jak dla mnie te szumy są do przyjęcia na tak wysokim iso...
Wersja do druku
jak dla mnie te szumy są do przyjęcia na tak wysokim iso...
Jpegi, które wykonał Witia w pomieszczeniach przy świetle zastanym (kilkadziesiąt sztuk) na iso 3200 wyglądaja bardzo plastycznie i efektownie oraz mają bardzo ładny kolor (naturalne przejścia tonalne). Kłopot tylko z szumem w cieniach... Ja jutro ograniczę się do max ISO 1600 --pozdrawiam
Moim zdaniem na plus względem matryc kodaka, e-510, e-3 ora E-30.
A jakie jest Twoje zdanie witia1 ?
ISO 1600 jest przyzwoite, 3200 do użycia, gdy chcesz mieć zdjęcie stojąc przed wyborem mieć albo nie mieć fotkę.
Jestem ciekaw także Twojej opinii Irku. Jako zawodowiec patrzysz na materiał z aparatu inaczej niż ja.
Pozdrawiam AP.
Myslę, że ISO 1600 będzie piękne a ISO 3200 jest (jak pisałem wyżej) bardzo ładne i efektowne --szczególnie (przypuszczam) na wydrukach mniejszych formatów (np A4)--pozdrówka
-------------------------------------------
ps: Teraz sprawdziłem w menu aparatu, że redukcja szumu była wyłączona, a enigmatyczna dla mnie pozycja "FILTR SZUM" jest w ustawiona na "standard".
ORF-ów niestety nie udaje mi się otworzyć --nie radzi nawet próba konwersji na dng...
czy można prosić o wrzucenie gdzieś rawa z tego kościółka ?
wywołam sobie i zobaczę po swojemu :)
Z tego co piszecie wynika jedno. Użyteczne ISO w E3 ~1250 podniesiono w E5 do ISO3200. Większość tego chciała właśnie i .. no i jest :)