Jak ja lubię oglądać Twoje zdjęcia a szczególnie panoramy. Dzięki.
Pozdrawiam
Wersja do druku
Świetne panoramki. Najbardziej wpadł mi do oka kadr 633.
Pierwsze promienie wschodzącego słońca na Gerlachu:
635.
Załącznik 155915
Uzupełniając - Sławkowski to taka kopulasta nietrudna góra przypominająca bardziej Tatry Zachodnie niż Wysokie. Ze starego Smokovca nie było go nawet jak pstryknąć bo dół przesłaniał szczyt, ale dopadłem go z innej strony :grin::
636.
Załącznik 155916
Panoramy śuper, Gerlach bardzo ładnie w tych pierwszych promieniach wyszedł.
Gerlach ladnie sie budzi.
tęsknie do gór przeokropnie..
tutaj mogę na chwilę o tym zapomnieć i cieszyć oko dobrymi fotami :)
635 - fajny
636 - wygląda mi jak zrobiony z asfaltówy, koło miejsca postojowego przed Nowym i Starym Smokowcem? :)
Gdzie się tam kolega plątał z samego rana koło tego Gerlacha :mrgreen:
Śląski Dom też zaraz się obudzi :lol::
637.
Załącznik 155939
Mała Wysoka :grin:.
636 z łąki nad Zrębami.
... a masz tak blisko...
a niech leje - ale np w Tatrach - ja wybywam w inne strony ;)
BTW - czytałam że Siklawa prawie zniknęła z braku wody - choć mogło mi się przyśnić
edit jednak nie --> TUTAJ
Światło na Gerlachu bajkowe.
Po dzisiejszej Rotundzie stwierdzam, że kondycja mi leży. Przez te upały nigdzie zadka nie ruszałem i teraz zonk. Trzeba poćwiczyć przed Tatrami.
Wybierałeś się? Ja chciałem tydzień temu ale pogoda marna była.
Trasa super, znacznie ciekawsza od tej na Sławkowski a widoki na górze też piękne. Rano puściutko, tłum walił na Gerlach (na Rysach jak zwykle gęsto), dopiero po jedenastej nazbierało się ludzi na szlaku.
Jakoś tak wyszło, że posuwam się ze wschodu na zachód więc Koprowy by wypadał w następnej kolejności, ale nie wiem jak z czasem i pogodą będzie, a chciałbym w tym roku koniecznie Rohacze zaliczyć, a ze starych planów jeszcze Orla (przynajmniej jej część) i Kościelec zostały.
---------- Post dodany o 22:40 ---------- Poprzedni post był o 22:36 ----------
Ćwicz bo Taterki czekają, a my na foty :grin:. Ja mało się przez zimę i wiosnę ruszałem i teraz jakiś problem z kolanem przy schodzeniu czego dawno nie miałem :cry:
Dziś było +35. Jedno co dobre w porównaniu z poprzednimi upałami, że wiatru trochę było.
Nie pamiętam, gdzieś czytałem. Spojrzałem w kamerki i na Goryczkowej już jesienne kolorki, w pozostałych miejscach jeszcze zielono. W Wysokich też jeszcze specjalnie jesieni nie widziałem. Sucho jest i są miejsca wyglądające jakby już jesień w pełni była - widziałem takie jadąc przez Dolny Śląsk do Jeleniej Góry (niestety na góry czasu brakło).
Do Doliny Wielickiej dotarłem gdy jeszcze tonęła w półmroku, słońce zaczęło dopiero oświetlać czubek Gerlacha. Wygląda on tu jakoś tak kurduplowato, ale szczyt jest trochę dalej i z innego miejsca budzi już respekt. Wielicki Staw lepiej prezentował się po południu ale trochę ludzi się wokół kręciło i ciężko było zrobić fotę, wstawiam więc ranną. Na szlaku pustki, jedna ekipa szła na Gerlach, chyba jacyś ostatni maruderzy - na Gerlachu widać już było sporo ludzi, niektórzy nawet blisko grani. Na Małą Wysoką nikogo - dopiero na przełęczy spotkałem dwójkę turystów, którzy wyszli przede mną - mieli to szczęście, że ekipa wspinaczy podwiozła ich samochodem pod schronisko dzięki czemu zaoszczędzili koło 2 godzin drogi. Sytuacja z turystami podobna jak na Sławkowskim - rano praktycznie sami Polacy, dopiero później Słowacy i inne nacje. Ruch na szlaku zrobił się po jedenastej. Na pogodę nie ma co narzekać, chłodny wiaterek, rano trzeba było nawet kurtkę ubrać, rano czyste niebo, potem trochę chmurek zaczęło się pojawiać
638.
