Taki jak na zdjęciu z Fuji. W Canonie balans bieli nie dał rady, nawet po ustawieniu go na światło żarowe.
Wersja do druku
Czyżbyś kupował X-E1? :)
Trochę z innej beczki http://www.optyczne.pl/5396-nowo%C5%..._Fujifilm.html
Lepiej by sie nie ośmieszali :)
A co w tym śmiesznego? Kupujesz jeden aparat i dostajesz zniżkę na drugi.
Właśnie dotarła do mnie torba Lowepro Event Messenger 100 - fajna sprawa bo aparacik z obiektywem i osłoną przeciwsłoneczną mieści się idealnie (obiektywem w dół). W głównej komorze zmieści się jeszcze kilka baterii ale z dodatkowym obiektywem może być problem. Rozwiązaniem jest zdjęcie osłony i umieszczenie aparatu w poprzek.
Ja niedługo będę kupował torbę biodrową Crumpler Light Delight Hipster 400. Niestety nigdzie w Polsce jej nie ma, trzeba sprowadzić z Niemiec.
Tak się zastanawiam, kiedy wam przejdą te fascynacje nowymi zabawkami i mega wypasionymi bajerami i matrycą i i w efekcie jak to się przeklada na wasze fotki czy jest mega lepiej...:-)
pozdrowionka
Jak ma wyjsc? Dobrze wyjdzie :-) Oczywiscie wszystko zalezy od odleglosci ogladania, ale zakladam, ze sa pewne rosadne granice, z ktorych ogladanie odpowiedniej wielkosci wydrukow/odbitek ma sens. Tj. nie widzialbym za bardzo sensu i przyjemnosci ogladania wlasnie 70x50 z 15 cm :-D Swego czasu robilem wydruk 1x1,5 m jeszcze z cyfranki 6 MPix - z okolo 2,5-3 m ogladalo sie toto bardzo sympatycznie. Tutaj wieksze znaczenie miala obrobka i ostre szklo, ktore wowczas bylo podpiete.
Jeżeli masz zdjęcia ustawione na maksa to robi zdjęcia w rozdzielczości 314 piks/cal (DPI) 36,62 cm na 24,42. Standardowy druk na papierze to 300 piks/cal (DPI) więc przeskaluj sobie w programie wymiary wrzuć podgląd rzeczywisty i zobaczysz jak wyjdzie :). Dla Twojego oka właściwie nie będzie różnicy nawet jak zdobisz sobie wydruk 140 na 100 w tej samej rozdzielczości to nie zauważysz różnicy chyba, że będziesz stał w odległości 10 cm z lupą i się usilnie wpatrywał ;)
I o to chodzi. Ilosc megapixeli do wiekszosci sensownych zastosowan od dawna jest wystarczajaca dla 99% ludzi... Pchanie wiecej niz 10MPix w totalnie amatorskich aparatach jest tak glupie z logicznego punktu widzenia, ze az boli. No ale z marketingowego punktu widzenia moze byc zgola inaczej ;-)
Ale Janeczek wywołał burzę w szklance wody :) Pamiętajcie to nie gadżety stanowią o naszej wartości :)
Jaka tam burze:-)
Sam dziś macalem Nikona 1v1 jest teraz w absurdalnie niskiej cenie i stwierdza, ze tez by dal rade, może jeszcze lepiej niż mikro, bo w dużym nikonie można przebirreac, wybierać:-)
Najważniejsze ze jest frajda, gorzej jak to się kończy na technicznym podniecaniu, bo lepsze ( niby).
pozdrowionka
Najlepszy to jest samochód który akurat mamy, aparat którym akurat focimy, kobiety które obecnie.........(mamy) itd, itp. Lepszych rzeczy na świecie nie wymyślono. A ja się zapytam po co co niektórym super gadżeciarskie aparaty jak nie potrafią wykorzystać nawet 5% możliwości odpalanych programów a nawet tego co mają w aparacie. No tak zaraz usłyszę, że aparat super fotki sam z siebie robi. Oczywiście aparat robi takie super fotki jak super mamy monitor i jak super mamy drukarkę a po za tym może się okazać, że poPSuty soft do aparatu pisał danego dnia programista, który dzień wcześniej zalał ryja i mu się numery na suwaczkach pomyliły :)
Naprawdę widzisz w tym watku aby ktoś się podniecał, że lepszy? Na przykład ja nigdy tak się nie cieszyłem foceniem tak jak teraz i absolutnie mam gdzieś czy jakis inny aparat jest lepszy/gorszy bo ten jest skrojony na moją miarę i nie zamieniłbym go na nic innego pomimo jego ewidentnych wad ;-)
Tak w sumie to nie jest aparat, którym można się pochwalić w środowisku osób nie interesujących się fotografią. On jest pozbawiony jakichkolwiek bajerów, które obecnie stanowią o fajności aparatu dla wiekszości ludzi - nie ma dotykowego ekranu, a nawet nie ma detekcji twarzy, absolutna prostota.
