Akurat w tym Twoim wypadku monopod Ci nie pomoze.Monopod ogranicza jeden stopien swobody,to troche za malo.Pomysl o normalnym statywie.Cytat:
Zamieszczone przez dog_master
Wersja do druku
Akurat w tym Twoim wypadku monopod Ci nie pomoze.Monopod ogranicza jeden stopien swobody,to troche za malo.Pomysl o normalnym statywie.Cytat:
Uh... Na pewno nie...? :(
Statyw mam, tylko jest tak srednio wygodnie go tachać... ;)
Moze jednak ktos uzywa? ;)
Mozesz sama sprawdzic nie kupujac monopoda.Wystarczy,ze normalna parasolke(taka nieskladana)obrocisz i oprzesz aparat,zwykly kawalek kija znajdziesz w terenie,kawalek sznurka-z tym,ze na sznurku nie oprzesz tylko pociagniesz do gory drugi koniec trzymajac butem.Mozliwosci jest wiele.
ja nawet na koncertach focilem i czasami przy 1/15 nawet cos wychodzilo :P z tym ze przy wysokim ISO.Cytat:
monopod to fajna sprawa... musze na spokojnie zobaczyc do jakich czasow mozna zejsc bo nawet nie pamietam... Ja jak foce z 50-200mm to zawsze z monopodem nawet jesli sa super warunki i mega duzo swiatla (poprostu mi tak wygodniej i sie przyzwyczaiłem)
pozdro
No i zawsze należy pamiętać o ruskiej metodzie - 100g wódki i rączki przestają drżeć :mrgreen:
Używam i używałem monopodu z ED 50-200 i Sigmą 135-400 i dzięki temu większość fotek nadaje się do oglądania. Nigdy jednak "na stojąco" - staram się wyszukać takie miejsce, żeby przysiąść.
Te z koncertu Mazowsza - z ED 50-200 (bez lampy - oczywiście)
Te z Eurofolku - z Sigmą - część "z ręki" - światło popołudniowe.
Pozdówka.
Niby probowalam ze statywem nierozlozonym, ale to nie to samo...
Ooo super, dzieki, o to mi dokladnie chodzilo :) Czyli t=1/f odchodzi w zapomnienie, jedynie ludki moga sie zbytnio ruszac! :)Cytat:
Zamieszczone przez Jeronimo
Do w/w ostatniego zdjecia to i tak trzeba krotkich czasow ;) Mimo, ze glownie 50-200 uzywam do poruszajacych sie obiektow [wiec monopod nic nie da, i tak t=1/500 ;)], to do takic codziennych zastosowan przeszkadza to, ze musi byc tak krotki czas zeby nie poruszyc :)
ostatnie: t-1/320; f-3,5; ISO-400; 83mm (z E-300)
o sorx... teraz sprawdzilem ze robilem ostatnio fotki przy ISO800 :P i na bezdechu :D
Nadal zachwycam się tym szkiełkiem... :) [50-200 bez swd]
Poniższe zdjęcia nie były możliwe starym 40-150 [tzn no moze costam sie udawalo, przy extradobrych warunkach, jasnych psach, af-c i farcie, 1 na 10 wyszlo...]:
:)