Świetna dokumentacja. Oskar Kolberg gdyby żył, byłby z Ciebie dumny :)
Wersja do druku
Świetna dokumentacja. Oskar Kolberg gdyby żył, byłby z Ciebie dumny :)
Nie masz moze takiej okazji,gdzie troche kurzu,dymu z kadzidelek sie plata w powietrzu a swiatlo ostre z okien zaglada tworzac taka sobie tam znana atmosfere??
Cos tak jak by do tego podobna??Załącznik 58671
Cerkwi w Skwirtnem od środka nie widziałem, tylko z zewnątrz. A teraz już wiem :-) Ładne zdjęcia.
Nie omieszkam, obiecuję. A 12-kę to kup. Składaj i kup - bardzo warto.
A cieszę się razem z Wami :D
aj tam, aj tam - gdzie mi do Niego :) - a szczerze, to jak gówniarzem byłem i oglądałem "Z Kolbergiem po Kraju" to mnie strasznie nudziło - stale tylko te wyjące baby i skaczący górale :mrgreen: popatrz jak to z wiekiem się zmienia :)
@ Mirek54 - Ty to szalony człek jesteś :) - no dwa słońca normalnie :mrgreen:
Mirku - co do dymu lub kurzu... Podłoga była tak pięknie odkurzona, że aby zrobić polichromię na suficie, spokojnie położyłem się na ziemi :) a dym, hmmm - muszę z księdzem pogadać i jak będzie słoneczko to się pobawimy.
@ Saboor - ale najpierw nim nagrasz tutka, zrobisz z koników poprawkę :)
Dzięki za odwiedziny, będzie dziś i jeszcze troszkę :)
Ok, jak obiecałem dziś jeszcze trochę staroci, a następnym razem polichromie.
Na początek dwa krzyże.Obydwa też znalezione w piwnicach. Na pierwszym widać jeszcze na jednym z ramion ślady pleśni. Pierwszy krzyż, to taki klasyczny przykład ludowego prymitywizmu. Jest genialny, strasznie mi się podoba. Na drugim - krucyfiksie, widać już chęć zamontowania elementów zdobniczych - polerowane drewniane perełki na końcach ramion.
202. 203.
Kolejna figurka, a właściwie to nie - to obrazek, mini ikona wymalowana na kawałku drewna i zamocowana na wolnym miejscu na ścianie. Wg relacji też pochodzi z początkowych okresów istnienia cerkiewki.
Na kolejnym, oryginalna lampa na świece. Tak, jest elektryczność, i lampy elektryczne będzie widać jak pokażę zdjęcia sufitu. Ale to nowe lampy, trochę stylizowane na "staroć". Ta jest oryginalna.
204. 205.
Już z samych fragmentów dwu ostatnich zdjęć widać piękno malowideł i jakie czas potrafił porobić zniszczenia.
I dwa ostatnie zdjęcia - dwie ikony ołtarzowe, raczej współczesne. Namalowane zostały w latach 60-tych. Wiem, wiem - niektórych z Was jeszcze na świecie nie było :mrgreen: ale ja... no cóż, byłem młodym chłystkiem i miałem nawet procę :mrgreen:
206. 207.
CDN ... :D
Dokumentacja wnętrza cerkwii bardzo mi się podoba. :grin:
Sztukę prawosławną znam bardzo powierzchownie, a dzięki Twojej relacji mogę uzupełnić braki w wiedzy.
Pięknie pokazujesz nam pięknych wnętrz cerkiew. Oglądam, oglądami i naoglądać nie mogę :roll:
Kurde,ja to nawet juz w chowanego sie bawilem po piwnicach.Nieczesto dlugo mnie szukali.Zalezy z jaka sie schowalem.Niezapomniane czasy.Kurde te pierwsze chwile po ciemku .....z koreksem w reku.Ach lezka w oku sie kreci
Zabic pomyslowego dobromira za instalacje pociagnieta w tym miejscu co na tym obrazku http://bodzio.dug.net.pl/cerkiewki/S...P1075732ol.jpg
Ładnie czerwoną kreskę miał natrasowaną to leciał z koksem i kabelek powiesił:wink: No mógł pewnie gdzieś w narożniku ale drabinki nie było...
Twoje foty przyblizaja nam piekne miejsca kultury sakralnej i nie tylko.