To czekamy na kolejne zdjęcia[12-50] ;) A nie myślałeś o kupnie 40-150? Kolega @Jasand kupił niedawni i podzieli się na pewno wrażeniami.
Wersja do druku
To czekamy na kolejne zdjęcia[12-50] ;) A nie myślałeś o kupnie 40-150? Kolega @Jasand kupił niedawni i podzieli się na pewno wrażeniami.
Myślałem, ale wydaje mi się, że bliżej mi do 100-300. Zresztą, zobaczymy z czasem. A kolega Jasand owszem mógłby wrzucić, mógł. Chętnie bym sobie pooglądał. Może wówczas bym stwierdził, że 40-150 wystarczy.. ;)
Jak dla mnie to omd z kitowym obiektywem bije na głowę analogicznego pena. Ale w sumie to nie ma się czemu dziwić.
Chociaz jeden czlek ciagnie ten wozek i bdb. Gratki.
Swoja droga sie zastanawiam, tyle ludzi kupilo OMG!, a fotek jak na lekarstwo.
pozdrowionka
PS
Let the beat go on! Pany!
Przed pół godziny kurier dostarczył mi 40-150 R. Powyżej zdjęcie z OM-D+40-150 - tak na prędce. Jutro będę go katował.
@Jasand, czy możesz powiedzieć jak z szybkością AF tego tele? Na ile porównywalny z kitem 12-50 (gabarytami też)?
AF tak samo szybki jak w 12-50. Na wysokośc sa identyczne oczywiście jak 40-150 jest w pozycji 40 mm. 40-150 ma jednak wiekszą średnicę. Jest też trochę lżejszy od 12-50. Jako ,że mój jest z serii R to wyglądają obydwa jak z jednej stajni. Po pierwszych pstrykach moge powiedzieć ,że jakość zdjęć jest podobna-czyli z OM-D cudowna.
Dzięki za odpowiedź. Czy jest równie cichy jak 12-50, bo nie miałem go w ręku więc nie wiem..? (patrzę pod kątem video)
Przy ostrzeniu prawie nic nie słychać. Jak na siłę przyłożyłem ucho to był bardzo cichy szum pracy silniczka. Jednak uważam ,że przy filmowaniu nie będzie to słyszalne. Zagłuszy to dzwięk tła.
Powoli przekonujesz mnie, że może jednak 40-150mm będzie ok.. ;) Zwłaszcza cenowo i gabarytowo. :D
Jeżeli jesteś przekonany do 12-50 to kupno 40-150 będzie dobrym wyborem. 14-150 jest jednak konstrukcją już trochę "starą" No i ciemnieje szybciej niz 40-150.
Ja teraz mam dylemat czy wogóle wchodzic w stałki , a jeżeli tak to w jakie ?
Rozważam z czasem 100-300, ale może 40-150mm wystarczy skoro tak. 14-140/150 w ogóle jakoś mnie nie interesuje. ;) Jeszcze raz dzięki za odpowiedź.
A tymczasem ta sama miejscówka, tylko inny kadr.. ;)
Mam nadzieję, że nie zanudzam.. Ale w końcu to "Zabawa z u4/3 - ZDJĘCIA". ;)
Nie kuscie, bo jeszcze wroce do mikro:)
pozdrowionka
Ja wróciłem:)
Hehe.. Przyznam, że mam podobnie. Początkowo napaliłem się na 12mm, 45mm, 75mm a teraz nie wiem czy nie zostanę przy zestawie 12-50, 25 1.4 i tele. I chyba jednak 40-150mm R A nie 100-300mm. Choć ciekawi mnie też Panasonic 45-175(?) ze względu na power zoom no i zawsze te parę mm więcej i o ile się nie mylę to nie wysuwa się nic tylko całość, soczewki w środku chodzą jak w 12-50.
@pamaru - też się boję szerszeni :wink: zresztą ja się boję wszystkiego co ma żądło i kłuje.
Jakieś zdjęcia dorzucę po wyjeździe w góry, bo teraz nie mam coś motywacji :)
Też się zastanawiam czy brać 40-150 czy 45-175 Panasa, ciężki wybór.
Jak masz E-P3 to poco Panasa ?
PS a mi się wycieczka ukichała. Miałem jechać w przyszły czwartek Czechy - Niemcy ale kilku zrezygnowało i wyszło poniżej opłacalności.