Załącznik 156006
639. Wielicki Staw
Załącznik 156007
640. i Śląski Dom nad nim
Załącznik 156008
Idziemy dalej Wielicką Doliną. Słońce coraz mocniej świeci.
641.
Załącznik 156041
642. Długi Staw
Załącznik 156042
643.
Załącznik 156043
644. Staw zostaje daleko w tyle
Załącznik 156045
645. Gerlach
Załącznik 156048
Piknie Panoczku! Bardzo piknie! Fajnie tak sycić oczy pięknymi widokami gdy nogi odpoczywają :-)
Dawno tak dobrze Gerlacha nie widzialem.
Narazie spacerek ;):mrgreen: , 642 składak? :)
U mnie na tym 642 widać taką jaśniejszą strukturę z góry na dół, mniej więcej w 3/4(może bardziej nawet bliżej połowy) kadru po prawej stronie, jest też takie rozmycie delikatne koło tej jaśniejszej struktury, tak jak by się coś niedokładnie złożyło :) , na Gerlachu nic nie widzę :)
646. Docieramy do Polskiego Grzebienia
Załącznik 156081
647. Po drugiej stronie Zmarzły Staw i Świstowa Dolina
Załącznik 156080
648. Dalej na Małą Wysoką
Załącznik 156079
649.
Załącznik 156077
650.
Załącznik 156082
651.
Załącznik 156078
652. Rysy a na nich pokaźny tłumek
Załącznik 156075
653. Wysoka, kilka osób na szczycie
Załącznik 156074
654. Wysoka i Rysy
Załącznik 156073
Zaczyna być pięknie :) . Rysy -dwa pryszcze:mrgreen: jak zwykle oblegane.
A chmurki zrobiły bajkowe obrazki z tych zdjęć
Piekne widoki.
Odswiezylem trzydziestoletniapamiec.
Ostatnia wrzuta bardzo, bardzo ładna, bez chmurek jest słabo, nie lubię pustego nieba. Ta seria cieszy oczy.
Wyruszyłem ze Zrębów (Zruby) o 4:30 (turysta może nie zabrać żony, dziewczyny, kochanki ale latarkę koniecznie :lol:) a na szczycie byłem o 9:50 czyli 5 godzin 20 minut (10,5 km). Bez pośpiechu, trochę czasu zmarnowałem na foty, rozmowy z turystami pod Śląskim Domem i na przełęczy oraz wracając się na szlaku - nie zszedłem w porę z leśnej drogi, tak że poniżej 5 godzin bez wysiłku można zejść.
Fajnie wygląda szlak na Gerlach, chciałem się nawet podpiąć pod trójkę Polaków ale okazało się, że szli ze słowackim przewodnikiem i pewnie byliby zbulwersowani jakbym polazł za nimi. Podobno łatwo tylko trzeba wiedzieć gdzie iść, łatwo się zgubić. Nie wiem jak tam pilnują/wlepiają mandaty, generalnie to temat tabu w internecie. Może trzeba by przyjść wcześniej i zgubić się tłumie :mrgreen:
Na szczęście są jak widać ładne i puste szlaki. Na Gerlach też niezły tłumek, po kilka osób było widać na pozaszlakowych górach - Wysokiej i Lodowym.
Wcześnie rano było bezchmurnie potem trochę chmurek się pojawiło, nawet na Gerlachu. Z chmurkami góry fajniej wyglądają, byle ich za dużo nie było, szczególnie tam gdzie stoimy :roll:
Ze szczytu będzie tylko panorama, a że byłem tam jakiś czas sam to taka 360 stopni.
Ja tylko zaznaczę, że dalej oglądam i bardzo mi się twoje Tatry podobają. Panoramki miodzio. :-)