Rafał,
Nawiązałes do zasady Henri Cartier-Bresson'a - "decisive moment" i wyszło!
Niezła rzecz, autentyczne!
Pzdr, TJ
Wersja do druku
Rafał,
Nawiązałes do zasady Henri Cartier-Bresson'a - "decisive moment" i wyszło!
Niezła rzecz, autentyczne!
Pzdr, TJ
fotki są świetne, mówie po przejechaniu całego wątku.
trzeba mieć dar dla wyciągania z szarej rzeczywistości ładne ujęcia z ulicy.
Jeśli miałbym kiedykolwiek wybrać się niekoniecznie z druga połowa to raczej nie do Krakowa, lepiej nie ryzykować przyłapania przez Rafała :)
Stretphoto to swietna zabawa. Wiem, bo sam probuje co nieco (w moim watku troszke tego jest). Szczerze polecam :) Spacerujesz sobie, rozmawiasz, wdychasz swieze powietrze i jednoczesnie wypatrujesz ciekawych ludzi, ciekawych sytuacji. Mnie do streetphoto zainspirowaly wlasnie prace Rafala :) Moze i Ciebie zainspiruja? :)Cytat:
Zamieszczone przez caymer
Heh, tez sie boje ;) Nie wiem, czy sie zgodze na jednodniowy wyjazd do Krakowa z moja dziewczyna ;) Przynajmniej nie w weekendy :) Niestety, to nie tylko ode mnie zalezy :/Cytat:
Pzdr
Z drugą połową to luz. Uważaj, jak urwiesz się do Krakowa z kochanką :D .Cytat:
bardzo fajna parka. nie moga się oderwac od siebie. ciekawe ujęcie i w odpowiednim momencie uchwycone. czatowałeś na ta chwilę czy przypadkiem to uchwyciłeś :)?
Dziękuję za komentarze.
Taduszu, każde moje uliczne zdjęcie to próba uchwycenia "decydującego momentu". Niestety, rzadko mi się to udaje.Cytat:
Zamieszczone przez Tadeusz
Przechodziłem obok, zobaczyłem całującą się parkę i zareagowałem błyskawicznie.Cytat:
Zamieszczone przez rrrradek
432
Kolejna fota w podobnym sympatycznym klimacie:
Ta wygląda jak z filmu La dolce Vita F. Felliniego. Super.
ahh... rewelka foty... 431 wysmienite, winieta i ziarna wydaja sie byc obowiazkowe przy takim zdjeciu... doceniam wlasnie to ze wiesz co i kiedy dodac, czy to ziarnio czy hdr...
seria z piaskami tez bardzo mi podeszla, udane kadry i momenty uchwycenia psa w 'locie'
oj juz niebawem sam rusze na warszawska starowke :)
Witam
Na 432 widać wyraźnie, że miłość jest ślepa :) :)
Gościu oddaje się swoim uczucią, a ona wypatruje innego, do tego najchętniej by go odepchła ;)
świetna fota
Dziękuję za komenty. Kolejne foty:
433
434
435
433-masz oko do tych wystaw, reklam, malunkow na scianach, ale tym razem mniej mi sie to podoba. Tym razem David Grozny posepnie patrzy na dwojke przechodniow, ktorym wlasnie dorysowal na scianie towarzysza. Czegos mi brakuje w tej fotce. Mam wrazenie, ze jest ciut pusto.
434-no tu duzo lepiej :) To jest to o co chodzi. Bardzo mi sie podoba. Na dodatek (zapewne dzieki B&W), konie wygladaja podobnie do zebry, bo tez sa czarno-biale. Zdjecie z rodziaju "Prawie, jak..." :)
435-do tego zdjecia bedzie krotki komentarz. Bardziej podobalo mi sie w kolorze. W kolorze bylo bardziej wiosenne :)
Pzdr
435 - może by było wiosenniej w kolorze... ale ZA TO tak to widać przenajmniej, jaki mróz był (por. ubrane tło) i jak się prześliczna wiolonczelistka (kto wie, może to być) trzęsie... jak podatnik przed USkarbowym wczesną wiosną...
ale - oczywiście zachwyciłem się przede wszystkim (sic!) zebrą : ) świetne!
