Co prawda nie ten adres miałem na myśli, ale tak... trafiłeś :)
Mi chodziło o ten dokument: http://www.kirkuty.xip.pl/karczew.html
Wersja do druku
Co prawda nie ten adres miałem na myśli, ale tak... trafiłeś :)
Mi chodziło o ten dokument: http://www.kirkuty.xip.pl/karczew.html
Fotki z cmentarza żydowskiego są bardzo klimatyczne ale chyba nie taki klimat bym tam widział.
Fotki są złote, ciepłe, miękkie, łagodne, po prostu ładne.
Taka tonacja nie pasuje mi do tematu. Tu wolalbym coś zimnego, smutnego, wręcz ponurego, może w deszczową pogodę lub skrosowane kolorki?
Jak myślisz?
Żeby podkreślić ponury nastrój i historię miejsca? Jak najbardziej.
Początkowo myślałem o zrobieniu zdjęć czarno białych. To miejsce jednak bardzo skojarzyło mi się z fragmentem cmentarzyska jakby przypadkiem i bez sensu przeniesionym z jakiejś pustyni. Wiesz, dookoła domy, cywilizacja, zupełnie inna epoka, a tu po środku takie coś. Dlatego zostawiłem tak jak jest, piaskowo, ciepło, mimo że miejsce wesołe nie jest.
Ten kolor jakby kolor zapomnienia
Rozumiem, można i tak :)
Ja również zmierzyłem się kiedyś z tematem żydowskiego cmentarza.
To też tylko fragmenty i w dodatku przeniesione z innego miejsca i umieszczone w samym środku osiedla małych, jednorodzinnych domków.
Wybrałem się tam jednak podczas mżawki i wyszło mi mokro, zimno i smutno:
Rodzina
https://galeria.olympusclub.pl/album...mb_rodzina.jpg
drugie z tej sesji było w OlyRulez, w konkursie ocalić od zapomnienia po numerem 4-tym: https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=9602
Wybacz mi tę dygresję, nie chcialem się tu reklamowaćć tylko pokazać, jak ja to widziałem.
Rocco, świetne zdjęcia, zimne i bardzo wyraziste.
Właśnie o to chodzi moim zdaniem w tej całej zabawie w fotografię. Możesz pokazać rzeczy na kilka sposobów. Niby to samo, cmentarz żydowski. Ty swój zastałeś przy paskudnej pogodzie i odbiło się to na Twoich zdjęciach. Ja w Karczewie byłem przy pogodzie niezłej, niebo zachmurzone, światło miękkie. A do tego zniszczone, porozrzucane macewy na wydmie. I te odczucia i skojarzenia odbiły się na moich zdjęciach. A jak wejdziesz do Madcoya na www.obiektywni.pl to zobaczysz kirkut na warszawskim Targówku, gdzie razem byliśmy, który on pokazał w czerni i bieli.
To samo, a na kilka różnych sposobów pokazane, w zależności od nastroju, pogody, skojarzeń itd...
A ja się nie zgadzam z Tobą, Wojtku. :) Odejście / przemijanie / śmierć nie musi być czymś zimnym, szarym i ponurym. Może być czymś godnym... złotym, jak piaski pustyni, które przysypują wszystko na zawsze. :) Czarno białe? Otarłyby się o banał... 40000 reportaż z cmentarza... a tak uważam mają swój klimat.
Eddie, to własnie jest piękne w fotografii, że rzeczy przez nas utrwalane nie muszą być takie, jakie są "w rzeczywistości" lecz takie, jakimi je widzimy :)
PS
Mysikróliku, dla mnie śmierć jest straszna, zimna i ostateczna.
Tak też ją pokazuję.
Dokładnie się zgadzam z Mysikrólik... Ten koloryt jak najbardziej pasuje. To kolor jesieni... czasu przemijania i ukojenia, może smutku ale nie rozpaczy.
W sumie to tak jak się wspomina kogoś bliskiego, który odszedł. Ja tak widzę swoją babcię w takich barwach. W końcu ponoć odchodzimy ku światłu- 'kolor złoty'.
Ja się zgadzam z Eddiem, że taki urok fotografii - każdy może pokazać pewne rzeczy w sposób w jaki sam je widzi. Gdyby nie ten indywidualny aspekt wszyscy robilibyśmy takie same zdjęcia ;)
Ja np. byłem tylko raz na żydowskim cmentarzu i mam z tametgo miejsca w zasadzie jedno udane zdjęcie:
http://ramian.pl/img/inne/9.jpg
Mnie się foty Eddiego podobają i nie przeszkadza mi ich ciepłe zabarwienie. Moim zdaniem nadają właśnie takiego pustynnego charakteru... nie odbiera to im powagi.
Właśnie ta kolorystyka wyróżnia je, między innymi, spośród innych zdjęć kirkutów.
Jest tak jak napisał Barteq, gdybyśmy wszyscy robili na cmentarzach zdjęcia czarno-białe, bo tak wypada i taka tonacja najlepiej pasuje do tematu, to nie było by co oglądać. Swego czasu, zanim sam zacząłem po cmentarzach łazić, naoglądałem się mnóstwo zdjęć z takich miejsc, właśnie czarno-białych, niemal identycznych, różniących się jedynie kadrami i obiektami. Okazuje się jednak, że cmentarze są przepełnione barwami, które wcale nie ujmują im nastroju i uroku, a wręcz przeciwnie.
Ogólnie, ja trzymam się tego, co podpowiadają mi odczucia i skojarzenia. Jeśli widzę, że lepiej będzie w czerni i bieli, wtedy robię takie zdjęcie. Natomiast nie uciekam od barw na siłę.
