-
Odp: Olympus OM-D - gdybania przed premierą
Cytat:
Zamieszczone przez
andi
Problemem nie jest wyimaginowany nieistniejacy aparat, lecz jak najbardziej prawdziwy.
Dodatkowo niestety oferuje on o wiele wiecej pod wzgledem technicznym, sensor i viewfinder
sa o epoke technologiczna bardziej zaawansowane, a wyglada, ze cena bedzie ta sama...
Czyli za drogi.I znowu na poczatku jestesmy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Kolko trybow Ci sie zgubilo to raz, dwa port akcesoriow, trzy (ewentualnie) wbudowana lampa. Ja wybralbym tego z wizjerem po srodku. To ze Tobie (i paru innym) bardziej podoba sie "dalmierzowy" design, nie oznacza ze jest to ten jeden i wlasciwy.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Chyba za mało minusów mi dałeś i chyba za dużo jest tu ludzi, którzy podzielają moje zdanie. Zbierz kumpli, zmobilizujcie się, napieprzajcie mi po reputacji. Jak wyjdzie, że minusów i plusów będę miał w stosunku 1:1, to zniknę z forum :D Póki co komentarze, jakie otrzymuję, raczej zachęcają mnie do dalszego wyrażania krytycznych opinii.
Minusow rozdaje malo, jesli w ogole. A Twoj sarkazm nie na miejscu, bo z mojej strony to zabrzmialo tak "spadaj gosciu, ja tu od dawna jestem, wszyscy mnie znaja i lubia, mam mega reputacje, wiem prawie wszystko, a Ty sie nie znasz."
T.
-
Pax, Peace, Pokój koledzy. Jeszcze tylko poniedziałek i wtorek . W środe bedzie po ptokach jak to mówią:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andi
oferuje on o wiele wiecej pod wzgledem technicznym, sensor i viewfinder
sa o epoke technologiczna bardziej zaawansowane
Dobra, dobra... to samo można przeczytać tu i ówdzie o obecnych na rynku od miesięcy Nexach i Penach, ale Sensor sensorem, szkła szkłami, a obrazek obrazkiem i jest jeszcze kilka niuansów poza zasięgiem DXO, ale istotnych dla fotografującego. Nie che to wywoływać wojny, ani brnąc w szczegóły, nikt za marketing mi nie płaci (niestety) ale jakieś tam doświadczenia z Nexami i Penem mam i nie mogę powiedzieć, że jedno zjada na śniadanie drugie, a mniej więcej tak zabrzmiała Twoja wypowiedź.
Poza tym chyba mi coś uciekło - gdzie są jakieś parametry sensora i vf nowego Olka?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Poza tym chyba mi coś uciekło - gdzie są jakieś parametry sensora i vf nowego Olka?
Na rumorsach pisali, że VF ma mieć 1.44 miliona punktów, tak samo jak VF-2 (ale jakoś ulepszony).
Pisali tam też coś o matrycy 16 MP, podobnej do tej w GX1 i G3.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
gdzie są jakieś parametry sensora i vf nowego Olka?
zdaje sie, ze na 100% 16MP Panasonic i ten sam VF Oly co do tej pory czyli taki sobie.
Jeszcze raz, mi sie ten nowy aparat bardzo podoba z wygladu i tylko dlatego tu jestem,
bo go powaznie biore/bralem pod uwage jako mini zestaw z AF i 3 malymi i dobrymi stalkami.
NEX uzywam tylko i wylacznie z manualnymi szklami i NEX nigdy nie bedzie mial malych
a dobrych szkiel AF jak te dwa nowe Oly (12 i 45) czy Pana-Leica.
Ale po prostu jest jak jest, jesli OMD bedzie tylko nowym opakowaniem starej technologii,
to za te same pieniadze mam wybor - NEX-7...
-
Co niektórzy przypi.rniczają się tak, jakby Olympus nową konstrukcją zrobił im jakąś krzywdę. Tymczasem jednak wiadomo, że nawet nie mieli zamiaru pomyśleć o kupnie tego aparatu. Tak więc, panowie, wrzućcie na luz, bo przypięliście się do tego kominka jak rzep do psiego tyłka. I skoro już tak odgórnie podchodzimy do tematu. Mi ten aparat bardzo się podoba. Uważam wręcz, że stylistycznie jest po prostu rewelacyjny. A te wszystkie swoje krytyczne opinie możecie sobie wsadzić :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Co niektórzy przypi.rniczają się tak, jakby Olympus nową konstrukcją zrobił im jakąś krzywdę.
