żadne pudło - tomtomek nic nie podliczał...
Wersja do druku
żadne pudło - tomtomek nic nie podliczał...
Nie chce mi się dyskutować na wyższością świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy ...
... ale myślę, że niezależnie czy miałbym 12-35 czy 12-40 to nie zrobiłbym dziś lepszych zdjęć od tych poniżej zrobionych dekielkiem 15mm
[1]
[2]
Test (GX1) na slrgear.
Test potwierdza poprzedni.
Porządny obiektyw :)
Byle jak najszybciej w naszym posiadaniu. Ciekawe ile ich się sprzedało w przedsprzedaży?
Znalazlem kilka testów i "przeglądów" 12-40 i nie ma w nich jakichś negatywnych opinii. Testerzy za minus uznają jedynie cenę i generalnie piszą o obiektywie jako jednym z najlepszych wśród dotychczas testowanych. Szkło jest podobno idealnie dopasowane do omd1/5 natomiast do penów już ciut za ciężkie i za duże.
Bądźmy dobrej myśli. Osobiście spodziewam się podobnych wrażeń jak kilka lat temu, gdy wpadł mi w ręce 14-54.
Kwestia kilku dni i pewnie pojawi się test na optycznych, jestem całkowicie spokojny o wyniki:)
---------- Post dodany o 20:57 ---------- Poprzedni post był o 20:55 ----------
To będzie hit na miarę 12,45 i 75mm. Szkło, dla którego ludzie będą wchodzić w m4/3.
Chyba jednak przesadzasz. Szkło jest bardzo dobre, ale cena już raczej dla bogatszych. Co więcej to jest dobre rozwiązanie tylko do linii OMD. Do penów czy wszelkiej maści panasoniców lepszy jest 12-35 z OIS.
Należy również zauważyć, że panasonic już zgarnął sporą część rynku. Jak ktoś już ma to raczej nie wymieni na olka.
Podsumowując jest to produkt niszowy w m4/3.