wy tu gadu gadu a tym czasem przyszłośc m43 zaczyna sie jasno malować
https://www.43rumors.com/ft5-the-oly...-mid-february/
Wersja do druku
wy tu gadu gadu a tym czasem przyszłośc m43 zaczyna sie jasno malować
https://www.43rumors.com/ft5-the-oly...-mid-february/
No jestem ciekaw, czy dadzą Auto ISO w manualu w wideo, minimalny próg migawki dla Auto ISO w trybie fotografowania czy automatycznie uruchamiającą się migawkę elektroniczną.
Domniemywam , że w obrazowaniu nie zmieni się nic . Tak więc , za szybko ta premiera.
Sens mały będzie o ile spadnie cena MK2 :)
a co będzie wtedy ze sprzedażą tego "cuda" EM1X ;)
Tylko nowa i lepsza matryca powinna być powodem powstania nowej puszki.Inne zmiany mnie nie interesują
Ale przecież jest inny świetny powód: trzeba z czegoś wziąć na pensje dla pracowników.
Heheh a mnie zawsze zaskakuje czyjeś zaskoczenie, że obiektyw 100-400 na 4 razy mniejszą matrycę jest lżejszy od 150-600 na 4 razy większą. Co tu może zaskoczyć? Chyba to, że tamron jest tylko 2 x cięższy ;-) A tak w ogóle abstrahując od tego, że panaleica jest niezmiernie fajnym i zgrabnym obiektywem to nie jest ona wcale relatywnie taka lekka. Sigma 100-400 na pełną klatkę waży chyba tylko 17 dkg więcej i to jest zaskakujące ;-)
Natomiast potwierdzić mogę, że organoleptycznie g9 ze 100-400 to jest fajny komplet i jeśli ktoś tego nie widział to może cmokać z zadowolenia ;-).
jak poczytasz zagraniczne fora to możesz mocno się zdziwić, dosyć dużo ludzi kupuje ten korpus :)
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
człowiek mądrzeje z wiekiem :) sigma na 100 jest ciemniejsza, ciekawe ile by ważyła gdyby miała tak jak panas f4 ?
OM-D E-M10 z 20 mpx matrycą jeszcze nie ma :-)
Ciekawe. Dokładnie nie wiemy. Moim zdaniem ma to niewielkie znaczenie bo otwór dla 100mm ma najmniejszą średnicę. Dłuższy koniec ma znaczenie kluczowe.
Tamron 100-400 ma f4,5 na 100mm i jest ciut lżejszy od sigmy która ma f5. Od panasa cięższ jesy tylko o 150g czyli na pograniczu percepcji. Na przykład zestaw 90D+T100-400 jest tylko ok. 0,2 kg cięższy od panasa a taki sam zestaw z 6D2 ok. 0,25- 0,3. Jakis sony a6xxx +S100-400 to też ok. 100g więcej niż Panas i SONY będzie miał f5,6 na długim końcu. Gdyby panas miał f5,6 to już na pewno byłby cięższy. To są wartości ledwie zauważalne więc teoretyczna zaleta poświęcenia jakość i zastosowania małej matrycy nie do końca daje zysk w ciężarze sprzętu dla większych ogniskowych. Dlatego moim zdaniem w tym obszarze m43 nie ma szans zamieszać a szkoda, bo lekkie zestawy z długimi szkłami i sprawnym AF mogłyby mieć powodzenie. Np. E-M1 mkIII o wadze 450- 500g i Panas 100-400 mk.II o wadze 750- 800g. W sumie circa 1200g i dopóki tamron czy sigma nie wypuści 100-400 na sony E będzie to zestaw dla włóczykijów nie do pobicia. Tymczasem mamy E-M1X....
Olek wykazał się sporym poczuciem humoru robiąc większą wersję omd 1 mk2 z ceną 3k$, wychodzi na to, że mk3 będzie różnił się kosmetycznie względem mk2. Chyba na start trochę tańszy będzie. Dobre i to;)
https://www.43rumors.com/ft5-some-mo...f-the-e-m5iii/
https://fotoblogia.pl/15171,rynek-fo...dazy-w-japonii
taka oto ciekawostka, olek notuje wzrosty sprzedaży
Ktoś wie, o co chodzi w tych krzaczkach lub zna źródło informacji?