Ja odnoszę wrażenie, że największą krzywdę Olympus zrobiłby niektórym jakby powstał aparat, na który nie da się narzekać, bo to potrzeba mocno zakorzeniona w narodzie...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Pax, Peace, Pokój koledzy. Jeszcze tylko poniedziałek i wtorek . W środe bedzie po ptokach jak to mówią:)
I wtedy się dopiero zacznie na całego. Zobaczysz.
Jak to słabo wypada, jak to za dużo albo za mało mpix, jak to G-cośtam pokazało gdzie miejsce 4/3, jaki to mały DR, jak to nexy miażdżą 4/3, jakie to małe jest 4/3 a jakie wielkie aps-c i że dlaczego niema fufu, jaki to wielki przerost formy nad treścią, a jaki bełkot marketingowy (tu się akurat zgodzę :wink: ) i czemu jest jak zwykle a miało być tak wspaniale.
I jeszcze czemu ekran taki duży albo dotykowy a czemu takie drogie jak 5D2 z 70-200 jest tańszy a w ogóle to 5D2 miażdży całe m4/3 i że można sobie wycropować z każdej innej matrycy.
A na dodatek że całe 4/3 jest od początku bez sensu i że fizyki nie oszukasz a wyżej wała nie podskoczysz :-P
A poza tym czuję się nieźle.
Pozdrowienia dla T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Ja odnoszę wrażenie, że największą krzywdę Olympus zrobiłby niektórym jakby powstał aparat, na który nie da się narzekać, bo to potrzeba mocno zakorzeniona w narodzie...
Szczerze mówiąc, robi krzywdę każdym kolejnym, bez względu na to jaki jest. Tak to przynajmniej wygląda, że robi krzywdę. Jak pisałem, największą tym, którzy nawet nie myśleli o kupnie jego produktu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Co niektórzy przypi.rniczają się tak, jakby Olympus nową konstrukcją zrobił im jakąś krzywdę. Tymczasem jednak wiadomo, że nawet nie mieli zamiaru pomyśleć o kupnie tego aparatu. Tak więc, panowie, wrzućcie na luz, bo przypięliście się do tego kominka jak rzep do psiego tyłka. I skoro już tak odgórnie podchodzimy do tematu. Mi ten aparat bardzo się podoba. Uważam wręcz, że stylistycznie jest po prostu rewelacyjny. A te wszystkie swoje krytyczne opinie możecie sobie wsadzić :)
Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty Eddie. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
-
Ktos pojedzie do Taiwanu a dokladniej do Taipei i 8 lutego dokladnie przestrzela modela.Beda rawy bedzie dyskusja.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty Eddie. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Mnie też ten gupi system robi krzywdę, także muszę rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty Eddie.
-
Cud, jak się okaże, że będzie robił zdjęcia. Z tyloma wadami to będzie trudne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Cud, jak się okaże, że będzie robił zdjęcia. Z tyloma wadami to będzie trudne.
Nie będzie robił zdjęć, bo nikt go do ręki nie weźmie. Nie z tym kretem w kopcu, czy jakoś tak.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Nie będzie robił zdjęć, bo nikt go do ręki nie weźmie. Nie z tym kretem w kopcu, czy jakoś tak.
No znowu plusów nie mogę. Jesteś mi winien szmatkę do ekranu :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
No znowu plusów nie mogę. Jesteś mi winien szmatkę do ekranu :D
Ok, podam przy najbliższej okazji :)
-
-
Na photorumors jest juz fotka systemu, oraz specyfikacja:
16MP
5 axis image stabilization
ISO range: 200-25,600
4 fps
Shutter speed: 60-1/4000 seconds
1.44M EVF
3 in, OLED touch screen with 610k dots resolution
No built-in flash
Full HD video recording
29 minutes maximum video recording time
Dimensions: 122mm x 89mm x 43mm
Weight: 369 grams (body only)
---------- Post dodany o 17:57 ---------- Poprzedni post był o 17:56 ----------
Czy to duze szklo prawie na srodku to nie przypadkiem oczekiwane 75mm? :)
-
Chyba tak - obok nowej makrowki ze skalą odwzorowania. Słodko wygląda ten m.zd 75/1.8
-
zastanawia mnie to cos co jest zapiete na stopke w srodkowym OM-D... co to moze byc?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Chyba tak - obok nowej makrowki ze skalą odwzorowania. Słodko wygląda ten m.zd 75/1.8
No własnie, a to obok to pewnie 60/2.8, nawet chyba jest skala odwzorowania.
Nie ma 45/1.8 w czarnej wersji :/
-
Ten? :) Wygląda dobrze, trzeba poczekać na cenę...
-
Powyższe zdjęcie w kolorze:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wulf
Ale narobiłeś.
