Wiedziałem, że to o moose'a chodzi. Przecież nie ma na forum drugiej, takiej osobowości znad Biebrzy.
Wersja do druku
Wiedziałem, że to o moose'a chodzi. Przecież nie ma na forum drugiej, takiej osobowości znad Biebrzy.
Odświeżam, żeby pokazać "boćka" :wink:
Fotografowany z samochodu zaparkowanego na poboczu drogi :grin:
To bardzo dobry sposób na fotografowanie mijanej po drodze przyrody, ponieważ ptaki i inne nie boją się tak bardzo samochodu jak postaci człowieka :cry:
Trójeczka bardzo ładna.
Faktycznie, zwierzyna - nie tylko ptaki jest tak do samochodów przyzwyczajona, że nie zwraca uwagi. Można stanąć tuż obok i można focić. Warunek, aby silnika nie wyłączać.
Sam mam podobnego boćka zrobionego w analogicznej sytuacji - niestety górna część łąki jest wypalona przez ostre słońce i fota nie nadaje się do pokazania.
Ale dwa poniższe są właśnie z samochodu robione
Szpak fajnie wyszedł !!:shock:
Z samochodu fajnie się fotografuje. W ciągu tych kilku lat w ten sposób udało mi się złapać: pliszki, dudki, krwawodzioba, rycyka, bekasa kszyka, gęsi na przelotach, potrzosa, rokitniczkę, gąsiorka, krętogłowa, muchołówkę szarą, bociany, żurawie, sarny, jelenie, łosie ( standartowo zimą z samochodu najlepiej). Kiedyś na podwórko zlatywały mi się młode dudki. Codziennie o 6 rano paradowały po trawie i czekały, aż dorosłe je nakarmią. Maluch stał przez miesiąc jako czatownia na środku trawnika :-) Manfrotto produkuje nawet specjalny uchwyt do głowicy montowany na szybę. Kosztuje coś koło 85 zł.
Nietaktownie się zapytam - z samochodu, ale masz za pewne większe możliwości wjazdów w tereny dla zwykłego śmiertelnika niedostępne ??
Tak się sam często zastanawiam jak można uzyskać wjazd autem do lasu, jakie trzeba spełnić kryteria i czy to w ogóle jest możliwe ?
Ma może ktoś w tym temacie wiedzę ?
Pozdrawiam
Marek
Najpewniej byłoby uzyskać zgodę na fotografowanie od Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska we właściwym województwie i z tym papierem uderzyć do Nadleśnictwa, na terenie którego chcemy fotografować i poprosić o zgodę na wjazd do lasu poza drogi publiczne.
Jeśli chodzi o Biebrzę, to zimą łosie fotografuje się znakomicie z tzw Carskiej Drogi, ptaki wiosną na groblach poza Parkiem Narodowym ( Zajki, Grądy Woniecko, Sulin).
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Przykładowy link:
http://katowice.rdos.gov.pl/index.ph...yjne&Itemid=61
Do lasu to raczej ciężko będzie ale jest wiele polnych dróżek i wiele przy nich ciekawych zagajników wśród których można spotkać wiele ciekawych gatunków. Tylko często jak mi się już uda podjechać bliziutko, ustawić wstępnie ostrość przez szybę i gdy zaczynam ją opuszczać w dół-fru i gościa już nie ma
A oto trznadelek którego udało mi się podjechać na jakieś 3 metry
Tylko niestety światło jak zwykle nie dopisało.
może kolegów zainteresuje temat warsztatów fotograficznych, których organizatorem i prowadzącym jest Marek Kosiński.
http://www.naturephototours.pl/witamy.html
szczególnie polecam galerię
http://www.naturephototours.pl/galeria.html