Witam,
Jak można powtórzyć ten błąd? Probowałem nagrywać niedoświetlone filmy w trybie 24p, ISO3200, 1/50, 1/25s i poza szumem nic szczególnego w porównaniu do ISO160 nie widać.
Wersja do druku
Witam,
Jak można powtórzyć ten błąd? Probowałem nagrywać niedoświetlone filmy w trybie 24p, ISO3200, 1/50, 1/25s i poza szumem nic szczególnego w porównaniu do ISO160 nie widać.
24p, iso3200, 1/50 -najlepiej na jednolitą powierzchnię (nie za ciemną, nie za jasną), poruszać aparatem góra/dół (bo wtedy widać najlepiej zmiany) -tak więc filmować ścianę, firankę, blat stołu.......
Długo trzeba filmować? Przy kilkunastu sekundach nie ma śladu pasów.
Sekunda wystarczy........
a wygląda tak: http://www.mediafire.com/?4vhsxi3jd1fdtd5 (podczas filmowania zmieniałem szybkość migawki, więc krecha zmieniała swoje położenie w kadrze -do czasu aż wpadły w moje ręce...).
Do chwili obecnej udało mi się zaobserwować krechę w kilku (chyba 6ciu) sztukach GH2 (2 z nich były podobno wolne od tej wady -tak twierdzili właściciele).
Jeśli jednak Twoja jest na 100% wolna od wady to miał bym prośbę o przesłanie numeru seryjnego (oczywiście nie całego).
Jak bardzo poszukałem to znalazłęm pasek, ale musiałem się postarać, bo w oczy się to jjakoś mocno nie rzuca.
Pasek jest widoczny tylko przy ciemnym obrazie, którego i tak bym raczej nie nagrywał.
Z naleśnikiem wymagało to mocnego przymykania obiektywu.
Czyli problem faktycznie występuje chyba we wszystkich egzemplarzach, ale jak dla mnie jest pomijalny. Na zdjeciach takich kwiatków nie znalazłem.
Na zdjęciach tego nie ma -tylko filmy i tylko przy odpowiednich parametrach. Ja to niestety zobaczyłem (pierwszy raz) u siebie na materiale, na którym mi zależało......
Fatman poczytaj i przemysl dlaczego ten pasek przeskakuje http://motionfreaks.pl/artykuy/artyk...etingowy-chwyt
Mirek54, nie chodzi o to o czym piszą w tym artykule. To coś innego.
Poza tym, nie jest dla mnie istotne, że przy 1/50s jest w 3/4 ekranu patrząc od góry, a przy 1/80 mniej więcej w połowie -problem w tym, że ona tam jest po prostu.... Nawet nie bardzo mnie interesuje przyczyna. Nie chcę jej tam mieć przy tych ustawieniach -tak jak jej nie mam w Sony NEX-5N i nie miałem w Nikonie D7000 i Canonie 7D.
Ja tez rozumiem punkt widzenia Fatmana, w sensie takim, ze jak nie ma krechy NEX czy Canon, to czemu ma byc w Panasie.
Mimo, ze sam bym nigdy bym nie uzywal 1/50s przy slabym swietle, ale to juz jak kto chce.
Swojego czasu - mialem krotko kompakt LX5 - ten to caly czas mial 'krechy' przy wideo, nie tylko w poziomie.
Wlasnie dlatego go szybko sprzedalem, nie nadawal sie zupelnie do wideo jak dla mnie.
Szczegolnie w pomieszczeniach, ale nie tylko.
Tylko, że zapewne ten LX5 nie miał tych krech w jednym miejscu, tylko latały po ekranie ?