Odp: nad petreq'iem lincz...
Brawo. Zwłaszcza mając na uwadze warunki, w jakich były robione ;)
dobra seria, ze wskazaniem na 79. brawo
na zdjęciu 79. widzę, że rogi: lewy górny i prawy dolny są bardziej rozmazane niż pozostałe dwa, to celowy zabieg, czy po prostu pentacon tak ma? (podobnie jest jeszcze na zdjęciu z samochodami w "krakowskim" wątku).
Kadry fajne, szczególnie ten 79:)
Cytat:
Zamieszczone przez
KoValus
na zdjęciu 79. widzę, że rogi: lewy górny i prawy dolny są bardziej rozmazane niż pozostałe dwa, to celowy zabieg, czy po prostu pentacon tak ma? (podobnie jest jeszcze na zdjęciu z samochodami w "krakowskim" wątku).
Pentacon po przeróbce (zmiana mocowania z PB na M42), nie ma tylnej soczewki równoległej do mocowania. Daje to efekt freelensingu, czyli wspomniane przez Ciebie nierównomierne rozmycie tła. Zapewne to skoryguję, ale wcześniej jeszcze trochę pobawię się tą "wadą".
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Pentacon po przeróbce (zmiana mocowania z PB na M42), nie ma tylnej soczewki równoległej do mocowania. Daje to efekt freelensingu, czyli wspomniane przez Ciebie nierównomierne rozmycie tła. Zapewne to skoryguję, ale wcześniej jeszcze trochę pobawię się tą "wadą".
Też się nad tym zastanawiałem. Petreq pokazywał to w ogrodzie botanicznym. W necie znalazłem takie objaśnienie:
Careme, a tu masz zastosowanie w "realu" gibania obiektywem i efekty jakie można uzyskać : https://forum.olympusclub.pl/threads...%C3%B3w./page5 , post nr 42
ps. ale do tego trzeba mieć jeszcze rękę i wiedzę Wulfa ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
sepi19
Ale to już odloty freelensowe na maksa... Taki odważny jeszcze nie jestem ;)
Petreq, jak bym Cię nie znał, to bym uwierzył, ze tak nie kombinujesz z obiektywem ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
sepi19
Petreq, jak bym Cię nie znał, to bym uwierzył, ze tak nie kombinujesz z obiektywem ;)
Aż tak bardzo jeszcze nie :)