Twe uwagi jak zwykle bezcenne.Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty Mirek54.
Wersja do druku
Na tych screenach wygląda lepiej. Tę różnicę najbardziej widać na brodzie i dołku w policzku.
To oczywiście szczegóły Mirek. Czysto obiektywne spostrzeżenie. Nie potrafiłabym ułamka tego wszystkiego ;)
Tylko,ze procesorek w aparacie jeszcze nie potrafi tak tego wszystkiego co ten w kompie.Juz z trybami tematycznymi se nie radzi typu jelen o zachodzie slonca albo agresywny portret o swicie.Jeszcze trzeba obrabiac na kompie -niestety,a moze i stety.
Fajne bardzo zdjęcia Krzyśku. Stety lub niestety co nieco po aparacie poprawiać czasem trzeba. Co i ile to już tylko nasz wybór, ważne by nie przesadzić i robić to ze smakiem i umiarem :)
I w tym cały mój problem/zadanie, tak fotografować aby ingerencja w produkt ostateczny była znikoma :-)
Dziękuję wszystkim ocenę :-)
---------- Post dodany o 08:47 ---------- Poprzedni post był o 08:27 ----------
...no i najważniejsze...CZEGOŚ NAUCZYŁEM !! :-)
Fajne te ostatnie portrety. Mimo, że pozowane wyglądają naturalnie. Najlepsze ostatnie tylko kadr mi zbyt nie odpowiada do portretu taki panoramiczny. Fakt, balans bieli jest do korekty. Poprawki jak mam być szczery to mi się nie podobają. Za bufetową, zbyt wygładzona skóra. Posprzeczam się trochę z Mirkiem:grin:
Z zamieszczonych ustawień RAW-a masz przejrzystość -23 to już jest lekkie wygładzenie. Pisząc o standardowym wyostrzeniu znając Cię trochę:) nie stosowałeś Wyostrz, Wyostrz bardziej tylko raczej jakąś akcję do wyostrzania. Być może specjalną do Portretu, a takie zazwyczaj rozmywają gładkie powierzchnie (skóra) wyostrzając oczy, usta, brwi. Dla osoby dorosłej by się pewnie sprawdziło u dziecka nie koniecznie.
Z tą akcją to tylko moje domysły może i nie słuszne:)
Sprzeczaj sie.Dlaczego nie.Ja nie nazwal bym zmniejszenie od standartowej przejrzystosci wygladzaniem.Idac Twoim tokiem myslenia to usuwanie szumu tez wygladza.
Akurat tam robione bylo wsio recznie.Chociaz mam akcje do wyostrzania portretu co rozpoznaje oczy usta i kontury nosa pomijajac wlosy.
Tu raczej nie chodzi o to czy moj diabel jest wyzszy czy nie.chodzi o inny sposob postrzegania tego samego zdjecia.
PS.Zdjecia dzieci tez sa tak samo gladzone jak i zdjecia doroslych.Czasem jedna rzesa musi byc domalowana dziecku aby fota dalej poszla.Wszystko zalezy dla kogo sie je obrabia.
Tu się z Tobą całkowicie nie zgodzę. Przejrzystość to ten sam suwak co w LR clarity. Ustaw go na -50 i zobacz co się zrobi ze zdjęciem, skóra, włosy (najlepiej na podglądzie 100%)
W pewnym sensie bym też nazwał wygładzeniem jak parametry ustawi sie mocne. Wdziałeś pewnie fotki przesadnie odszumione przez np. Neat Image, czy nie wyglądają na wygładzone?:)
Bardziej jednak wpływ ma mz. przejrzystość. Takie dyskusję to będę musiał zaczynać w innym wątku coś o obróbce, co by nie zaśmiecać autorskiego:)
Już kiedyś spotkałem,nawet zapodałem fotki.Dziś znów trafiłem krzyż pokutny...
wersja normalnaZałącznik 105445
i próba freelensing-u Załącznik 105446
widzę że Cię wzięła poszkoleniowa freelanserka ;)
brak mi trochę kontrastu - ale obiekt zacny.. :)
Ja parę razy próbowałem. Za bardzo mi nie szło i zawsze na próbach się kończyło.
Fajna aż se dramata zapodałem:
I nienormalna_Załącznik 105451
coś Ci za bardzo kontura po tym dramacie widać :-P
Ło matko, aleś to spsuł :evil: Już się krawędzi nie chciało rozmyć, oj kolego, kolego :roll:
Sabołaków :mrgreen:
---------- Post dodany o 09:08 ---------- Poprzedni post był o 09:04 ----------
Znalazłem opis krzyża (napis)
Napis na krzyżu w języku staroczeskim głosi:
"Rok 1645 dnia 25 lutego został na tym miejscu przez lekkomyślnych towarzyszy syn pana Jana Czerwenki obywatela Starego Cieszyna zamordowany."
"Boże, bądź miłościw duszy jego Amen."
Moszna brama do stadniny...część oczywiście :-D
Załącznik 106001
Zdziś... :-D
Załącznik 106028
Załącznik 106029
Szerokości Zdzisiu :)
To freelensing czy filtr diorama?
Pozdr
MAN wyszedł lepiej niż Mercedes :)
jedna wizyta w podziemiach a objawy freelansu do dzisiaj ;)
to dobrze !!
Marzy mi się ten widoczek nocą....
Załącznik 107347
Następnym razem wjedź na koniec ul. Majdany, obok Domu Sportowca Budowlani jest najlepszy punkt widokowy. Mnie kiedyś coś takiego wyszło. W nocy sam bym się tam nie wybrał...
Załącznik 107349
A tu też Wisła...ale trochę wcześniej ;-)
Załącznik 107756
Ta Wisła trochę wcześniej fajna. Nie wiem jak na monitorze ale na wyswietlaczu pipawki super kolorystyka.
to ja czekam ne efekty z tej wizyty :)