Odp: bez tytułu - po prostu.
Czasami bardzo mocno trzeba skupić uwagę by nieostrości dostrzec. W wizjerze serii e-xx0 trudno to zrobić. Trzeba zaufać ostrzeniu automatu. Jeśli on zawodzi, a o tym przekonasz się wykorzystując jeden, stały punkt ostrości, to aparat czeka regulacja autofokusa.
---------- Post dodany o 12:58 ---------- Poprzedni post był o 12:54 ----------
Hmmm, chyba wiem w czym rzecz. Thomasso może mieć rację. Postaraj się nauczyć łapać ostrość na pól spustu i przekadrować nim zrobisz zdjęcie.
2 załącznik(ów)
Ja się przy archi nie będę produkował. Może helmuth coś, ten.. On jest forumowym "prostownikiem" od pionów poziomych i poziomów pionowych :)
Jedynie jakos nr 82 i 89 moja uwagę przykuły.
82 za fajną obróbkę, choć chyba widziałbym to raczej w kwadracie może?
89 wypadałoby jakos wyprostować :)
Przykłady w załączniku - jeśli można.
Załącznik 70122Załącznik 70123
T.
Przejrzałem cały wątek. Parę razy pojawił się temat problemów z ostrością. Zwróć uwagę na głębię ostrości po naszemu GO po angielsku DOF.
Tu jest kalkulator który ją dość dobrze liczy http://www.dofmaster.com/dofjs.html
Zdjęcia koleżanki robiłaś obiektywem 70-300?
Załóżmy, że odległość od fotografowanego obiektu to 6m, ogniskowa 200mm a f/5,6...GO = 15cm.
7,5cm za punktem ostrzenia i 7,5cm przed. Jeśli modelka stanie bokiem i wyostrzysz na łokieć albo bark to reszta się nie zmieści.
Odradzam używanie ISO 800, 400 też nie jest zbyt przydatne w plenerze jeśli nie przymkniesz przesłony.
Sprawdź jak będzie z ustawieniami ostrości na +1, używasz +2 a to często za dużo.
Na drżące ręce masz w puszce stabilizację. :)
Modelka bardzo fajna ale zwracaj też uwagę na tło bo tam też oglądający patrzy.
Na 77 dom i płot, 78 płot i jakiś kabel na nim wisi.
79 i 80 zdecydowanie lepiej pod tym względem.
Widać postępy. Rób więcej, przebieraj dłużej i wrzucaj te najlepsze.
Mnie portrety się bardzo podobają w Twoim wykonaniu.
Zdjęcia z Holandii zdecydowanie mniej. Zdjęcia z rowerami moim zdaniem byłyby lepsze gdyby były kolorowe, a tak to troche tak szarawo i smutno.
Cytat:
Zamieszczone przez
pers
Mnie portrety się bardzo podobają w Twoim wykonaniu.
Zdjęcia z Holandii zdecydowanie mniej. Zdjęcia z rowerami moim zdaniem byłyby lepsze gdyby były kolorowe, a tak to troche tak szarawo i smutno.
Mnie ta czarnobiałość zdjęcia z rowerami właśnie urzekła... fajną atmosferę robi.. właśnie takiej nudy. Trochę mi się skojarzyło z cmentarzyskiem rowerów, albo z "wyrzuconymi" robotami z filmu "Ja, Robot" ;-)
T.
Dziękuje bardzo za komentarze.
lukasz78 - przydatne informacje dzięki :D
Byłam w sobotę na takim weselu ...
091.
092.
z holenderskich 082 i 086 bardzo mi się widzą, pierwsze weselne niekonwencjonalne - do oficjalnego albumu bym chyba nie dał ale jako rodzinna pamiątka swój urok ma, drugie może wymagałoby trochę podostrzenia?
Z ostatnich wrzutek podoba mi się nr 88.
Witam po delikatnej przerwie.
Pluję sobie trochę w twarz, chodzę i szukam inspiracji, często znajduję się przypadkiem w pięknym otoczeniu lecz bez aparatu ( :( )
Ostatnio często przesiaduję nad stawem i uciekam od rzeczywistości.
093. Zdjęcie wykonane telefonem komórkowym ...
094. Dodatkowo zamieszczę
095. Katarzyna z córką z serii "True love" :D
096.
Katarzyna z córką