Odp: Panasonic G 20mm F1.7
Bodzip - chciałbym tak cos ze "środka" . A czy warto kupić ND regulowany ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Bodzip - chciałbym tak cos ze "środka" . A czy warto kupić ND regulowany ?
NIE - acha, ma być 6 znaków :-P
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
A czy warto kupić ND regulowany ?
Nie .
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Czyli jedno już wiem. Lepiej bezpośrednio na obiektyw. Teraz jeszcze o jakim nominale? Czy regulowany to dobre wyjście ? Ale do średnicy 46 mm raczej się nie uświadczy. No i jeszcze najważniejsze bo są filtry i filtry - jakiego producenta ?
Witam !
Najlepiej jak najmniej kombinacji (przejsciowek, reduktorow).
Ten obiektyw jest bardzo jasny i generuje wyjatkowo szczegolowy obraz co dodatkowo podnosi wymagania co do optycznych dodatkow.
Byle jaki filtr popsuje Ci jakosc obrazu i stad jak nie musisz to nie wstawiaj zadnych filtrow do tego szkla.
Jak potrzebujesz filtr to wielopowlokowy dobrej firmy.
Do szkiel przecietnych stosuje filtry HOYA a do najlepszych B+W.
Niestety filtry B+W nie sa tanie... ale 20mm /1.7 tez tani nie jest.
Pozdrawiam
Proszę o podpowiedzi, tylko bez bicia :)
Noszę się z zamiarem zakupu tego Panasonica. Puszka to OM-D.
Dzisiaj miałem okazję podpiąć (niestety w sklepie) ten naleśnik i zrobić parę testowych fotek... Nie wiem, czy to ja, czy to ten konkretny egzemplarz ale wpatruję się w te fotki i jakoś nie potrafię dostrzec różnicy między P 20mm 1.7 a Olym 12-50mm. Celowo zrobiłem te same ujęcia na tej samej wartości przesłony...Na forum większość wychwala to szkiełko pod niebiosa, ilość rejestrowanych szczegółów, kolory itp. A może to ten 12-50 nie jest taki zły ??
Cytat:
Zamieszczone przez
rymcymcym
Dzisiaj miałem okazję podpiąć (niestety w sklepie) ten naleśnik i zrobić parę testowych fotek... Nie wiem, czy to ja, czy to ten konkretny egzemplarz ale wpatruję się w te fotki i jakoś nie potrafię dostrzec różnicy między P 20mm 1.7 a Olym 12-50mm. Celowo zrobiłem te same ujęcia na tej samej wartości przesłony...Na forum większość wychwala to szkiełko pod niebiosa, ilość rejestrowanych szczegółów, kolory itp. A może to ten 12-50 nie jest taki zły ??
12-50 nie jest zły tylko duży, ciemny i ciężki (w porównaniu z 20/1.7). Jeśli masz ochotę na dłuższe testy to zapraszam do mnie. Mam i mogę pożyczyć.
Cytat:
Zamieszczone przez
rymcymcym
Rozumiem , że porównałeś oba obiektywy na 1,7, 2,0 , 2,8 i 4,0 i wyciągasz z tego porównania wnioski. Na przymkniętych obu obiektywach do 7,1 - 8 różnica może być porównywalna w testach na tablicach. A swoją drogą będę musiał pobawić się w porównania na swoich szkiełkach 12-60, 12-50, 20, i 45, ciekaw jestem co mi z tego wyjdzie.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Rozumiem , że porównałeś oba obiektywy na 1,7, 2,0 , 2,8 i 4,0 i wyciągasz z tego porównania wnioski. Na przymkniętych obu obiektywach do 7,1 - 8 różnica może być porównywalna w testach na tablicach. A swoją drogą będę musiał pobawić się w porównania na swoich szkiełkach 12-60, 12-50, 20, i 45, ciekaw jestem co mi z tego wyjdzie.
1.7 2.0 2,8 hmmm:wink: myślisz, że kolega dał radę porównać:wink: