Odp: M.Zuiko Digital ED 12-40 mm f/2.8 PRO
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Mam podobne doświadczenie. Niestety jak się nie lubi ISO6400 to w nocy 2.8 jest za ciemno. Tyle, że ja od razu poleciałem w f/0.95.
Ja generalnie staram się nie wychodzić poza iso1600.
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Ja generalnie staram się nie wychodzić poza iso1600.
f2 w ciemnym kościele wymusza iso3200. Warto mieć coś jasnego.
Ale w E-M1 ISO oznaczone jako 3200 wygląda całkiem dobrze.
Jak na razie, nie wiem czy większa radochę mam z puszki czy z 45ki :)
Ja przy 14-54II i puszcze E-30 starałem się nawet iso800 nie przekraczać. O dziwo dla mojej przyjemności to co otrzymywałem z ręki było całkiem niezłe. Oczywiście wykonane w kościołach (np Watykan, kościoły i bazyliki w Rzymie, Ziemia Święta itp..). iso1600 przy om-d em-5 też wygląda całkiem dobrze, dlatego po głowie ostatnio zaczęła mi chodzić rezygnacja z 17 1.8.
Ja bym nie rezygnował z 17/1.8
Jednak co jaśniejszy obiektyw, to jaśniejszy. Da możliwości, których 12-40 nie osiągniesz.
Choć oczywiście możesz sobie ten zakup odłożyć w czasie. Najpierw kup samego 12-40 i jeśli będzie Ciebie ograniczał w sytuacjach z mniejszą ilością światła, dokupisz 17.
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Ja bym nie rezygnował z 17/1.8
Jednak co jaśniejszy obiektyw, to jaśniejszy. Da możliwości, których 12-40 nie osiągniesz.
Choć oczywiście możesz sobie ten zakup odłożyć w czasie. Najpierw kup samego 12-40 i jeśli będzie Ciebie ograniczał w sytuacjach z mniejszą ilością światła, dokupisz 17.
Przede wszystkim lżejszy, stabilizacji będzie łatwiej, Twoim rękom też...
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Ja przy 14-54II i puszcze E-30 starałem się nawet iso800 nie przekraczać. O dziwo dla mojej przyjemności to co otrzymywałem z ręki było całkiem niezłe. Oczywiście wykonane w kościołach (np Watykan, kościoły i bazyliki w Rzymie, Ziemia Święta itp..). iso1600 przy om-d em-5 też wygląda całkiem dobrze, dlatego po głowie ostatnio zaczęła mi chodzić rezygnacja z 17 1.8.
Rzymskie bazyliki to są jakieś 2EV jaśniejsze, niż większość kościołów w Polsce. U nas się oszczędza na prądzie.
Z resztą co tam kościoły. Polskie muzea typu pałace są tragicznie oświetlone. Czasami światła jest tyle, żeby się nie przewrócić.
Ale możesz najpierw kupić zooma. Coś jaśniejszego zawsze zdążysz, jeśli będzie za mało.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Przede wszystkim lżejszy, stabilizacji będzie łatwiej, Twoim rękom też...
Może jaśniejsze, ale w podróży pewnie i tak będę miał przy sobie zawsze kilka szkiełek. 12-40 podstawa, 75-300 też, pewnie samyang fish zakupię, bo spodobał mi się kolegi no i właśnie tę 17.
---------- Post dodany o 12:57 ---------- Poprzedni post był o 12:55 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Rzymskie bazyliki to są jakieś 2EV jaśniejsze, niż większość kościołów w Polsce. U nas się oszczędza na prądzie.
Z resztą co tam kościoły. Polskie muzea typu pałace są tragicznie oświetlone. Czasami światła jest tyle, żeby się nie przewrócić.
Ale możesz najpierw kupić zooma. Coś jaśniejszego zawsze zdążysz, jeśli będzie za mało.
Masz rację. Z oświetleniem w Polsce rzeczywiście jest tragedia. Czasami z żoną robimy sobie wypady w różne strony Polski by trochę pozwiedzać i zawsze jest problem w muzeach, galeriach itp.. Ale zaczynam zauważać lekką poprawę szczególnie w nowocześniejszych, interaktywnych muzeach.
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Po pierwsze nie wszędzie możesz rozłożyć statyw.
Z tym niestety muszę się zgodzić. Często w kościołach zabraniają używania statywu. Głównie z tego powodu (i street photo) weszłam w posiadanie PENa, w dodatku czerwonego, żeby robić jak najbardziej turystyczne wrażenie - bo ma stabilizację obrazu w korpusie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Krystyna1975
Z tym niestety muszę się zgodzić. Często w kościołach zabraniają używania statywu. Głównie z tego powodu (i street photo) weszłam w posiadanie PENa, w dodatku czerwonego, żeby robić jak najbardziej turystyczne wrażenie - bo ma stabilizację obrazu w korpusie.
Czemu niestety? Zgadzanie się z kimś czasami bywa fajne :) hehe :).