Pojedyncze zdjęcie. Pierwsza proba. Okrótnie dużo rozproszonego światła jest nad miasteczkiem.
Wersja do druku
Pojedyncze zdjęcie. Pierwsza proba. Okrótnie dużo rozproszonego światła jest nad miasteczkiem.
Jakie szkło?
Tak podejrzewałem, zastanawiam się właśnie nad tym szkłem w dużej mierze pod kątem astrofoto, tylko nie mogę zdecydować czy wersję m4/3 czy fuji plus jakaś używka x-m1
Był Saturn, Księżyc, komety, to teraz pora na naszą gwiazdę :-)
:roll: Trzecie przypomina mi biszkopcik. Fajne, ja na mojej optyce aż takich szczegółów nie mogę uzyskać :)
Załącznik 162442 Załącznik 162443
Widzę, że temat nieco przycichł. To może wrzucę coś z mojej kolekcji.
Np.IC434 z Końskim Łbem. Fotka wykonana również przy pomocy refraktora Sky Watcher 80/600 ED i kamerki Atik 314L+ mono z podpiętym filtrem H-alfa który przepuszcza pasmo zjonizowanego wodoru czyli 656.2 nm. Dzięki temu można prowadzić długoczasowe ekspozycje nawet z centrum 40 tys. miasta. Oczywiście do takich długich czasów naświetlania potrzebny jest też montaż paralaktyczny, który kompensuje ruch obrotowy Ziemi.
A poniżej fotka, z której jestem bardzo dumny. Co prawda urokliwa nie jest ale...? Obiekt w górnym prawym rogu to galaktyka NGC 522, która jest oddalona od naszego Układu Słonecznego o ponad 100 milionów lat świetlnych (w zależności od źródła od 107 do 114 mln ly). To teraz wyjaśnię skąd ta duma :-) Odpowiedzmy sobie na pytanie ile to jest taki rok świetlny, ano tak około 9,5 bilionów km, taką odległość światło potrafi pokonać w próżni w czasie 365 dni i 6h. Nawet nie chcę sobie wyobrażać tej odległości :-) No i na koniec tylko dodam że to światełko wysłane ponad 100 mln lat temu przez galaktykę NGC522 udało mi się swego czasu złapać na moim balkonie :-).
A tu opis co to za kłaczki.
Może masz na zdjęciu galaktykę, której już nie ma. :cry:
To może M27 z wcześniej opisanego zestawu.
I wersja kolor wykonana zmodyfikowanym EOSem 300D podpiętym pod SW 80/600
kolor fajniejszy - taki wychodzi samoistnie czy to kwestia obróbki?
Trzeba trochę powyciągać np w jakimś PS.
Generalnie z pojedynczej klatki to za wiele się nie wyciągnie. Im więcej zdjęć tym lepiej do tego darki, flaty, biasy. Później składa się to do kupy - nazywa się to satckowanie, np. przy pomocy darmowego programu Deep Sky Sacker no i na końcu obróbka np w PS.
Kamerą mono też można zrobić fotkę kolor, tyle że potrzeba więcej materiału. Osobno zbiera się Luminację i pozostałe kanał Red, Green, Blue dzięki zastosowaniu odpowiednich filtrów LRGB. Jest też inna paleta HST gdzie stosuje się filtry wąskopasmowe Ha (przepuszcza zjonizowany wodór), SII (zjonizowana siarka) i OIII (zjonizowany tlen).
W zależności od obiektu czas potrzebny do wykonania takiego finalnego zdjęcia to często kilka godzin generowania składowych klatek z których każda może mieć czas od np 60 sek do 10 minut, a nawet i więcej. W przypadku kamer mono i zdjęć kolorowych ten czas się znacznie się wydłuża. Często jest tak, że jedna noc nie wystarczy do osiągnięcia zamierzonego efektu. Z drugiej stron kamery mono dają więcej możliwości przy niebie zanieczyszczonym sztucznym światłem, właśnie po przez możliwość stosowania filtrów wąskopasmowych.
Gdy się leży na piasku...
Tadam!
Dzień dobry... wieczór. Jeszcze 17 nie ma, a już cimno.
---------- Post dodany o 16:54 ---------- Poprzedni post był o 16:44 ----------
Sprzęt to E-M10 i ZD 9-14. Statyw bez głowicy panoramicznej. 7 klatek po 60 sekund. Kompozycja za pomocą ICE, ostatni szlif za pomocą LR 6.2.
---------- Post dodany o 16:58 ---------- Poprzedni post był o 16:54 ----------
... z Cerberem na spacerze.
Dziękuje. Polecam w wydaniu na żywo.
Możesz mnie wtajemniczyć co to jest za soft ten ICE? Czy użyczysz swojego materiału (najlepiej w RAW)? Byłbym niezmiernie wdzięczny :-)
---------- Post dodany o 18:34 ---------- Poprzedni post był o 18:29 ----------
Czemu uważasz, że za daleko. Wystarczy np. na google maps znaleźć miejsce maksymalnie oddalone od większych miast no i najlepiej by było blisko naszego miejsca zamieszkania :-). Gdy już znajdziemy taką miejscówkę to jedziemy tam nocą, najlepiej w okresie sierpień wrzesień i podziwiamy z otwartą buzią ;-).
ICE - w skrócie, program do panoram: http://research.microsoft.com/en-us/.../projects/ice/
Tak już wiem, wygooglowałem sobie :-)
Na jednym z polskich for o tematyce astronomicznej jest fajny wątek zatytułowany "Fotografia z niebem w tle" jest tam mnóstwo fajnych zdjęć, polecam.
Proszę bardzo.
http://astropolis.pl/topic/25454-fot...-niebem-w-tle/
Jest też drugi wątek o tytule "Fotografia statywowa"
http://astropolis.pl/topic/28505-fot...atywowa/page-1
Link do mapki pokazującej LP czyli zanieczyszczenie nieba sztucznym światłem. Może się przyda do zlokalizowania miejscówki pod sesję astro :-)
http://www.lightpollutionmap.info/#z...yers=B0TFFFFTT
Tak jak napisał Robtor:
Przyzwoite i proste narzędzie, ale potrzebuje TIFF-y. Ciekawostką jest to, że funkcja Lightrooma "Photo Merge -> Panorama" akurat na tej panoramie się wyłożyła. Ta funkcja to już pełen automat, zaznacz-sklej. Pierwsza i ostatnia klatka zostały pominięte ze względu na niedopasowanie. Na korzyść LR przemawia fakt, że skleja panoramy bezpośrednio z RAW.
Mogę użyczyć TIFF-y. Jak załadują się do chmury wyślę PW z linkiem.
Geminidy nadlatują :)
Gdyby ktoś chciał się dowiedzieć czegoś bliższego w temacie:
http://nightscapes.pl/blog/fotografujemy-geminidy/