Dzisiaj zaszedłem do sklepu cyfrowe.pl obejrzeć sobie co nieco. Zdecydowanie jednak wolałem zostawić fuji X e1/pro za szybą by się nie zarazić. Wystarczyło mi przez chwilę "posiadanie" X100 na sobotnim gdańskim plenerze by przeszła mi przez głowę burza różnych pomysłów. Na szczęście sprzęt jest stosunkowo drogi jak na amatora ;). Ale popstrykałem sobie XF1 i nikonem P7700 dla porównania i stwierdzam że ten mały fujik jest bardzo fajnym aparatem kieszonkowym.
Kogo ratuje? Bo chyba nie nasz przemysł, którego praktycznie nie ma bo został rozgrabiony i rozsprzedany. No fakt co niektórzy w naszym kraju otrzymują ordery zasługi o Niemców za ratowanie ich przemysłu i rynku zbytu. Kryzysy powodują ubożenie i już za chwileczkę już za momencik dla niektórych gadżetem nie będzie kolejny aparat a 1 kg szynki. A Ty myślisz czemu jest taka wrzawa wokół Ukrainy i Białorusi? Nie z powodów demokratycznych czy innych wzniosłych celów. Należy tam wprowadzić "NASZYCH", rozwalić co się da a jak już się rozwali to mamy kolejny rynek zbytu dla jedynie słusznych towarów i marek a motłoch nie robi za głodowe pensje i w dodatku te gadżety kupuje de facto 2 x drożej niż w kraju zachodniego dobrobytu. :) Ja cały czas i zawsze przytaczam przykład TZMO w którym pracowałem. Swego czasu zgodzono się na prywatyzacje pracowniczą tej firmy tylko dla tego, że firma był na zakręcie. Teraz jest to jedna z bogatszych firm w Polsce z fabrykami po świecie a minister który wtedy był odpowiedziany za prywatyzację bodajże Boni czy Lewandowski po latach we "Wprost" się wypowiedział, że gdyby wiedział, że oddaje taką perełkę to by ją sprzedał komuś zza granicy. I co jakby ją sprzedał? A no to, że teraz kobiety kupowałyby podpaski po 12 zł a nie po 5 zł z powodu braku rodzimej konkurencji.
coooo? nie ma detekcji twarzy? znaczy się "fotograf" musi sam umieć punkt na którym ustawi ostrość wybrać? jeszcze mi powiesz że wykrywania uśmiechu też nie ma i że znów "fotograf" musi sam zadecydować w którym momencie spust migawki docisnąć?
Jasny gwint, a ja myślałem że te pokrętełka przesłona/czas to tylko taka koncepcja stylistyczna jest a tu się okazuje że w tym się jakaś głębsza filozofia zasadza
Fotografia to jest hobby a jak do tego podchodzimy to kwestia indywidualna. Jeden lubi paprać się starociami i reanimuje aparaty sprzed 50-ciu lat, ktoś inny ma taki sobie aparat z jednym lepszym obiektywem ale komplet lamp studyjnych bo lubi się pobawić światłem a innemu wystarcza tylko kompakt z dobrym jpg i robi nim świetne zdjęcia uliczne. Niektórzy też śledzą nowości techniczne bo to lubią - ja sam mam starszy aparat ale lubię sobie poczytać o sprzęcie. Może jeszcze załatwię sobie coś mniejszego ale to mnie interesuje - lubię mieć aparat przy sobie i coś pstryknąć przy okazji.
Piszesz o samochodach - ja z widzę, że to jest "hobby" dla 80% Polaków. Nie kwestionuję tego ale czasem tego nie rozumiem bo np. znajomi pokupowali sobie 3-4 letnie Audi 3 lub Landrowery a jeżdżą nimi tylko do pracy do której dotarcie zajmuje 5 minut a po kilka godzin tygodniowo siedzą przy nich, coś w nich dłubią, czyszczą itd... Dziwne?? Ja kupiłem 10-letnią Corolle i nawet nie wiem jaki olej mechanik wlał do silnika - zupełnie minie to nie interesuje a jeżdżę najwięcej ze wszystkich.
Każdy robi to co lubi;)
Kur** olej! Dzięki, zapomniałbym zmienić.. :mrgreen:
Wróćmy do tematu wątku..
Czekam na więcej fotek od kolegów. Gołych jpg (astia profil), człowieki - kolor skóry i scenki z dużym kontrastem (na profilu provia, velvia). Czy x-e1 tak jak x100 ma opcję ustawiania "przyciemnij/rozjaśnij ton: małe, standard, duże"? Bardzo to sobie chwaliłem.
Czy aby na pewno zrozumiałeś kontekst mojej wypowiedzi?
Zmieniając temat dwa nocne pstryki. Ten z iso200 powinien mieć czas dłuzszy od 30s. Prosto z puszki bez wyostrzeń. Chyba wąskim gardłem w tych zdjęciach oprócz operatora był statyw a w zasadzie jego brak (Joby 800)
https://forum.olympusclub.pl/attachm...9&d=1354119725
https://forum.olympusclub.pl/attachm...0&d=1354119732
Załącznik 75299Załącznik 75300
Tokina, ale ja nie jestem maniakiem foto. Poprzedni aparat - zwykłą małpke miałem pona 7 lat. Ja juz tak mam, ze przed zakupem mocno się zastanawiam, porównuje ale po już tego nie robię. Teraz chce się skoncentrować na nauce jak zrobić lepsze zdjęcia, w watkach sprzetowych innych aniżeli X-E1 już się nie bedę udzielał ;-)