-
Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Wszystko kwestia co Ci jest w danym momencie potrzebne. Na tym kwiatku, gdzie mamy bardzo wyraźną granicę pomiędzy tłem, a tym co nas interesuje, kombinowanie z kanałami chyba będzie lekką przesadą.
Uhm, można szybko to zrobić narzędziem: zaznacz wg koloru, sposobów jest masa.
w tym Twój najprostszy.
-
Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Generalnie wszystkie sposoby zaznaczania, wymagają jednego: rozmycia krawędzi, lub wtapiania.
Dzięki temu pozbywamy się "posiepanych" czy schodkowych brzegów.
-
Próbowałam wyciąć ten kwiatek wg krawędzi i niestety nie mogłam oderwać zaznaczonego obiektu. Będę próbować... walczyłam wg sposobu przedstawionego przed Sabora i muszę powiedzieć że poległam... ale się nie poddaję. W momencie zaznaczania obiektów przeźroczystych i nieprzeźroczystych pojawiały się elementy których nie mogłam zaznaczyć...:C już sama nie wiem, pewnie robię coś źle i najgorsze jest to że nie wiem co... :( grrr...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Próbowałam wyciąć ten kwiatek wg krawędzi i niestety nie mogłam oderwać zaznaczonego obiektu. Będę próbować... walczyłam wg sposobu przedstawionego przed Sabora i muszę powiedzieć że poległam... ale się nie poddaję. W momencie zaznaczania obiektów przeźroczystych i nieprzeźroczystych pojawiały się elementy których nie mogłam zaznaczyć...:C już sama nie wiem, pewnie robię coś źle i najgorsze jest to że nie wiem co... :( grrr...
Powalczymy, damy radę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Próbowałam wyciąć ten kwiatek wg krawędzi i niestety nie mogłam oderwać zaznaczonego obiektu.
A po cogo wycinać? Zduplikuj warstwę i na jednej z nich zrób maskę z zaznaczenia. Kombinuj dalej na warstwach.
-
1 załącznik(ów)
Kolejna próba... tym razem zaczęłam od początku... wydaje mi się że krawędzie są trochę lepsze...
Załącznik 114771
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Kolejna próba... tym razem zaczęłam od początku... wydaje mi się że krawędzie są trochę lepsze...
Jak najbardziej :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Znacznie lepsze.
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
A po cogo wycinać? Zduplikuj warstwę i na jednej z nich zrób maskę z zaznaczenia. Kombinuj dalej na warstwach.
Maskę albo warstwę z zaznaczenia.
---
Ale lepiej działać na masce, nie zrobisz krzywdy warstwie.
-
1 załącznik(ów)
Moje ostatnie podejście i już więcej nie będę :-P
Załącznik 114773
PS
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
... wydaje mi się że krawędzie są trochę lepsze...
Całkiem nieźle :D
-
1 załącznik(ów)
Jeśli w kwadrat toja widzę bardziej tak:)
-
Szara fotka. Nie robilbym efektowych kwiatow w inna pogode niz sloneczna, no moze za wyjatkiem dola, to wtedy dramatyczna tonacja i konwersja hardkor BW.
Cwiczyc PP mozna zawsze ale....
pozdroofka
-
OK... Coś nowego proszę...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
OK... Coś nowego proszę...
...simy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
...simy.
Choć raz jesteśmy zgodni...:grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Choć raz jesteśmy zgodni...:grin:
Kobitki łączą ludzi, nie? :mrgreen:
-
już się nie mogę doczekać kiedy przyślą mi mój nowy wspaniały aparat! Jak tylko go dostanę to będę cykać na potęgę:)
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Jak tylko go dostanę to będę cykać na potęgę:)
I zmienisz awatar?
Na cykadę:
Załącznik 114811
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
I zmienisz awatar?
Na cykadę:
...na Cykladach.
-
A nie lepiej podłożyć czarne/szare/białe tło? Tu chyba jest taka możliwość.
-
1 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
kolejne próby z Ginp'em :)
120
Ee no fajnie! W tle Masz plamkę potraktuj ją stemplem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Ee no fajnie! W tle Masz plamkę potraktuj ją stemplem.
A ja chciałam usunąć to zdjęcie... bo zauważyłam strzępki po wycinaniu i otoczkę na brzegu kwiatka... zauważyłam to dopiero po wrzuceniu na stronę... :/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
A ja chciałam usunąć to zdjęcie... bo zauważyłam strzępki po wycinaniu i otoczkę na brzegu kwiatka... zauważyłam to dopiero po wrzuceniu na stronę... :/
Otoczka tylko nad kwiatem a pod pąkiem trochę przeszkadza, co do strzępków.. jakoś nie rzucają się w oczy.
