Odp: Jaki monitor do obróbki zdjęć
Cytat:
Zamieszczone przez
Matick7
Da się z tym żyć ; )
A z tym??Eizo FDH3601-BK
Wooo : O
Musiałbym go na ścianie powiesić i pozbyć się telewizora skoro jest prawie tego samego rozmiaru.
Cytat:
Zamieszczone przez
Matick7
Wooo : O
jest prawie tego samego rozmiaru.
Rozmiar rozmiarem... 350W konsumuje... Nein danke!
A ja polecam rozwiązanie z innej beczki.
Da się dorwać tanio używane monitory wysokiej klasy.
Ja tak kupiłem NECa 2690 WUXi za tysiaka.
M.
A czy jest sens kupić tani monitor z matrycą IPS lub MVA/PVA, będzie istotna poprawa przy obróbce zdjęć w stosunku do monitora z matrycą Tn?
Obecnie raczej nie robię jakichś znaczących przeróbek, szczególnie kolorów staram się nie ruszać (a jeśli już to sprawdzam jak zdjęcie wygląda na telefonie i drugim komputerze). Na potrzeby wrzucania zdjęcia do netu, czy pokazania na tv taka "obróbka" wystarcza, jednak chciałbym trochę zdjęć sobie wydrukować, a obawiam się, że może wyjść lipa. Używanego monitora nie chciałbym kupować, bo nie mam pewnego źródła, a można trafić na kiepski egzemplarz.
Cytat:
Zamieszczone przez
KoValus
A czy jest sens kupić tani monitor z matrycą IPS lub MVA/PVA, będzie istotna poprawa przy obróbce zdjęć w stosunku do monitora z matrycą Tn?
Obecnie raczej nie robię jakichś znaczących przeróbek, szczególnie kolorów staram się nie ruszać (a jeśli już to sprawdzam jak zdjęcie wygląda na telefonie i drugim komputerze). Na potrzeby wrzucania zdjęcia do netu, czy pokazania na tv taka "obróbka" wystarcza, jednak chciałbym trochę zdjęć sobie wydrukować, a obawiam się, że może wyjść lipa. Używanego monitora nie chciałbym kupować, bo nie mam pewnego źródła, a można trafić na kiepski egzemplarz.
Zawsze można monitor przetestować przed zakupem i spróbować go skalibrować. (przy czym ja tak testuje nawet nowe egzemplarze).
Cholera na forum jest co najmniej 26 profesjonalistów ...
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
No i co?! Bo nasze forum jest profesjonalne....:grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
KoValus
Co dla Ciebie znaczy tani?
Matryce inne niż TN mają lepsze kąty widzenia i oddanie kolorów. Aczkolwiek na moim DELLu szarości były mocno takie sobie przed skalibrowaniem. Najpierw chyba bym kupił jakiś kalibrator przy mocno ograniczonym funduszu.
Im gorszy monitor, tym większa różnica po kalibracji.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
A Ty masz z tym jakis problem?
pozdro