Niestety Krogi padliny nie ruszy, dlatego tak mało dobrych zdjęć.
Wersja do druku
Niestety Krogi padliny nie ruszy, dlatego tak mało dobrych zdjęć.
Zgadza się, ale drobnicą znajdującą się w krzakach czy choćby srokami (tak jak dziś) powinien się zainteresować.
Same zdjęcia widziałem, szkoda z na drugim forum nie było relacji :wink: Czekamy na te bieliki i krogulca, miejsce ma potencjał jak widać. Ja za chwilę idę postawić swoją budę, zobaczymy co z tego wyjdzie :grin:
Zdjecia ładne. Sroka zwłąszcza.
Duzy + za opis!
Lucas Czym karmisz przy tej czatowni ?
A sroczki wyszły super.
Pozdrawiam.
Lucas opisz trochę bardziej szczegółowo konstrukcję czatowni.Właśnie znalazłem super miejsce na budowę a, że jeszcze nie ma zimy i śniegu na Podkarpaciu naszła mnie ochota na budowę może uda mi się zanim zima zawita na dobre.
Szkoda tylko, że sam tu u mnie w okolice jestem i nie ma wielu takich zapaleńców :/
Czytałem twój wątek na fotoprzyrodzie :)
Skorzystam chyba z tego opisu pewnie czytałeś :)
http://www.foto-ptaki.pl/index.php?o...314&Itemid=115
Witajcie
Wstyd się przyznać ale nie wiedziałem o istnieniu tego wątku. Ciągły brak czasu nie pozwala odwiedzać waszych prywatnych zbiorów - fajnie że tu jest wiele zebranych zdjęć w jednym.
Nie będę się rozpisywał pojedynczo, wiele fajnych zdjęć pokazaliście, na wyróżnienie na pewno zasługują klimaty jakie pokazał kowal - rewelacja!
pozdrawiam
Jest wątek pokaż swoją wiewiórę, ale umarły jakiś, więc tu :)
Poszedłem dziś do parku, słoneczko cudowne, nawet za ostre na zdjęcia, ale gryzonie ufnie przychodziły po orzeszki :)
Ps. to moje palce :-P
W związku z kilkoma pytaniami, postanowiłem przybliżyć fotografowanie z czatowni.
Czym nęcę?? Najprostszym sposobem są korpusy z kurczaka, które można kupić w każdym mięsnym za grosze. Czasami posiłkuję się wątróbką drobiową, którą drapole też lubią. Trzeba jednak pamiętać, że Bielik raczej się nie skusi na tego typu przysmaki... i tu trzeba posiłkować się czymś innym. Trzeba również pamiętać, że przy dokarmianiu liczy się głównie częstotliwość i regularność, a nie ilość wykładanej przynęty.
Co do konstrukcji samej czatowni. Trzeba ją wkopać w ziemię tak, żeby szkło było na wysokości fotografowanych obiektów. U mnie jakieś 30 cm nad ziemią. Środek musi być ciemny, żeby w obiektywie lub wizjerach nie było widać ruchu. Sama konstrukcja to plandeka samochodowa, kołki, poprzeczki, kartony itp. Bardzo ważne jest również maskowanie. Czatownia musi zlewać się z otoczeniem i najlepiej jest ją maskować materiałami z najbliższej okolicy. Dodam jeszcze, że warto zwrócić uwagę na ustawienie względem słońca. Najbezpieczniej jest skierować obiektywy na północ.
Mam nadzieję, że te informacje przydadzą się Wam.
Pozdrawiam
PS. Zamieszczam jeszcze fotki poglądowe czatowni w całości i okienka na obiektyw.
Peter1976, również korzystałem z tego opisu na foto-ptakach. Zbyszek Maćko świetnie to opisał.