74- ładnie się komponuje z tą leżącą trawą, 75- dół zdjęcia dodaje dynamiki i mam tu dylemat bo kłóci się to z spokojem zdjęcia. Podobają mi się oba bo świetnie oddaja klimat z tym, ze pierwsze bardziej.
Wersja do druku
74- ładnie się komponuje z tą leżącą trawą, 75- dół zdjęcia dodaje dynamiki i mam tu dylemat bo kłóci się to z spokojem zdjęcia. Podobają mi się oba bo świetnie oddaja klimat z tym, ze pierwsze bardziej.
72, 73, 74, 75 - rewelacja. W jaki sposób wyciągasz takie kolory i fakturę np trawy? Jakieś filtry, PS?
Dzięki wszystkim :grin:
IS włączony, i po prostu szedłem :) Nie podam parametrów ekspozycji, bo nie mam dostępu do pierwotnego zdjęcia (nie piszę z mojego komputera).
Mniejsza saturacja, większe kontrasty? Strasznie trudno mi stwierdzić, czy to, co ja widzę, jest tym, co Ty widzisz... Możliwe, że masz rację :)
Nie pamiętam, czy wszystkie, ale większość tych ostatnich zdjęć to HDR-y, kolory z Photomatrix 3.0, ew. korygowane potem w CS3. RAW-y wywołuję Olympus Masterem (odnoszę wrażenie, że wywoływanie PS-em daje gorsze kolory), ale nie dam głowy, czy akurat w tych go użyłem. Generalnie żadnych tajemnych technik :-P
A faktura trawy? Też nie moja zasługa. Zestaw 12-60mm + E510 na niskich czułościach i bez odszumiania daje niezłe odwzorowanie szczegółów...
Dzięki wielkie za odpowiedź, czekam na więcej fotek :D
Te mgliste i leśne, bardzo soczyste te kolory. Ładnie.
Mglista seria swietna, zwłasza zdjęcie nr 74.
Dzięki... Chwilę mnie nie było, bo monitor dopiero dziś wrócił z serwisu (zresztą z bad pixelami, których nie było :evil:) W każdym razie pokażę to, co mi z tych Pienin zostało.
76. Zza chmur wyjrzało słońce...
Trochę przegiąłem, wiem, ale nie mogłem się powstrzymać :-P
Ciekawe barwy dało to słoneczko.
Bardzo zróżnicowane naświetlanie ;) - podoba się
Pzdr