435 rzeczywiscie lepsze było w kolorkuCytat:
Zamieszczone przez suchar
I właśnie dlatego do konkursu wrzuciłem zdjęcie w kolorze. ;) Większość ludzi nie przepada za BW, przekonałem się o tym m.in. we wcześniejszych edycjach konkursu OlyRulez, kiedy moje zdjęcia nie zdobywały żadnych głosów.Cytat:
Natomiast w swoim wątku nie działam pod publiczkę, wrzucam takie foty, jakie uważam za fajne we własnym przekonaniu. ;) Są na szczęście tacy, którzy akceptują moje pstryki.
Co do foty 433 też mam poważne wątpliwości. Trzymałem ją na pulpicie kompa od tygodnia zastanawiając się, czy już wrzucić do netu, czy skoszować.
Dzięki za komenty.
Tymczasem kolejna fota:
436
Czyzbys sie przymierzal do fotografii slubnej? ;) Dobre, podoba mi sie. Para sie spieszy. Przechylenie kadru dodaje zdjeciu dynamiki, co przy sfotografowanej sytuacji jest bardzo korzystne. Ciekawe, bo ostatnio, kiedy bylem na starowce w Wawie, to tez jakas para Wietnamczykow (?) brala slub.
Pzdr
Zebra super. Wolałabym qnia bez przepału (wiem, wiem lubisz przepały ;)) ale fajnie to złapałeś. Czaiłeś się pod tą reklamą w oczekiwaniu na bryczkę? :D
suchar,
Napisałeś:
Przechylenie kadru dodaje dynamiki oraz ujmuje statyki. W mojej głowie powstają pytania.Cytat:
Przechylenie kadru dodaje zdjeciu dynamiki, co przy sfotografowanej sytuacji jest bardzo korzystne.
-Czy zdjęciom ślubnym należy dodawać dynamiki jednoczesnie ujmując statyki?
-Czy oglądając taką fotkę jakis krewny nie poweźmie myśli, że ta fotka może być zaczynem rozpadu małżeństwa, przewrócenia się pary?
Zartuję. Podałem przykład dorabiania interpretacji, w zależności od potrzeb - w dwie strony.
Pzdr, TJ
Foty świetne, nie odnoszę się do poszczególnych, bo generalnie Twoja twórczość bardzo mi się podoba. Jednego wszak pojąć nie mogę, Ty ortodoksyjny przeciwnik ramek, od jakiegoś czasu stosujesz je namiętnie. Czy to aby nie prowokacja :?:
Uchowaj Boże ;) .Cytat:
Zobaczyłem reklamę i nadjeżdżającą bryczkę i przyszło mi do głowy, że może powstać fajny kontekst. Przypadek.Cytat:
Zamieszczone przez Aga
Pewnie gdybym musiał robić zdjęcia ślubne, to nie krzywiłbym kadrów. To pstryk uliczny, nie fota ślubna. Wydaje mi się, że foty ślubne rządzą się innymi prawami - niespecjalnie jest tam miejsca na kombinowanie, ziarna, winiety itd. Ma być poprawnie, jak Pan Bóg przykazał.Cytat:
Zamieszczone przez Tadeusz
Tylko krowa nie zmienia poglądów. ;) A na poważnie, to gdyby na naszym forum w dziale ocena zdjęć było czarne tło, to nie dawałbym ramek. Uznałem, że nienachalna ramka odcinająca zdjęcie od szarego tła to nie jest zły pomysł.Cytat:
Zamieszczone przez Piotr Grześ
najbardziej podoba mi sie 435 potem 434. Choc też uważam, ze laska lepiej wyglądała na kolorowo. Ona naprawde kojarzy się z wiosną a raczej jej nogi :). Zebra tez jest extra.
zebra jest fajna, i jeszcze ten gołąb co sie napatoczył dopełnia fajnie zdjęcie.
czaić się można było na konia, ale koń i ptaszek to już cięższa sprawa.
433 mi się podoba - fajnie uchwycony moment.
pozdrawiam
Dziękuję za komenty. Kolejna fota:
437
Czy Ty się przypadkiem zwieszałeś na linie?? :razz:
nie wiem jak to zrobiłeś, ale wygląda uderzająco. Już samo skąd jest zrobione robi duże wrażenie, a dodając Twoje oko do sytuacji to juz naprawde. Ale ostrzejsze by się przydało.