Źródłem jest BCN Ranking, firma monitorująca rynki elektroniki w Azji:
https://www.bcnretail.com/
A u nas w Europie twierdzili, że nie ma m4/3 przyszłości...
...a tu się okazuje, że przyszłością jest E-PL9 kupowany przez japońskie nastolatki. Zarząd może spać spokojnie ;)
E-PL zawsze był w Japonii wysoko
E-pl9 piękny aparacik z wielkimi możliwościami, już na niego poluję. Widać , że wyścig na "technikalia" dobiegł końca , bo właściwie juz każdym sprzętem można zrobić super zdjęcia ( pomijam agencje reklamowe, które potrzebują kosmicznej jakości ), a ciągła pogoń za tym by fotografować tym czym fotografują zawodowcy zaczyna już męczyć, bo to ciągłe wydatki, a w jakości powiększeń już przyrostu nie ma. Widziałem filmik gdzie artysta porównywał wydruki ( 40x50 )robione m4/3 i pełną klatką i nie znalazł różnic.
Załącznik 220367
Sam ostatnio robiłem takie porównanie, właśnie przymierzam się do napisania jakiegoś tekstu o nim. Porównywałem 20 mpx i tryb Hi-Res, doszedłem do 20x30 cm i różnicy nie zauważyłem. Jak już ruszy normalny handel, to dodrukuję jeszcze jakiś większy format.
Drobny problem polega na tym, że w dobie monitorów 4K wydruki tracą sens.
Stracą sens, jak się pojawią przystępne cenowo monitory o grubości kartki papieru (z wbudowaną warstwą grafenu magazynującą energię do ich długiego zasilania), które będzie można włożyć do teczki, umówić się z kumplami na piwo w pubie i podawać sobie te ultracienkie monitory przy stole :D
Wydruki 40x50 wkładasz do teczki? Szacun :mrgreen:
A co, to jedyny rozmiar wydruków dostępny w Warszawie? ;)
Szukanie różnic jakościowych w formatach "teczkowych" nie ma większego sensu, a jeśli chodzi o zwykłe oglądanie, to koledzy mogą przyjść z tabletami ;)
Nie zadaję się z ludźmi, którzy na piwo przychodzą z tabletami ;)
Wolisz takich z teczką pełną zdjęć? To jak spotkanie służb specjalnych ;)
Papier jest papier i można się w niego gapić godzinami bez wyczerpania baterii . Ludziki pracują w różnych służbach specjalnych i raczej nikt nie używa tabletów .... jak mówiłem papier ... im większy tym lepszy ...
Też wolę oglądać zdjęcia na papierze, ale ja od tego zaczynałem jak wielu tu będących na tym forum, może to tylko sentyment.
to ile bym musiał mieć tabletów aby wszystkie fotki wywiesić na ścianie ?, ba nawet robię odbitki do albumów, a niedawno odkryłem foto książkę :)
40x50 to format, który najlepiej się prezentuje na wystawach. Być może w przyszłości w galeriach będą wisiały o tych wymiarach tablety cienkie jak papier o znikomym poborze energii, ale na
razie zdani jesteśmy na wydruki i do tego formatu( a zapewne i większego ) Olek radzi sobie świetnie. Myślę, że m4/3 ma już za sobą okres "przetrwania"- teraz z każdym rokiem będzie tylko poprawa i tak wysokich parametrów. OMD em1x ma dwa procesory starszej generacji to co będzie jak włożą dwa nowej? Moc obliczeniowa zostanie skierowana na poprawę nie tylko szybkości , ale i pozostałych parametrów.
W Japonii Olek się trzyma. Jest to drugi-trzeci system. Japończycy fotografują systemem podstawowym albo nawet dwoma i tu się trafiają różne wybory. Jak system wspierający - dla jednych drugi a dla innych trzeci - zawsze jest olympus. Tak mi to tłumaczyli autochtoni z Japonii. Tak więc tam spokojnie się trzyma tą marką. Czy ma to przełożenie na rynek światowy? Chyba nie. Macie tam może wyniki finansowe? Bo przecież ważne jest nie ile sztuk wyszło z magazynu tylko ile kasy wpłynęło na konto.
Nadchodzi E-M10 IV, być może ostatni korpus Olympusa. Matryca 20 mpx i ekran do selfie. Reszta raczej bez większych zmian.