kiedy fotografuję z ukrycia bardzo blisko ptaka podczas klapnięcia lustra często dziwnie przykucają i nerwowo rozglądają :???: No cóż stres jest po obu stronach obiektywu:twisted:
Wersja do druku
kiedy fotografuję z ukrycia bardzo blisko ptaka podczas klapnięcia lustra często dziwnie przykucają i nerwowo rozglądają :???: No cóż stres jest po obu stronach obiektywu:twisted:
Witam !!
Dziś zbudowałem nową czatownię w miejscu o którym myślałem od dawna. Opiszę krótko budowę, ponieważ jest prosta a czatownia zbudowana w ten sposób jest praktyczna i dość trwała.
Czatownia powstała z dwóch wojskowych pałatek, kto był w wojsku ten wie jak to działa:-P (koszt na allegro około 30 zł)
Jest to rodzaj namiotu bez podłogi, w bokach z czterech stron są gotowe otwory zapinane na guziki, które doskonale nadają się na wysunięcie obiektywu:twisted: Z dowolnej strony namiotu, co pozwala wykorzystać światło z każdej strony:!:
Na "namiot" narzuciłem siatkę a boki obłożyłem sianem którego w około leży sporo na czubku umocowałem gałązkę żeby zamaskować dość ostry czubek namiotu.
Jutro dodam jeszcze trochę gałązek dla lepszego maskowania:-P
Obok czatowni ustawiony jest patyk na którym spodziewam się modeli:roll: a także karmnik ze smakołykami (słonecznik)
Wszystko to przygotowałem na działce nieopodal domu na której zasadzono modrzewie,sosny, jodły taki swego rodzaju młodnik:) Panuje tam dobre światło szczególnie przed wieczorem,dość ciekawe tła i jest względny spokój:roll:
Bardzo polecam taki rodzaj ukrycia:!::!: Jest tani:idea:,szybki w budowie(mobilny), "wygodny" w środku:-P
Pozdrawiam !!
Jest tylko mały problem:evil: Odkąd wyłożyłem słonecznik, około 2 tygodnie, nie zniknęło ani jedno ziarno:evil::evil: W około jest mnóstwo ptaków ale tam nie przysiadają :???: Na razie jestem cierpliwy i czekam, może się przyzwyczają i zechcą się poczęstować:-P
Czekam na cięższe warunki pogodowe wtedy ptaki podlatują bliżej ludzi i tam również ziarno powinno zniknąć :roll:
Proszę o opinię fachowców jak się widzi czatownia, i czy można liczyć na ptaki za jakiś czas:?::?:
Witaj - czatownia bardzo ok - fajny czubeczek ;) szybki montaż - ja moją ostatnią 4 dni budowałem.
Wywalił bym tą listewkę, poszukaj w okolicy stary pień, wyrwany z korzeniami, postaw go i tam syp większą ilość ziaren. Obierz tylko jeden kierunek fotografowania (ten gdzie współgra Tobie - Twój wolny czas, światło i tło) i tam obok pieńka postaw jeszcze kilka gałązek, różnej grubości - staraj się, żeby były one w jednej płaszczyźnie pod kątem 90 stopni ustawione do obiektywu.
Ziarna zaczną znikać
powodzenia
Też o tym myślałem, jutro po pracy zajmę się tym, najpierw pojadę na poszukiwania gałęzi podczas wędrówek polami upatrzyłem sobie kilka:twisted:
fotogenicznych badyli:-P a potem poprawię karmnik.
Dzięki za rady Kasprzyk:!:
pozdrawiam !!
P.S. Jak tylko zacznie znikać słonecznik to zacznę łowy:twisted:
Witam.
Fajna ta twoja czatownia Peter,gratuluje pomysłowości .
Trochę mnie zainspirowałeś i jutro odwiedzę moje,już od dawna upatrzone miejsce na tego typu " inwestycję":-P.
Witam !!
Cieszę się, że Ci się podoba, polecam ten rodzaj czatowni naprawdę dość dobrze wtapia się w otoczenie, wygodna i tania !!
P.S. Kris musisz zaktualizować podpis :-P
Czekam na efekty. Mam nadzieję że się sprawdzi sam zastanawiałem się nad rozwiązaniem z pałatkami.