U mnie chmury były cały wieczór. Dziś rano jadąc do pracy patrzę - a tu olbrzym :shock:
No, ale aparatu nie miałem.
Wersja do druku
U mnie chmury były cały wieczór. Dziś rano jadąc do pracy patrzę - a tu olbrzym :shock:
No, ale aparatu nie miałem.
Gdzieś koło 20 było widać łysego, ale do olbrzyma było mu daleko.
Też patrzyłem na "maleństwo" jak jechaliśmy z bratem na wypad w Pieniny. Piękny widok.
Podobny ból, ale z brakiem odpowiedniego obiektywu... :(
a ja zrobiłem mu portret dobę wcześniej :)
Załącznik 184900
A ja do tematu podszedłem artystycznie :)
Czekam na nakładkę na okular do teleskopu to może będę wkońcu miał zdjęcie z ogniskową > 500mm z teleskopu.
Co to za nakładka na okular i jaki masz teleskop? Jeśli zamierzasz robić zdjęcia przez okular teleskopu to nie będzie to zdjęcie w ognisku, a tzw projekcja okularowa, albo pozaogniskowa. I choć dzięki temu możemy uzyskać duże powiększenia, to niestety jakościowo takie zdjęcia będą gorsze od tych wykonanych w ognisku teleskopu. Polecam zakup przejściówki z gwintu T2 (z reguły w taki wyposażone są teleskopy)na bagnet aparatu jakiego używasz.
No taką przejsciowke już mam i 500mm mam w ognisku głównym. Chciałem pobawić się projekcja okularową - zobaczymy co z tego wyjdzie, choć nie nastawiam się na jakieś mega jakościowo zdjęcie - poprostu jestem ciekaw. A teleskop to jakiś niskiej klasy za 300 zł kupiony kiedyś do zabawy
No to w takim razie życzę udanej zabawy. Może takie eksperymenty zachęcą Cię do pójścia dalej w Astronomię. A tak na marginesie dodam, o czym pewnie wiesz, że są jeszcze tzw. soczewki Barlowa, które zwiększają ogniskową teleskopu np 2x. Wart przy tym pamiętać, że chcąc fotografować z dużym powiększeniem, jakość optyki ma duże znaczenie, zarówno jeśli chodzi o teleskop jak i pozostałe elementy optyczne.
Wiem o Barlow'ie bo go mam, ale to cały czas tor okularowy. Co do jakości to zdaje sobie sprawę że cena ją wyznacza dość konkretnie. Podzielę się rezultatami , zobaczymy
Aldebaran i Księżyc chwilę przed dzisiejszym zakryciem.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...1&d=1519410846
oraz chwilę po odkryciu.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...2&d=1519411284