-
aaa... swoją drogą... kiedy rozmywam tło w gimpie, to po wycięciu 1 planu, muszę występować biały obszar (przynajmniej brzegi). O ile w przypadku magnolii było to proste... bo i tło nie było skomplikowane... tak tu miałam z tym problem. Pojawiła mi się obwódka która ewidentnie psuła zdjęcie. Rozmazałam ją używając rozmycia (kropelki)... I oto w ten sposób powstała szara dziwnie wyglądająca plama z lewej strony pąka - trochę poniżej...
macie jakieś rozwiązanie???
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
aaa... swoją drogą... kiedy rozmywam tło w gimpie, to po wycięciu 1 planu, muszę występować biały obszar (przynajmniej brzegi). O ile w przypadku magnolii było to proste... bo i tło nie było skomplikowane... tak tu miałam z tym problem. Pojawiła mi się obwódka która ewidentnie psuła zdjęcie. Rozmazałam ją używając rozmycia (kropelki)... I oto w ten sposób powstała szara dziwnie wyglądająca plama z lewej strony pąka - trochę poniżej...
macie jakieś rozwiązanie???
Może nie rozmywaj, a odszumiaj. Efekt podobny do rozmycia a nie rusza krawędzi.
-
O! Świetny pomysł... spróbuję...:)
tylko gdzie znajdę to narzędzie?
-
3 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Bardzo proszę:
Załącznik 114850 Załącznik 114851 Załącznik 114852
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Tu Masz wtyczkę do gimpa Do odszumiania i nie tylko.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
aaa... swoją drogą... kiedy rozmywam tło w gimpie, to po wycięciu 1 planu, muszę występować biały obszar (przynajmniej brzegi).
Uparłaś się, żeby wycinać! Dobra, niech Ci będzie.
Domyślam się, że chodzi o to, że wycinasz pierwszy plan z tła i rozmywasz to tło razem z dziurą po pierwszym planie.
W takim przypadku zawsze rozmycie dziury (biała otoczka) wylezie poza granice wyciętego, pierwszego planu. Sposób na to jest taki, żeby tą białą dziurę zmniejszyć przed rozmyciem. Można przy pomocy stempla, sklonować otoczenie wycięcia do jego wnętrza. Po rozmyciu tła nie powinno byś białej otoczki po dziurze a nieciągłości czy zaburzenia tła powstałe w efekcie klonowania, nie powinny być widoczne po jego rozmyciu.
Pędzel do tego użyty powinien mieć miękkie krawędzie a jego średnica powinna być odpowiednia dla wzoru tła i stopnia jego późniejszego rozmycia.
-
ale ja uzupełniłam ten obszar... właśnie tak jak pisałeś.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
ale ja uzupełniłam ten obszar... właśnie tak jak pisałeś.
Widocznie nie dopasowałaś wielkości "wstemplowanego" obszaru do stopnia rozmycia.
Gdybyś robiła to na warstwach, przy pomocy maski, w każdym momencie (przed scaleniem warstw), miałabyś możliwość korekty.
-
1 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
zatem sposobem Sabora :) ...
Tym razem, spod kwiatka wyłazi czerwona obwódka i krawędzie kwiatka jakieś niewyraźne ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Tym razem, spod kwiatka wyłazi czerwona obwódka i krawędzie kwiatka jakieś niewyraźne ;)
Więc... maski??? A one mi jakoś nie wychodzą... brak mi cierpliwości, precyzji ale spróbuję jeszcze raz... tym razem na maskach :)
-
Zawsze wszędzie podkreślałem, że cierpliwość a co zatym idzie dokładność obróbki przekłada się na końcowy efekt.......
Pracuj więc....:grin:
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
:C nie umiem :( :( :(
Musisz przyjechać na zlot. "Wszystkiego" Cię nauczymy :mrgreen:
-
1 załącznik(ów)
Już to widzę jak M szaleje z zazdrości :) hehehe :D
mam jeszcze takiego kwiatka
121
https://forum.olympusclub.pl/attachm...2&d=1397150915
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Już to widzę jak M szaleje z zazdrości :) hehehe :D
Powinien się cieszyć, będziesz więcej umiała :-P
Co do kwiatków, to czegoś nie rozumiem :roll:
Aby coś wyciąć, musisz to najpierw zaznaczyć tak? Skoro masz już zaznaczone, jaki problem zrobić z tego maskę?