Do wszystkich nabywajacych 40-150: nie zdziwcie sie , że zamiast tylnego dekielka LR-2 dostaniecie cos co przypomina kapsel na butelke
o średnicy 44 mm do wciskania na tył obiektywu.
Wygląda to tak :
Załącznik 67679
zamiast tak:
Załącznik 67680
Bo ten Panas ma trochę większy zasięg, optycznie jest niezły i power-zoom zdaje się być przydatny do filmowania. Dodatkowo nic się nie wysuwa podczas zmiany ogniskowej.
Z drugiej strony jest droższy i weź tu wybierz :)
Ten 45-175 to jeszcze rozumiem , ale ten 40-140 ?
Sorry miało być 45-150. Ty mialeś na mysli Olka 40-150.
Skleroza nie boli:)
40-140?? Chyba zaczynam się gubić.. Biorę pod uwagę 40-150 lub 45-175. Pomimo wysokiej ceny chyba bliżej mi do tego drugiego. Za to 100-300mm chyba byłoby dla mnie jednak za długie i za rzadko podpinane.
ja nawet nie wiedziałem, że jest P 45-175 i też zaczynam o nim myśleć :-P. Droższy od 40-150 o ok 700 zł ale czy wart aż takiej dopłaty...?!
Widze, ze watek zyje :!: :mrgreen:
Super zdjecia :lol:
Wrzesien 2010
G1, 45mm f/2.8 @ 5.6
G1, 7-14mm @ 14mm
G1, 45mm f/2.8 @ 5.6
G1, 7-14mm @ 7mm
Moja pomyłka co do 40-140 - nima takiego. Po co Ci ten kloc od Panasa. Przecież masz super stabilizacje w OM-D. Po co płacić drugi raz za nia w szkle? I tak nie mozna z niej korzystać razem. Co do zoomowania to u Panasa nie ma tak extra jak w 12-50 (do wyboru reczna i elektroniczna) Masz tylko taka jak w kompaktach. Z manualnego zoomowania nici. To jest "plus" wszystkich obiektywów PZ :) Raczej tylko do filmowania.
Nie no klocem to bym nazwał 100-300, 45-175 jest 7mm wyższy od 40-150 R, ale za to nie zmienia rozmiarów podczas zoomowania. ;)
http://www.optyczne.pl/porownaj.php?...=1002&add2=964
Poważnie nie ma zoomowania kręcąc "po staremu" tylko sam PZ? To po co mu te pierścionki i oddzielnie suwak zoomu jak w kompakcie? :(
Ważne byle zatykało obiektyw. Nikon podobne dekielki dodaje do kilku obiektywów.
Kolega Roba66 kupił z LR-2, a ja dostałem z kapslem na mleko od tego samego sprzedawcy - więc o co chodzi ? Może jakis kolo sprzedawcy potrzebował, a kogoś oddalonego o 200 km mozna olać. Badź co bądź to wydatek 32 zł + wysyłka. Kupowałem juz w zyciu wiele obiektywów i takiej zatyczki nikt mi nie wcisnął.
Wróćmy do zdjęć.. :D
Jako, że na dzisiejszy wypad przed świtem nie udało mi się wyskoczyć to jeszcze jeden pocztówkowy kiczyk wrzucę z wczorajszego.
Czyli świat schodzi na psy.
Bzet nie bzet. Jak by wszyscy dostawali kapselki to bym jeszcze zrozumiał.
Mi dzisiejszy świat bylejakości nie odpowiada. Moze jestem starej daty , ale nic na to nie poradzę.:)
Jest to obiektyw z dualkitu . Na stronie gdzie proponują produkt nic na ten temat nie piszą, więc spodziewałem się obiektywu w pudełku. Według kserokopii gwarancji jest on z zestawu E-PL3 +14-42 IIR + 40-150 R.
Według oferty winna być zaślepka LR-2 http://www.euromega.pl/product/item/...___czarny.html
E!
Fotki wklejac, a nie pier.... o ***** Maryny!
pozdroofka:)
PS
Jerry miales zadzwonic, foch.
A Ty innosystemowiec : Cicho bydź - jak mawiał jeden z kabaretu TEY czasowo (do dzisiaj mieszkajacy w Poznaniu):):):):):)