A i winieta fajna.
Fotka jak zwykle świetna. Czy to nie jest czasem Galeria Krakowska (tak na marginesie) ?
Chyba zapomniałem podostrzyć na kompie po zmniejszeniu. Na swoje usprawiedliwienie napiszę, że fotę obrabiałem w zeszłą sobotę po pijaku. W sobotnie wieczory zwykle jestem pijany... ;)Cytat:
Zamieszczone przez Toster
To znakomite zajęcie, zdjęcie zresztą także, mimo braku ostrości. Też bym tak chciał, ale niestety w niedziele zwykle pracuję i nijak w sobotę pyszczyska umoczyć nie idzie.
Kapitalne... Poprzednicy juz chyba wszystko powiedzieli :) Mi jeszcze podobaja sie barwy i umiejetnie dodana winieta :)
Pzdr
to chyba było coś w stylu mision imposible :) fota jak zwykle świetna, dobrze że tym razem zostawiłeś kolorki bardzo ożywiają zdjęcie :)
jedna mama się nudzi a druga po coś poleciała (po piwo ?)
W takim razie Rafał miłego "moczenia pyska" jutro :D
Nic nie przyciaga uwagi, nie wiem co chciales uchwycic... nie obrabiaj zdjec w sobote :-) chociaz zdjecie pewnie robione wczesniej.
Pzdr
Co chciałem uchwycić? Okruch życia, chwilę... Nie wiem, czy mi się udało. Przy każdej focie, która pokazuję mam wątpliwości, czy jest warta pokazania...Cytat:
Zamieszczone przez Peniek242
Rafale,Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
udalo sie Tobie. Dokladnie tak, jak napisales "okruch zycia, chwile....". Fotografia to zapisywanie chwil, zakrzepniecie codziennosci na papierze. Tobie sie to znakomicie udaje. Nie wszystkim udaje sie zauwazac to, czego nie ma, jak w poezji. Szukanie drugiego, trzeciego, czwartego dna - to tez, a moze przede wszystkim - fotografia.
pozdrawiam,
excel
Gdyby istnial jakis wspolny szczegol albo kontakt pomiedzy nimi lub brak kontaktu ale ostentacyjny brak albo krzeselka kolorami wymieszane. Oczywiscie teoretyzuje.
PS. poszedlem dzis na rynek by jakiegos streeta zrobic ale ostre slonce i mocne cienie szybko wplynely na moja decyzje - idz chlopie do domu :-)
Mocne słońce popołudniowe słońce i długaśne cienie to jest to, co tygrysy lubią najbardziej.Cytat:
Kolejna fota (chyba przestanę numerować :roll:) :
438
to jest najs, tak sobie dzieci wyobrazaja niebo - kolorowe i na wyciagniecie reki.
Ale slonca i cieni nie widze :-)
Zachmurzone niebo też jest super do focenia. Podobnie jak każdy rodzaj pogody ;) .Cytat:
Dziękuję za komentarze. Kolejna fota:
439
Komiczna fota..., kto teraz kase w reklamowce nosi :-) Gosc widac zdecydowal sie uciekac slynnym korytarzem pionowym :-)
438-rzeczywiscie przyjemna, prawde mowiac coraz bardziej podoba mi sie tandem kolor+ramka w Twoim wykonaniu :)
439-heh napad na kantor? ;) Komiczne.
438-raczej stawiałbym, że to dziecko chce dostać te baloniki->mama ma potfel w ręku.
439-czyżby szanowny Pan także był lekko pijany (nawiązując do Twoich sobót) jak tam właził? Chyba, że rzeczywiście napadł na kantorek poniżej.
Musze Ci szczerze pogratulować, bo oglądając coraz to koejne Twoje foty stwierdzam, że zawsze wiesz kiedy dodać winiet/kiedy nie, kiedy robić ziarno, kiedy B&W-no dobra raz miałem zastrzeżenia. Imponujesz mi. :D
Moje szczere (choć nie wiem czy narazie są czegoś warte) gratulacje.
Pzdr