To specjalizowane procesory....Cytat:
Zamieszczone przez KaarooL
Wersja do druku
To specjalizowane procesory....Cytat:
No właśnie sęk w tym, że można oczekiwać od małego aparatu znacznie więcej ponieważ jego układ elektroniczny jest wyspecjalizowaną jednostką tylko do przetwarzania zdjęć, a w komputerze PC procesor musi niby być do wszystkiego i jego działanie nie jest zoptymalizowane tylko w jednej dziedzinie, co pociąga za sobą relatywnie długi w stosunku do aparatu czas obróbki. I w tym względzie niestety, albo stety, dłużej nie znaczy lepiej.Cytat:
Co do zdjęć, zgadzam się, że te sample E3, które na chwilę obecną są na forum, można sobie wsadzić..., sam czekam na jakieś konkretne ORFy, żeby można było faktycznie coś zobaczyć.
;)
EDIT: o, jestem drugi :oops:
Nie do końca rozumiem te oczekiwania w stronę E-3 dotyczące niskoszumności. Postęp w tym zakresie dokonuje się cały czas ale też zależy od wielkości sensora. Tu Olek raczej zawsze będzie gonił konkurencję. Kto oczekuje gładkich wysokich ISO niech sobie kupi 5D, który przecież taki drogi znów nie jest. Olek może mieć i powinien mieć inne walory. Wysokiego ISO nie każdy potrzebuje, podobnie jak np. pancerności (mam nadzieję) Olka i jego obrotowego LCD itd...
ktotek:
nikt nie oczekiwać chyba cudów, po prostu emocje rosną, bo dla wielu osób jakość obrazu RAW z tego OLKA będzie decydująca. albo go kupią, albo wyemigrują do innych systemów, bo żarty się skończyły.
Magusa nie ma, Jomawitu się pakuje, po drodze odpadł Baltazar. Jeszcze kilku gości odpłynie i na forum będą pisać już tylko młodzi, w fazie nauki i z kitem.
Dlaczego? Bo gdzie indziej mniej szumi? Czy dlatego, że E-3 długo się rodził?Cytat:
Może się mylę, ale wydaje mi się, że pogoń za gładkim wysokim ISO to kolejna po megapikselach propaganda mająca na celu zwabić klienta. Do niedawna wmawiało się, że im więcej masz mpx tym lepiej, a potem ludzie nie wiedzieli co z tym robić. Pliki dużo ważyły, trudniej się obrabiało na kompie, a potem i tak 10x15 ;) Wszyscy rozsądni ludzie, których znam, a którzy fotografią się zajmują, mówią, że wysokie ISO im zbędne. Jasny obiektyw, dobra lampa, światło zastane, a nie ISO. I ja im wierzę. Nawet jak nieszumiące, to będzie gorszej jakości niż przy niskim ISO.
Wesoły Miś:
widzisz, Ty słuchasz ludzi i Im wierzysz a to znaczy że sam nie dorabiasz/zarabiasz foceniem. lepszy sprzęt oznacza lepszą rozpiętość tonalną, niższy szum w cieniach, póltonach i mniej pracy przy obróbce a w efekcie więcej czasu na focenie lub chociażby oglądanie brazylijskich seriali.
jeszcze długa nauka przed Tobą: o plastyce obrazu, o przepałach, o równoważeniu światła i balansu bieli. o pracy AF w trudnych warunkach... mój post dotyczył doświadczonych ludzi, którzy z braku możliwości rozwoju w 4/3 zmieniają sprzęt a Ty udowadniasz że ISO200 wystarczy każdemu... do krajobrazów i do studio owszem...
Mhm... czyli w dużej mierze chodziło o czas oczekiwania na coś po E-1? Teraz (jeśli uwierzymy zapowiedziom) AF będzie dobry, ale matryca przeciętna. Jeśli o matrycę się rozchodzi, to dopóki Olympus nie wprowadzi czegoś bardziej zaawansowanego technologicznie, większa matryca zawsze wygra. Dobrze rozumuję? Jeżeli komuś zależy na jakości oferowanej przez FF, to w ogóle nie powinien patrzeć na Olympusa. Przynajmniej na razie.
Odnośnie drugiej nauki: pisałem tylko o szumach, bo rozmowa na ten tor się stoczyła ;)
Uwaga uwaga! Wiem, że E-3 z firmware 1.0 jest już w rękach Jacka. O 17 dostanę go w swoje łapy i porwę do Łodzi. Coś w weekend wygeneruję. Zgadując po wersji FW będę w stanie wypluć nie tylko JPG ale i RAWy.
Pozdrawiam z niecierpliwością :-)
Kazda z osób która odchodzi z systemu ma inne powody. Dla jednych to będzie kiepskie wysokie iso dla innych niskie DR. Tak sie składa ze E-1 kupiło wiele osób które zajmują sie profesjonalna fotografia. Inni używając E-1 doszli do pewnego poziomu gdzie wiedza jakie sprzet ma ograniczenia jak i również być może wykrystalizowało sie u nich co chcą ze sprzętem robić.
Potem czlowiek ktory juz ma szkla chce kupić jak najlepsze body.
Szczerze mówiąc wolałbym mieć świadomość tego ze mogę wydać 10-15 tys na body w E-systemie które zapewni wszystko to czego chce.
Teraz wyjdzie body za 6 klocków i nie będzie żadnej alternatywy oprócz zmiany systemu lub czekania nie wiadomo ile.
I teraz ....większość z tych osób w tym ja czekają czy to body za 6k spełni akurat ich potrzeby. W tej cenie spełnienie potrzeb wszystkich jest mało prawdopodobne, teraz tylko nie wiadomo kto odejdzie.
będzie trzeba odkopać wątek o "nareszcie konkretach" :PCytat:
Zamieszczone przez RadioErewan