Marylko, na drugim wygląda jakby Cię chciał przebić :)
gratulacje
Wersja do druku
Marylko, na drugim wygląda jakby Cię chciał przebić :)
gratulacje
Bielik - prawdopodobnie jedna para z okolic Podlaskiego Przełomu Bugu. Fotka z marca tego roku. Jakość nie powala :) ale latał dość wysoko.
Najważniejsze, że pamiątka jest. :wink: Jak na taką wysokość to ta jakość tragiczna nie jest.
Takie moje niedzielne łowy "stawowe", trzciniak i pierwiosnek, gatunki do dopracowania oczywiście. Pozdrawiam
Co to za ptak? Jestem kompletnym ignorantem jeśli chodzi o ptaki ;)
mam podobny problem- Kochani, co to za ptica? wiem ze kadr niewybitny, ale ciekaw jestem co to za cialo lotne:grin:
Dokumentacyjnie jaskółki dymówki przy swojej norce. Zdjęcie z kajaka w czasie spływu Narwią.
pozdrawiam
Ależ oczywiście, że to brzegówka - masz rację. Myślałem jedno a pisałem drugie.
Witia, Bodzip - fajnie że zdjęcie Wam się podoba.
Ja również bardzo lubię pływać kajakiem, a Narew, Pisa i ich dopływy to bardzo ciekawe rzeki. Używam profesjonalnego dmuchanego kajaka turystycznego, który łatwo zawieźć w dowolne miejsce i daje też duże poczucie bezpieczeństwa (dla mojej żony i sprzętu foto).
pozdrawiam
Witajcie
To ja mam chyba dymówkę:
Jaskółka dymówka
Długie czasy, silny wiatr, do tego statek naciągał linę w górę w dół.
pzdr
Ładne i dobrze złapane foto :)
kasprzyk, ładnie wyszła ta młoda dymówka mimo niesprzyjających warunków.
Dotarła do mnie w końcu soczewka Barlowa GSO 2x ED . Wpakowałem to ustrojstwo w manualne pierścienie pośrednie i oczywiście wsadziłem między mego E-520 i Skywatchera 80ED. Uzyskałem mnożnik ogniskowej 1,7- czyli cały zestaw ma potężną ogniskową ok. 1000mm i ciemnicę rzędu 12,5. Ostrość, kontrast, odblaski lepsze niż w paru konwerterach M42 z którymi miałem do czynienia. Ostrzenie trochę na wyczucie, lecz udaje się nawet czasami namierzyć jakąś ptaszynę w locie. Kilka zdjęć ISO 400, czasy 1/400-1/500 s przy pogodzie dość słonecznej. Wycinki po 60% kadru liniowo. Odległości takie, że perspektywa powietrzna daje znać o sobie wyraźnie. Do zdjęć dokumentacyjnych jak znalazł...Dalsze eksperymenty wskazane:wink:
Praktycznie codziennie na wieczornym spacerze z psem mam okazję "upolować" jakiegoś jeża. Tego spotkaliśmy parę dni temu, gdy jeszcze pogoda była znośna.
(Tak naprawdę to Reks je znajduje)
Dalsze eksperymenty z Skywatcherem i Barlowem GSO 2x 2" . Pogoda upalna, więc wpływ drgań powietrza bardzo duży. Ostrzenie full manual- czekam na dandelion. Błotniak robiony ze statywu 1/800 s, żołna z podparcia na łokciu 1/400 s- nie jest to ideał, lecz nie chce mi się czaić przy norkach- tyle jest perfekcyjnych ujęć tych ptaków, że nie muszę się wysilać:wink:.
Aha- dodam ISO 400
Roztoczol; fajny ten błotniak i jeszcze manualem!
roztoczol - zrób zdjęcie swojego sprzętu, bo mnie zazdrość zżera :-P - może być nawet telefonem :)
Roztoczol ciągle jestem pod wrażeniem możliwości twojego zestawu.
Piękne kadry.
Ja także poproszę o jakieś zdjęcie tego zestawu. Podziwiam cię za manualne:) umiejętności!
Dzisiejszego poranka odwiedziłem starorzecza Narwi niedaleko Nowogrodu. Bardzo ciekawe miejsce.
pozdr
BP
Bociany w parze ladne.
fotki bardzo zacne , serdecznie pozdrawiam
wreszcie przylecial "moj" grzywacz:grin: mase czasu go nie bylo, po tym jak kawki zniszczyly gniazdo i zabily mlode :cry::evil: mam nadzieje ze wroci na dluzej, oby z partnerka i niech im sie wiedzie:grin:
Dzięki wszystkim za oceny i opinie.
Zamieszczam kilka fotek czapli białej. Jest tak biała, że do tej pory nie udało mi się zrobić właściwego ujęcia (potrzebne jest chyba niskie ISO, żeby rozpiętość tonalna była na maxa).
Ciekawostka, że czaplę biała teraz jest łatwiej spotkać niż siwą. Na tą drugą wszelkimi sposobami polują rybacy i hodowcy ryb, ponieważ jest opinia (pewnie zasłuzona), że to wielki żarłok narybku. Stąd jest niezwykle płochliwa.
pozdrawiam
BP
Pewien myśliwy, zarazem właściciel stawu, używa określenia "przestraszyć śmiertelnie"...
Przy okazji łażenia po stawach widuję zarówno truchła czapli siwych, jak i wciąż chronionych czapli białych z wyraźnymi śladami postrzałów. Pewnie gdyby nawinęła się czapla nadobna, lub purpurowa też by się im dostało.
Na Lubelszczyźnie była para bielików wyspecjalizowana w łupieniu bocianów białych; gdyby przez analogię bieliki przekonać do spożywania czapliny na dużą skalę, problem szkód rybackich mógłby się rozwiązać sam:wink:.
Stęskniony po deszczach wypełzłem z nory i wio w góry. No i coś tam ustrzeliłem :)
Ostatni był wysoko, bardzo wysoko, a ja mam tylko 70-300 :evil:
Na drucikach... fajnie wypatrzone :-)
A to ciekawe :)
Pojechałem wczoraj z żoną do PPU Wysowa. Coś tam sobie załatwiała w biurowcu, a ja czekałem w aucie na parkingu firmy.
Po parkingu łaziła sobie kura, no Wysowa to prawie wieś, więc widok normalny. Na drzewie obok siadły sobie dwie sroki i zaczynają się drażnić z kurą. Siadają przed nią, udają że zabierają ziarenka. Raz jedna, raz druga.
Kura za każdym razem poganiała te sroki. To wyglądało tak mniej więcej jak: "sp***aj z moich włości"
Szkoda że miałem tylko XZ-1 :evil:
Rzadki gość w tych stronach- kania ruda; moim zdaniem jeden z najpiękniejszych ptaków drapieżnych. W ubiegłym roku tylko cztery obserwacje na Lubelszczyźnie ( dwie moje:)).
Czaiłem się ze swoim tysiącmilimetrowym zestawem na błotniaka łąkowego a tu pojawił się tak niespodziewany gość. Drgania atmosfery zjadły ostrość, lecz trudno, okaz warty pokazania.
ISO 400, czas 1/1000
Że Ty je tak precyzyjnie rozpoznajesz :)
Pełen podziw :)