fakt, że cztery razy za droga), która da nieograniczone możliwości w robieniu portretów w pełnym słońcu z fleszem i nieprawdopodobnie małą GO . Jedno co(bardzo) mnie niepokoi to fakt, że D-800, podobnie jak te pokraki od Olympusa i Pentaxa, może nie mieć wbudowanej lampy błyskowej, co zaprzepaści możliwość zdalnego wyzwolenia ekstremalnie płytkiej GO w pełnej dziurze południowego słońca… Całe szczęście, że jest jeszcze Sony NEX-7, który co prawda nie ma flesza ale nadrabia to nieprawdopodobnymi możliwościami fotograficznymi – zwłaszcza inteligentnymi filtrami artystycznymi imitującymi flesz, południowe słońce i ekstremalnie płytką GO…
no więc słuchaj swego serca i bądź szczęśliwy z D800 +Nex7 :) albo zainteresuj się czymś średnioformatowym -z najnieprawdopodobniejszą GO.
Tu mówimy o pokrace (bez GO jakiejkolwiek)-gdybamy i narzekamy sobie przed premierą> P O K R A K I
Ja tam myślę, że On ironizował ;p
OMD dla mnie to aparat jak aparat. I chyba żadnych rewelacji/rewolucji po nim bym się nie spodziewał. Przyglądam się bacznie rynkowi tych nowości i wysiłkom producentów nad stworzeniem super aparatu i wydaje mi się, że najbliżej jest Sony i to nie z NEX a z SLT.Problemem lustrzanki stało się filmowanie, przez co gdy filmujemy lustrzanka przestaje być lustrzanką, lustro jest podniesione a obraz obserwujemy na tylnym wyświetlaczu. Straszny dyskomfort. Dalmierze z kolei mają problem z celownikiem i widocznym w nim kątem widzenia wymiennych obiektywów. Elektroniczny celownik rozwiązujete problemy ale jak wiemy pewnej grupie użytkowników nie odpowiada jego jakość. Ja zresztą też nie przepadam za tym rozwiązaniem. Ale zastanawiam się czemu nikt nie wróci do korzeni i nie zrobi lustrzanki z wymiennym pryzmatami? Kupujesz body z kominkiem a wrazie co masz LV. Jak chcesz lustrzankę to masz zwykły tradycyjny pryzmat. A jak chcesz mieć superszybki aparat z kwadrylionem klatek na sekundę i filmowaniem w coś tam HD masz w miejsce pryzmatu elektroniczny celownik z funkcją unieruchomienia lustra. Do takiego korpusu to jak by się uparł to i dalmierz by przyspawał.
15 zł i nożyczki
http://www.youtube.com/watch?v=wTl5FxqAqqA
---------- Post dodany o 08:08 ---------- Poprzedni post był o 08:06 ----------
a jak dobrze poszukasz to nawet za 4,99 zł
http://tanio.pl/71651635,Mata-antypo...l4ticaid=6ddf1
Ech.. dalej najazdy NEX-owcow. To raz.
Dwa. Do Nikona jest sterownik do lamp blyskowych SU-800, wiec wbudowanej nie trzeba (choc byloby to mile).
Trzy. Demonizowanie plytkiej GO, z ktora sa tylko problemy przy portretach. Juz przy f/2 jedno oko jest w stanie wylezc z GO kiedy modelka lekko glowe przekrzywi :P
T.
Być może, ale co komu szkodzą? A jeśli już odczytywać w tym podtekst rywalizacji, to lepiej się sprawdzić w efektach pracy, niż przekrzykiwaniu się "o wyższości Świat Wielkiej Nocy na Świętami Bożego Narodzenia".
Tego właśnie brakuje w sterowaniu błyskiem w Olkach. Zewnętrzny wyzwalacz, do którego można podpiąć przewód i wyciągnąć tak, by raził pozostałe lampy z lepszej pozycji niż aparat.
Głębia ostrości to jedno z narzędzi. Jak nie się niema pojęcia gdzie i kiedy można to lepiej nie używać.
