A ja na pierścień ostrości a ogniskowa guziczkami, jak w kompaktach
Wersja do druku
Oby nie. Z drugiej strony mogłaby to być odpowiedź na wolne ustawianie ostrości metodą detekcji kontrastu. Ale nie wyobrażam sobie zoomowania przyciskami skoro nawet niektóre hybrydy mają pierścień do tego. A może będzie to pierścień do zoomowania ale na niemechanicznej zasadzie - tak jak pierścień ostrości w większości Zuiko 4/3. Wówczas ten pierścień mógłby służyć zarówno do zoomowania jak i ostrzenia - np. po wciśnięciu dodatkowego przycisku. Tak sobie gdybam - oczywiście chciałbym żeby to był klasyczny pierścień do zooma... Brak pierścienia ostrości jest do przeżycia...
Witam Forum :).
Z wielkim zaciekawieniem przyglądam się tym wszystkim debatą na temat nowego standardu Olympus/Panasonic i postanowiłem wrzucić swoje trzy grosze.
Na wstępie powiem że nie jestem żadnym fanatykiem systemowym i przy wyborze sprzętu decyduje zawsze stosunek oferowanych możliwości do ceny, oraz argumenty doświadczonych użytkowników poparte faktami.
Mam Pentaxa K100D i aparat do zadań specjalnych Canon A650IS, tak więc widać że przy wyborze decyduje przede wszystkim funkcjonalność :). Olympusowi przyglądam się od dawna gdyż potrzebuję sprzętu o małych gabarytach i oferującego jakość lustrzanki, i rozsądnej cenowo. Patrząc trzeźwo na ostanie ruchy Olympusa/Panasonica jakoś entuzjazm mi minął ;), ta firma jest dziwna i podejmuje ekstremalne decyzje:
parę faktów:
1)zabicie systemu OM i odcięcie się od niego w dobie cyfrowej
2)debiut na rynku luster drogim body i systemem z góry zamkniętym na rozwój
3)ceny, miało być tanio i lekko, pamiętacie ceny z debiutu E1 albo hiper przełomowe body E330, ceny szkieł top pro ;)
Dlaczego teraz olek jest tak atrakcyjny cenowo bo czymś trzeba klienta przyciągnąć skoro inne płaszczyzny kuleją, zresztą to jest też iluzoryczne bo:
E420 to koszt w kicie 1350zł a 1000D 1700zł
E520 to koszt w kicie 1930zł a 450D 1880zł ;)
Rozsądek mi mówi jedno ta nowa hipersuper medialna przełomowa technologia będzie droga ;) znów z ograniczeniami małej matrycy i z takimi tam. Konkurencje czeka i znów na bazie tych doświadczeń wypuści coś bardziej kompatybilnego wstecz, z większą mniej szumiąca matrycą i dającą większą "artystą" kontrole nad głębią ostrości itd. W kinie te czyniki też odgrywają dużą rolę ;). I co za kolejne 6 lat znów nowy system ;). Mam nadzieje że się mylę choć z drugiej strony totalnie mi zwisa jakie mam logo na body, do sekt zwykłem nie należeć, zaś rachunki reguluje sam ;).
Pozdrawiam.
Bartko.
No tak zamknięcie OM, to mega ekstremalna decyzja.... buhahahahahahah
Trochę mnie widać trochę mnie nie widać, teraz widać, teraz nie widać....
To po co w ogóle zaczynałeś. Olek jest i będzie bo to system konkurencyjny założeniami i cena do FF i zawsze znajdzie zwolenników mam Canona i olka i zawsze będę to twierdził olek nie ma sie czego wstydzić a podsumowując statystycznie udane zdjęcia technicznie (nie mowie o wartości zdjęcia) to olek jest liderem !!!