Odp: bez tytułu - po prostu.
75 bardzo mi sie podoba -ladna kolorystyka, fajna poza, takie radosne, choc mam wrazenie, ze znow problemy z ostroscia i delikatnie nie tam gdzie powinna (jak masz ustawiony system AF? centralny punkt czy jakos inaczej). Jestem zdecydowanie na TAK
76 fajne, ale moze sproboj zrobic w kolorystyce jak 75 i znow mi sie wydaje ze twrz lekko nieostra, a ostrosc poszla na rekaw sweterka.
77 gdzie jest? :)
78 aaa nie wiem, niby fajne, ale jakos mnie nie przekonala ta obrobka :P i obciety nadgarstek i ciecie przez kolano :roll:
Ale ogolnie wrzuta zdecydowanie sympatyczna i widac postep :)
Co do slonca.. zaszlo mowisz.. no to super idealny, naturalny softbox Ci sie zrobil :) Kup se blende srebrna.. taka o srednicy 60cm - przy takim slocu zza chmur idealnie dopali glowny motyw :) Tylko bedzie Ci potrzebna asysta.
Dobrze, ze kolezanka prosi bo... calkiem zgrabnie sie prezentuje na zdjeciach i poprosze jej wiecej :-P
Mr. T.
Bardzo udane ostanie zdjęcia.
Pzdr
p.s. nie wiem jak poprzednie, bo wszystkich nie przeglądałem ;)
Fajne foty choć w ostatnim mi trochę kolorystyka nie leży. Koleżanka super.
Dziękuje Wam za komentarze.
AF ustawiony na pkt. Cały czas mam problem z tym AF ale walczę z nim .
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
76 fajne, ale moze sproboj zrobic w kolorystyce jak 75 i znow mi sie wydaje ze twrz lekko nieostra, a ostrosc poszla na rekaw sweterka.
Dobrze, ze kolezanka prosi bo... calkiem zgrabnie sie prezentuje na zdjeciach i poprosze jej wiecej :-P
Mr. T.
Więc spróbowałam
076A.
077 (brakło :D )
078.
079.
080.
Koleżanka śliczna:) Ale prawie wszystkie fotki mają nietrafioną ostrość...Coś podejrzanie często ten AF pudłuje, praktycznie na każdym z ostatnich zdjęć ostrość jest przed właściwym obiektem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mart_uszka
AF ustawiony na pkt. Cały czas mam problem z tym AF ale walczę z nim .
Celuj ustawionym punktem AF w oko. Jeśli dalej będą nietrafione, może okazać się, że aparat będzie musiał odwiedzić serwis.
Tak. AF na stale na punkt centralny. Celuj w oko, czy co tam chcesz miec ostre, lapiesz ostrosc i nie puszczajac spustu przekadrowujesz zdjecie tak jak chcesz i dopiero dociskasz do konca.
Powinno pomoc. Bo nawet jak masz teraz na stale centralny i robisz tak bez przekadrowania i wczesniejszego zablokowania ostrosc no to fakt.. w centrum moze ci zlapac np. kawalek ubrania (np. rekaw itp) i na to wyostrzy.
Jakkolwiek caly czas mi sie wydaje, ze masz ustawiona jakas automatyke wyboru punktu AF (a automatyka dziala z reguly nie najlepiej), bo z ostatniej wrzuty zadna fota nie jest ostra tam gdzie byc powinna.
77 - ostrosc na ramieniu (widzisz jak ostry sweterek jest?)
78 - tak samo jak 77
79 - ostrosc na pierwszy plan na dole, trawy ostre a modelka juz nie (musial zadzialac automat wyboru i ustawil na obiekt najblizej jaki jest)
80 - w ogole brak ostrosci.. to jest chyba crop z podobnego kadru jak 79 gdzie ostrosc poszla na trawe :)
T.
Aparat był ostatnio w serwisie u mojego Taty ... przeczyścił styki i teraz body z obiektywami lepiej działa.
Musze zobaczyć co go boli tak naprawdę...
I mnie.
Ostrość tych fotek ( a raczej brak) widze dopiero na ekranie laptopa. Na ekranie aparatu i w wizjerze wydaje mi się ok ... ;/ Ale tylko wydaje ...
A przypomnij jeszcze jakie body masz i jakie obiektywy/obiektyw???
[EDIT]
A juz se looknalem - E-520. Hmmm...
Uzywaj centralnego na stale ustawionego.