Barteq, fajna fota. I kolejne, inne spojrzenie na temat :)
Tych klimatów naprawdę pięknych już troszkę nam dałeś (vide Twoje foty z Powązek). Macewy w wątku pięknie pokazane i nie zgadzam się z rocco, że powinny być jakieś zimne itd. Przecież Ty rejestrujesz czas i miejsce i światło i takie było i według mnie pięknie wyszło. Z przyjemnością obejrzałem. Szkoda, że Was w Kaziku zabraknie!!!
Nie zobaczą polarowej rewii mody :)
Mam nadzieję, że zmiękną. Ale rozumiem, że jeśli nie mogą , to po prostu nie mogą.
Zabierzcie ja ze sobą !!!
Raz w życiu byłem w Karczewie chyba 15 może 20 lat temu.
pacholęciem bedąc.
Pojechaliśmy tam z rodzicami
Stan cmentarza był dokładnie taki jak w artykule NG.
Jeśli dobrze pamiętam napisanym przez Małogorzatę Niezabitowską
(zresztą mam gdzieś jeszcze to wydanie)
oprócz kości dookoła zdewastowanych nagrobków walały się ludzkie czaszki
leżały śmieci i generalnie nekropolia nie wygladała na szanowaną przez okoliczną ludność...
Coś strasznego....
dobrze że chociaż to się zmieniło
Tym razem klimaty trochę inne niż poprzednio. Trochę muzyki:
1. Tomasz Lubert
2. jw
3. Anna Wyszkoni - Łzy
4. jw
5. Patrycja Markowska
6. jw
7. Wokalista zespołu Video
8. Lubert podczas występu z Video
9. Video
10. Piotr "Nie ma grawitacji" Kupicha
11. Skoro już wszystkie podpisuję... Doda
12. jw
T.A.T.U. Wam oszczędzę, bo prezentowały się marnie ;)
Całość wykonana E-3 + ZD 40-150/3.5-4.5 + FL-50R; czułości w zakresie ISO 1250 - 1600
Ciekawa ta ostatnia seria koncertowa. Podoba mi się szczególnie 2 a potem 3 oraz Doda. Cześci fotek nie widać.
ps. stary ZD 70- 150 "żądzi" ;-)
Faktycznie, wcięło część zdjęć a wczoraj były jeszcze.
W takim razie później dorzucę.
Tak, dla mnie po tym koncercie skończyła się dyskusja o użyteczności wysokich
czułości w E-3. Naprawdę byłem zaskoczony tym co zobaczyłem. Dorzucę przy okazji uzupełniania zdjęć fotkę zrobioną niechcący na ISO 3200.
Dzięki za odkopanie wątku :)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
5. Patrycja Markowska
6. jw
7. Wokalista zespołu Video
9. Video
12. Doda
I tak jak obiecałem, Markowska w ISO 3200:
Mam nadzieję, że tym razem zdjęcia już nie wsiąkną :)
Ja w drugiej serii widze tylko jedno zdj. na ISO 3200. :(
A co do samych zdjęć, dobra robota! Fotografowałeś z tłumu? Chyba nie bo za dobre kadry :)
Kadry są bardzo dobre. Moje gratulacje.
W E3 wiadomo że że użyteczne jest maks do 1250, więc nie rozumiem co masz na myśli. Choć u Ciebie i 1600 jest OK
Dzięki wielkie za opinie, panowie.
Luc4s, rzeczywiście, miałem szczęście znajdować się w pierwszym rzędzie strzelców wyborowych, dumnie wyprostowany z moim E-3 pomiędzy wypasionymi D3 i Canonami ;)
Zibi, mam na myśli właśnie tę granicę ISO 1250. Początkowo podczas koncertu waliłem na ISO1600, żeby potem nie było niespodzianek. Okazuje się, że spokojnie można przekroczyć magiczną granicę ISO1250.
A teraz, raz jeszcze wrzucam zdjęcia, które znów wsiąkły. Tym razem nie dam im szansy na wywianie ;)
Eddie - trzy z tych fotek, to znaczki pocztowe. Przez co wstawiasz?
Edit - a teraz ich wcale nie ma - czary, czy co?
Już ok. Co się dzieje?
Doda jest super! Reszta bardzo ładnie. Sprzęt zdał egzamin na piątkę a i autor fotek znakomicie się spisał.
Zdjęcia super:!:
Cóż tu dodać, bardzo dobre fotki.
Dzięki serdeczne :)
PiotrGrześ, z tego ujęcia jestem zadowolony bardzo :)
Przestawiasz się na koncerty ??
Dobry reportażyk z tej imprezy. Grunt to blisko stać.
Pozdrawiam 8-)
Mateuss, bardzo chętnie zrobiłbym ich więcej, bo lubię a rzadko kiedy mam okazję.
Dzięki za dobre słowo.
Pozdrav!
Poproszę więcej Ani Wyszkoni 8-)
Eddie naprawdę rewelka ci to wyszło. Wiem że to nie takie proste bo byłem na kilku i próbowałem tyle że z e330 więc ISO maks 800. Jeśli masz więcej to wrzuć.
Dzięki raz jeszcze.
Mateuss, na Twoje zamówienie - Anka Wyszkoni.
Swoją drogą, już wiemy o kim myślisz wieczorami ;D
I jeszcze jedna Anka.
Trochę więcej zdjęć znajduje się w mojej galeryjce picasaweb, do której wystarczy się doklikać przez link w stopce, do czego zachęcam :)