Zaraz ten z wizjerem po lewej znajdzie się na rumorsach a wieczorem na optycznych w plotkach. :cool:
tym razem nie będę im podsyłał ;)
-
A co za szkło jest założone na srebrnym OM-D? - juz wiem 40-150mm F4.0-5.6 R
---------- Post dodany o 19:02 ---------- Poprzedni post był o 18:57 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
user_jgora
zastanawia mnie to cos co jest zapiete na stopke w srodkowym OM-D... co to moze byc?
PENpal
-
Cytat:
Zamieszczone przez
C+
A co za szkło jest założone na srebrnym OM-D?
Nowa wersja m.zd14-150?
albo 40-150...
-
no zobaczymy
jesli zalożeniem jest ze robimy małe pseudo lustrzaneczki z wbudowanym EVF
jeśli okaże sie że to hula z 4/3
to czemu nie...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Nowa wersja m.zd14-150?
albo 40-150...
Wolę to Jack-kowe zdjęcie, pełna tajemniczość , świetne rozmazanie.
Pozdrawiam AP.
-
A tą wajchę do lampy będą sprzedawali z lampą czy z korpusem ?
---------- Post dodany o 19:19 ---------- Poprzedni post był o 19:18 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Wolę to Jack-kowe zdjęcie, pełna tajemniczość , świetne rozmazanie.
Pozdrawiam AP.
Bo Jack ma w tym miejscu zasmarowaną matrycę, dawno jej nie czyścił. :-D
-
Systemik prezentuje sie piknie.
Na razie pozostal (wg. mnie) jeden minusik - migawka 1/4000. Przy ISO 200 to moze byc problem z jasnymi obiektywami przy portrecie w jasny, sloneczny dzien.
W zasadzie moge go jednak wpisac na liste nabytkow nowych.
Matryca bedzie i tak lepsza od tego co siedzi w E-30...
T.
PS. A tak calkiem z innej manki to czekam na to co pokazew zasadzie w tym samym terminie Nikon :P D800? :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Systemik prezentuje sie piknie.
Na razie pozostal (wg. mnie) jeden minusik - migawka 1/4000. Przy ISO 200 to moze byc problem z jasnymi obiektywami przy portrecie w jasny, sloneczny dzien.
W zasadzie moge go jednak wpisac na liste nabytkow nowych.
Matryca bedzie i tak lepsza od tego co siedzi w E-30...
T.
PS. A tak calkiem z innej manki to czekam na to co pokazew zasadzie w tym samym terminie Nikon :P D800? :)
Szara szybka Panie na obiektyw, a może w środku już jakiś szaraczek siedzi. :-D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
C+
A co za szkło jest założone na srebrnym OM-D? - juz wiem 40-150mm F4.0-5.6 R
---------- Post dodany o 19:02 ---------- Poprzedni post był o 18:57 ----------
PENpal
O widzisz, dziekuje - EyeFi uzywam, szkoda stopki na takie pierdoly ;)
---------- Post dodany o 19:47 ---------- Poprzedni post był o 19:46 ----------
a ta lampa w prawym dolnym rogu to tez nowosc zdaje sie?
---------- Post dodany o 19:48 ---------- Poprzedni post był o 19:47 ----------
Wyglada jak Metz 58, czyli z dwoma palnikami...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
36 Mpix
-
ale po namysle doswietlajaca na wprost to chyba raczej jakas mocna leda zamiast zarnika...
---------- Post dodany o 19:56 ---------- Poprzedni post był o 19:50 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
user_jgora
ale po namysle doswietlajaca na wprost to chyba raczej jakas mocna leda zamiast zarnika...
O takie samo rozwiazanie w lampie Canona jest:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
user_jgora
Bo do video moze? :) Ciagle swiatlo musi byc :)
T.
-
-
Cytat:
Olympus developed the new viewfinder technology in response to user feedback that EVFs don't deliver the joy of optical viewfinders (OVFs) despite supporting features that OVFs lack. (EVFs allow you to preview the effect of the art filter or WB selected. They also make framing, zooming in and focusing easier.)
Tak sobie pomyślałem, że jednak ten kominek musi być jak mają jakiś patent.
-
Aaa i bez flesza wbudowanego. Znaczy zeby odpalic w trybie RC flesza musze cos zamontowac na stopce jako sterownik - to kicha - bo jedna dobra lampa bedzie sie marnowala jako sterownik :(
To jest konkretny DUZY minus i gadanie coponiektorych nic tego nie zmieni. No chyba ze ten maly zakladany flesz moze robic jako sterownik lamp RC???
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
No chyba ze ten maly zakladany flesz moze robic jako sterownik lamp RC???
T.
Może, w PEN-ach tak jest. Zakładam na sanki to małe gówienko i steruję Metza 58 AF-1