No bo jest przepał. :-P
Poważnie mówiąc, przyciemnienie świateł pozwala nie tylko pozbyć się przepałów ale na uwydatnienie kształtu chmury.
Załącznik 224608
Wersja do druku
No bo jest przepał. :-P
Poważnie mówiąc, przyciemnienie świateł pozwala nie tylko pozbyć się przepałów ale na uwydatnienie kształtu chmury.
Załącznik 224608
No, a ten środek to bym stempelkiem potraktował bo jest nie do odratowania.
16a
Załącznik 224626
16b
Załącznik 224627
I teraz przepaleń już nie ma.
Masz troszkę przybrudzoną matrycę:
Załącznik 224628
ale w sumie to dopiero zaczyna być widoczne przy bardziej domkniętej przysłonie od nr f8 (jak tu) w górę.
Gorzej jakby tak było przy niższych numerach przysłony, wówczas czyszczenie raczej konieczne by było.
To nie matryca chyba tylko plamki po deszczu po przedostatnim fotografowaniu, zobaczyłem to dopiero wczoraj w nocy.
Jak byś miał wybierać to a czy b?
Być może, ale jakbyś chciał się upewnić wykonaj zdjęcie jednolitego (najlepiej niebieskawego) nieba na przysłonie f16 i obejrzyj później to zdjęcie.
Trudno powiedzieć:) Różnią się tylko niebem (jasnością, nasyceniem i odcieniem koloru), chyba jednak pierwsze (z tych dwu).
Pasuje mi kolor nieba w wersji helmutha.
Owszem, też jest:) Tu bez wątpliwości"a".
Edit. @jkr, nie wiem czy korzystasz w DxO z kontroli przepaleń i niedoświetleń.
Masz w programie pod histogramem do tego specjalne ikonki ("słoneczko" i "księżyc"):
Załącznik 224629
Klikając na ikonę "słońce" pokażą Ci się miejsca przepalone (jeśli takowe występują).
Warto korzystać aby nikt (w tym i ja oczywiście:) ) się nie "czepiał" przepaleń.