Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?
Przepraszam, że pociągnę offtopa, jakbym miał błyskać na imprezach, do fisha (innych szkiełek zresztą też) spróbowałbym podpiąć ring flash. Widziałem fajną galerię z takiego połączenia (nie mogę się teraz doszukać) - efekt był bardzo dobry, do tego te qrwiki w oczach ;-).
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Przepraszam, że pociągnę offtopa, jakbym miał błyskać na imprezach, do fisha (innych szkiełek zresztą też) spróbowałbym podpiąć ring flash. Widziałem fajną galerię z takiego połączenia (nie mogę się teraz doszukać) - efekt był bardzo dobry, do tego te qrwiki w oczach ;-).
Faktycznie, bardzo ciekawy pomysł. Tyle że Samyang ma na stałe przytwierdzoną osłonę przeciwsłoneczną, więc chyba się nie uda...
Cytat:
Zamieszczone przez
Jack
Ostatnim modelem z taką funkcjonalnością był E-5 i to psim swędem, gdyż cały projekt SDK (a tym samym Olympus Studio i sterowanie aparatem z PC) został zamknięty już w styczniu 2010 roku, a E-piątka weszła na rynek na jesieni 2010. Zdecydowanie wątpię, żeby reaktywował coś, co dawno zamknął. Również wątpię, żeby OIS został napisany na systemy mobilne inne, niż Android i iOS.
Przy coraz popularniejszych tabletach na windowsie (na pełnym 8) i coraz doskonalszych (jak choćby asus t100 ) wersja pecetowa bardzo by się przydała do zdalnej obsługi, podglądu itd, Ostatnio szukałem programu do zdalnego podglądu i wyzwalania e-pl5 z PC'ta myślałem że podobnie jak w canonach nie jest problem obsługa po usb, a tu niespodzianka, czyli, że żaden PEN ani OMD nie jest obsługiwany po usb jeśli chodzi o podgląd obrazu na żywo?
Cytat:
Zamieszczone przez
oly2020
[...] a tu niespodzianka, czyli, że żaden PEN ani OMD nie jest obsługiwany po usb jeśli chodzi o podgląd obrazu na żywo?
Dlaczego niespodzianka? Jak napisałem wyżej, projekt SDK został oficjalnie zamknięty w 2010 roku i przestał być rozwijany. A co do tabletów z mobilnym Windowsem - ? (to tylko ja osobiście mam wątpliwości, a co przyniesie przyszłość - zobaczymy).
Odp: E-M10 - OMD dla początkujących? - o interwałometrze
Cytat:
Zamieszczone przez
Jack
Cytat:
Zamieszczone przez
klikacz
Jacku, a jest wbudowany interwałometr?
Tak. Można wyregulować liczbę klatek (do 999), interwał między ujęciami (od 1 sek.
Z tymi 999 klatkami to dla mnie ciekawostka...
- akumulator starcza na około 320 zdjęć,
- nie ma wejścia na zasilacz sieciowy,
- ani opcji gripa z drugim akumulatorem.
Odp: E-M10 - OMD dla początkujących? - o interwałometrze
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Z tymi 999 klatkami to dla mnie ciekawostka...
- akumulator starcza na około 320 zdjęć,
- nie ma wejścia na zasilacz sieciowy,
- ani opcji gripa z drugim akumulatorem.
To jeszcze zależy jakie zdjęcia poklatkowe wykonujemy. Inny będzie pobór prądu jak aparat ma rejestrować 2 klaki w ciągu minuty a inny jak wykonujemy ich 40 w ciągu minuty. Materiał (Raw, Jpg) też ma znaczenie.
Wykonywałem Canonem s100 500 zdjęć beż żadnego problemu i jeszcze miałem zapas energii.
Te 320 to pewnie wg normy gdzie czesc zdjęć jest z wbudowana lamp, ilość zdjęć w dużej mierze zależy od tego jak długo wyświetlacz pracuje, w serii zrobisz 1500 zdjęć w jpgu bez problemów, gdzie wyświetlacz sluzy do kadrowania a nie przeglądania każdego zdjęcia przez 10 sekund, w trybie timelaps jeśli da się wyłączyć wyświetlacz to i 2500 zdjęć da się zrobić
---------- Post dodany o 19:31 ---------- Poprzedni post był o 19:18 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Jack
Dlaczego niespodzianka? Jak napisałem wyżej, projekt SDK został oficjalnie zamknięty w 2010 roku i przestał być rozwijany. A co do tabletów z mobilnym Windowsem - ? (to tylko ja osobiście mam wątpliwości, a co przyniesie przyszłość - zobaczymy).
pisałem o tabletach z widowsem prawdziwym, desktopowym, miałem okazje potestować i nie jest tak zle jak mówią ludzie którzy nie mieli okazji dłuższy czas poużywać i poznać systemu, mi się o wiele bardziej podoba niż tablet z androidem, Szkoda ze olympus nie wypuścił pogromu który by obsługiwał e-m10 po wifi, ale mam nadzieje ze kiedyś program powstanie
test ilości zdjęć na akumulatorze są robione zdaje się z włączonym LCD i połową zdjęć z błyskiem, więc pewnie da się wyciągnąć więcej. Wyczytałem w necie ciekawą rzecz, mianowicie E-M5 ma wyświetlacz LCD OLED, który jak jest wyłączony (pracujemy tylko na EVF) nie pobiera energii. Ekran LCD z E-M1 i prawdopodobnie E-M10 pomimo wyłączenia wciąż jest podświetlany i pobiera energię. Wydaje się to dziwne.
Cytat:
Szkoda ze olympus nie wypuścił pogromu który by obsługiwał e-m10 po wifi, ale mam nadzieje ze kiedyś program powstanie
ale przecież współpraca z Androidem i iOS jest po wifi. Trochę dziwne, że Olkowi nie chce się chociażby przeportować programów z systemów mobilnych na wersję dla PC.
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
Wyczytałem w necie ciekawą rzecz, mianowicie E-M5 ma wyświetlacz LCD OLED, który jak jest wyłączony (pracujemy tylko na EVF) nie pobiera energii. Ekran LCD z E-M1 i prawdopodobnie E-M10 pomimo wyłączenia wciąż jest podświetlany i pobiera energię. Wydaje się to dziwne.
Jak na mój gust to jest trochę inaczej. I LCD i AMOLED jak jest wyłączony, to jest wyłączony. Nie zaobserwowałam obecności podświetlenia przy wygaszonym wyświetlaczu w przypadku PENa. Z tym, że AMOLED działa na takiej zasadzie, że świecą tylko te piksele, które wyświetlają kolor, czarne są "uśpione", co może wpływać na oszczędność energii. Jednak jednocześnie wyświetlanie białego pobiera nawet trzykrotnie więcej energii niż w przypadku LCD. Może o to chodziło?
Cytat:
Zamieszczone przez
oly2020
Te 320 to pewnie wg normy gdzie czesc zdjęć jest z wbudowana lamp, ilość zdjęć w dużej mierze zależy od tego jak długo wyświetlacz pracuje, w serii zrobisz 1500 zdjęć w jpgu bez problemów...
Dokładnie, słuszna uwaga.