Odp: Jaki program do obróbki zdjęć polecacie?
Cytat:
Zamieszczone przez
zosia
Mam pytanie licencyjne ... bo się gubię w tym wszystkim.
Chciałabym sobie kupic LR i zastanawia mnie czy licencja jest związana z osobą czy z urządzeniem na którym jest zainstalowana czy jeszcze jakoś inaczej.
Mój laptop bardzo podupadł na zdrowiu i korzystam w tej chwili z nieswojego. Czy jeśli kupiłabym teraz LR to czy później będę mogła go sobie przenieść na mój komputer legalnie i korzystać dalej, czy trzeba kupować drugi raz?
A druga rzecz:ma ktoś doświadczenie ze zniżką studencką którą oferuje adobe? Jak to się ma do licencji kiedy się przestaje być studentem - trzeba kupić pełnopłatną wersję od nowa czy można dopłacić i używać dalej?
Kupowałem photoshopa dla córy licencja: dla uczniów i nauczycieli. Adobe helpdesk udzieliło informacji, że jest to licencja dożywotnia również do zastosowania
komercyjnego. Podejrzewam, że z LR jest to samo.
Wow Świetne :)Dzięki. I to jest ta sama wersja programu co ta do pobrania testowa ze strony adobe - tylko licencja inna? Aż ciężko uwierzyć - tylko studiować:)
Saboor - zazdroszczę córze :) - fajnie mieć tatów co takie prezenty kupują.
Cytat:
Zamieszczone przez
zosia
Wow Świetne :)Dzięki. I to jest ta sama wersja programu co ta do pobrania testowa ze strony adobe - tylko licencja inna? Aż ciężko uwierzyć - tylko studiować:)
Nie chce mi się sprawdzać ale zdaje się nie trzeba studiować wystarczy być uczniem i licencja na daną osobę jest dożywotnio także w późniejszym ewentualnym komercyjnym wykorzystaniu programu (przez tą osobę).
Cytat:
Zamieszczone przez
zosia
Fenomen Adobe dla ucznia PS ok. 1000PLN dla firmy ponad 4000PLN :-D
Saboor - zazdroszczę córze :) - fajnie mieć tatów co takie prezenty kupują.[/QUOTE]
Zdolna jest a i ja na tym skorzystałem :-D
---------- Post dodany o 18:20 ---------- Poprzedni post był o 18:19 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Nie chce mi się sprawdzać ale zdaje się nie trzeba studiować wystarczy być uczniem i licencja na daną osobę jest dożywotnio także w późniejszym ewentualnym komercyjnym wykorzystaniu programu.
Uczniem, stróżem, woźną... byle w placówce akredytowanej przez Ministerstwo Oświaty.
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
...Zdolna jest a i ja na tym skorzystałem :-D
W celach komercyjnych to na pewno skorzystać nie możesz, a i w takich tylko dla pokazania efektu użycia programu na forum to też nieco dyskusyjne moim zdaniem. Ale ja lubię pomarudzić i się czepiać (trzeba wziąć poprawkę):wink::grin:
A są jakieś różnice czy się kupuje w pudełku czy wersję downloadową ze strony adobe? ( np. w perspektywie tych późniejszych przenosin z kompa na komp - wystrczy wpisać swój numerek i albo sobie włożyć płytę albo ściągnąć drugi raz?)
Saboor, albo zlikwodowali tą opcję z photoshopem, bo jak patrzę na ich stronie to można sobie tylko kupić coś w stylu abonamentu studenckiego- albo nie umiem się na tej stonie odnaleźć.
Cytat:
Zamieszczone przez
zosia
A są jakieś różnice czy się kupuje w pudełku czy wersję downloadową ze strony adobe? ( np. w perspektywie tych późniejszych przenosin z kompa na komp - wystrczy wpisać swój numerek i albo sobie włożyć płytę albo ściągnąć drugi raz?)
Nie ma żadnej różnicy, poza tym, że w pudełku jest często najstarsza wersja x.0 (z zerem na końcu). Po zainstalowaniu takiej wersji pudełkowej, następuje pobranie upgrade do najnowszej wersji. Najlepiej więc pobrać sobie z netu, potestować, a potem kupić pudełko z numerem licencji. W przypadku wersji student&teacher numer licencji i tak dostajemy z "centrali" za pomocą emaila, bo wcześniej trzeba wysłać im dokumenty do walidacji statusu ucznia-nauczyciela. Ja kupowałem LR na syna z II klasy szkoły podstawowej, potem kolejne wersje kupowałem jako upgrade do normalnej komercyjnej wersji (podobna cena upgrade).
Cytat:
Zamieszczone przez
zosia
Saboor, albo zlikwodowali tą opcję z photoshopem, bo jak patrzę na ich stronie to można sobie tylko kupić coś w stylu abonamentu studenckiego- albo nie umiem się na tej stonie odnaleźć.
Faktycznie chyba PS'a nie ma już w tej promocji ... może jest jakaś promocja na wersji z chmury.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
W celach komercyjnych to na pewno skorzystać nie możesz, a i w takich tylko dla pokazania efektu użycia programu na forum to też nieco dyskusyjne moim zdaniem. Ale ja lubię pomarudzić i się czepiać (trzeba wziąć poprawkę):wink::grin:
Może Cię zdziwi ale mogę, licencja dla uczniów i nauczycieli obejmuje również zastosowanie komercyjne.
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Może Cię zdziwi ale mogę, licencja dla uczniów i nauczycieli obejmuje również zastosowanie komercyjne.
No tak bardzo mnie zdziwiło, że licencja obejmuje dwie osoby. Sądziłem, że licencja dotyczy kupującego (osoby której licencja się tyczy), a nie członków rodziny, widać się myliłem. (jesteś uczniem czy nauczycielem? )
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Zgadza się, tyle, ze licencja jest przyznawana konkretnej osobie. Czyli jak licencja jest dla Twojej córki, to córka może używać licencji komercyjnie ... a Ty nie masz w zasadzie prawa używać tego oprogramowania w zaden sposób :wink: