Odp: Rowerowo- fotograficzna kariera BIKERA.
Dzięki kolego za ciekawe uwagi, spróbuję na większą skalę pobawić się większymi plikami jpeg.
Bez oparcia na wiedzy sam założyłem sobie że dużej wielkości rawy będa lepszym "materiałem" do przeróbki. Na wielu zdjęciach nawet w presetach nie wyszło źle. Kika postów wyżej pokazałem np. prom zrobiony z jepegów, bo akurat na rowerowej wyprawie ze względu na pojemność karty, rawów nie robiłem. Motywem moich eksperymentów i zabawy są głównie fotki zabytków, po prostu chciałem zobaczyć ciekawe objekty w innej wersji. Nie nastawiam się na całkowitą przeróbkę mojej galerii.
Całkowita przeróbka galerii była by sporym błędem, wszystko się nudzi a HDR szczególnie szybko. Mimo wszystko jest to ciekawe narzędzie które czasem można skutecznie wykorzystać
4 załącznik(ów)
Nieee będe wszystkiego przerabiał, to ma być delikatna zabawa z ciekawości.
14- Zabytkowy kanał pod pl. Wolności w Łodzi
15- Zabytkowa remiza strażacka na Księżym młynie wybudowana ponad 100 lat temu przy przędzalni Scheiblera
16-Grota z parku Źródliska
17-Stare krosna z Muzeum włókiennictwa
Fotki po drobnych korektach manualnych w Mach. efect
Hrr wyłożył Ci chyba wszystko. Szczególnie zapamiętaj to zdanie:
Cytat:
Mimo wszystko jest to ciekawe narzędzie które czasem można skutecznie wykorzystać
Zwróć uwagę na słowo "czasem" ;)
Kanał- ciekawy motyw ale MZ jakiś "gładki" jakby te cegły były namalowane. Podejrzewam, że bez Machinery, można zrobić lepiej.
Jeśli chodzi o remizę, to za dużo czerwieni i chmury przepalone.
Masz rację helmuth, trzeba z tym uważać. Te jp-gi zrobiłem na szybki pokaz, ciekawy Waszych uwag.
Ostatnia wrzutka dobra - podobało mi się wszystko z wyjątkiem remizy. Lubie odpowiednio użyty HDR i b.podoba mi się to co można uzyskać za pomocą Natural HDR, nad Effectem trzeba trochę popracować - widziałem co potrafi i robi to spore wrażenie. Lubię też sns-hdr - to kombajn który wypluwa gotowca, nie potrafi zlikwidować duchów ale jest świetny do architektury i detali.
1 załącznik(ów)
A co powiesz na taką wizję kanału?
Załącznik 62508
7 załącznik(ów)
Szczerze- świetne.
Widzisz to czego ja nie widzę, albo nie umiem zobaczyć. To oczywiście kwestia doświadczenia w obróbce etc+ itd.
To jest właśnie mój brak predyspozycji jak go nazwałem. Bywam w różnych miejscach, robię mnóstwo fot, nieudane wyrzucam a zostawiam sobie rodzynki- moim zdaniem. Potem zdarza mi się długo siedziec przy OV 2 by z rawów zrobić dobre jp-gi. Wiem ile to wymaga cierpliwości i czasu. Dlatego przyznaję się bez protestów, ze nic hurtowo nie zamierzam przerabiać raczej się pobawię z wybranymi fotami i poddam je konsultacji zanim gdzieś pokażę.
Ps. Orginalny plik jpeg tego kanału otrzymał w 2009 r. wyróznienie w konkursie Oblicza Łodzi. To nie przechwałka- doceniono pomysł, motyw i wykonanie. To dla mnie największa satysfakcja za własną obróbkę podstawową bez hadeeru.
Dziękując z odwiedziny przedstawiam kolejne moje eksperymenty, wszystkie z rawów.
Serdeczne dzięki za ciekawe rady i polecam się na przyszłość.
Nr 5 z ostatniej wrzutki - tory kolejowe na duży plus :)
Z ostatniej wrzutki...rowniez daje duzy plus piatce, tunel tez fajny :-)