Aaa.. bo mnie denerwuja :)
Niestety, a to takie fajne rozwiazanie. Mysle, ze dla inzynierow Olka nie powinno byc problemem zaprojektowanie czegos takiego.
Taa oczywiscie. Tylko najczesciej o ta GO to krzycza Ci, ktorzy i tak jej kreatywnie wykorzystac nie potrafia. To jest paradoks jakis :)
T.
ojojoj jeśli to szkiełko po środku to macro 60mm to pewnie mnie to zmusi do zapoznania się ze światem penów na co dzień :grin:
Do tej pory mnie odstraszał brak wizjera - wizjer albo lampa :?:.
Kadrowanie na tv czasem się przydaje, ale najczęściej wolę wizjer, lepsza stabilizacja ręczna i to wyginanie się w krzakach - bezcenne:mrgreen:
I taka refleksja na koniec rodzaju gdyby.....
Gdyby olek takie 12mm, 45mm, 60mm i 75mm wydał parę latek do tyłu, ale pod zwykłe 4/3 może by ten system żył do tej pory, a tak....
Z drugiej strony odejście od lustra jest nieuniknione w każdym systemie i trzeba się z tym pogodzić.
Szkoda tylko tych szkiełek 4/3, pewnie szybciej olek wyda odpowiedniki swoich perełek dużego 4/3 niż te zaczną dobrze grać z micro.
Tak sobie czytam jeszcze te zapowiedzi z 43rumors.
"The camera has the fastest autofocus of all digital interchangeable market currently on market! (yeah even faster than a $5000 Nikon D4)".
No to jest ciekawe :) Z drugiej strony jak to jest z celnoscia i dokladnoscia AF-u po kontrascie?
Z testow na optycznych wynika, ze te obiektywy sa dokladniejsze niz te, ktore po fazie ostrza i w zasadzie prawie zawsze trafiaja z ostroscia?
T.
Skoro bezlusterkowce forsowane są jako aparat do kieszeni to nie spodziewałbym się tego. Micro w obecnym wydaniu ma sens z jasnymi stałkami i do tego nie tele czy supertele. Skonstruowanie jasnego zuma (jako antywzór mZD 12-50) znacząco mniejszego i o podobnej jakości obrazu jak te w 4/3 jest trudne o ile nie niewykonalne. Być może kiedyś kogoś oświeci, że większe aparaty bez lustra też mają sens.
No nie do końca. Pomiar ostrości na zasadzie detekcji kontrastu nie ma tendencji do ustawiania ostrości przed lub za obiektem, na który bywa podatna detekcja fazy. Dlatego też testy optycznych, wykonywane w studio, a więc w dobrych warunkach świetlnych wykazują to co napisałeś.
Ale jeśli chodzi o sprawność i celność autofokusu w gorszych warunkach, sytuacja się odwraca, bo detekcja kontrastu jeśli nie widzi zmiany np. krawędzi, wzoru, faktury obiektu, to aparat jest praktycznie ślepy.
PS.
Wygląd aparatu z udostępnionych zdjęć mi się podoba, zwłaszcza wersja czarna ze srebrnym wykończeniem.
Myślę że ciekawie wypada też porównanie rozmiarów:
E-PM5 122mm x 89mm x 43mm
GH2 124mm x 90mm x 76mm
G1 124mm x 84mm x 45mm
E-P3 122mm x 69mm x 34mm
pozdrawiam
Ta nowa stabilizacja może być przyczyną szybkiego AFu, jeśli matryca porusza się w kierunkach do, i od obiektywu, to jednocześnie z ruchem soczewek w obiektywie można poruszać matrycą sprawdzając kontrast. Soczewki wtedy dojeżdżają do punktu ostrości i się zatrzymują. Kontrastowy AF jest celniejszy.
Ciekawa teoria.
I ciekawe jak to sprawdzili, zwłaszcza że premiera D4 była niedawno, nie można go jeszcze kupić, trudno nawet o zdjęcia z tej puchy, większość D4 do macania to egzemplarze przedprodukcyjne, OM-D nie miał jeszcze premiery........ ;-) Poczekajmy aż jedno i drugie wpadnie w łapy zwykłego fotografa.