Jak cenowo to samo to brałbym D750. To moim zdaniem fajniejszy aparat, mimo flary :-)
Wersja do druku
trzeba wybrać egemplarz bez flary, Fatman pisał jak mniej więcej to zdiagnozować.
Ja bym poczekał na D760 ;)
Eee, jak zwykle czesc dramatyzuje, czesc nie.
Sa tacy co robia zdjecia i na kilka tysiecy zrobionych problem wystapil na 2-3 zdjeciach.
Sa tez tacy co jak zwykle zamiast zdjec wola tesowac i szukac problemu.
Sa tez wreszcie tacy gdzie faktycznie moze to byc uciazliwoscia.
Ja ze swojej strony dodam, ze jak zwykle to kolejna zbiorowa histeria.
p.s.Najwazniejsze jest i tak to, ze Nikon pokazal nowa 300mm o gabarytach mojej 105VR, mniam :)
pozdro
Dlatego gdybym miał akurat kupować D750 to bym kupił, i tak też radzę zrobić :-)
A ile ma kosztować? Bo coś w ten deseń od Canona kosztuje 27kpln. To oznacza tylko tyle że dla mnie równie dobrze tego szkła może nie być...Cytat:
p.s.Najwazniejsze jest i tak to, ze Nikon pokazal nowa 300mm o gabarytach mojej 105VR, mniam :)
pozdro
EDIT: Oczywiście pomyliłem się. Canon to 400mm, a Nikon 300mm.
Tez bym kupil, ale to nie moj target puszki.
Pisza, ze w granicach 6-8 tysi, wiec od biedy do przelkniecia, zwlaszcza ze to bedzie mialo swiatlo 4.0, stabilizacje i taki kompaktowy wyglad.
Jak bedzie conajmniej tak dobre optycznie i szybkie jak 300mm AF-S f4.0G, to ja chyba naciagne budzet i wymienie.
pozdro
Co do D750... jak bym miał tyle kasy i potrzebował dobrego sprzętu to bym brał.
Flara, srala.. jasne shame on you Canon i w ogole (porażka), ale sama wada w nijaki sposób nie dyskwalifikuje tego aparatu.
To jest kawał doskonałego sprzetu, fajny, kompaktowy fulfrejm. Jak ktoś się obawia flary to niech zakłada osłone przeciwsłoneczna i po kłopocie.
T.
na stronie AB Foto D750, ma cenę 'do negocjacji' ;-) ciekawe czemu ;-)
Na optycznych jest info nt. akcji serwisowej bohatera wątku (i nie jest to D750) tylko Nikon Corp.
W skrócie: przyjmą puszki, zobaczą co i jak i ewentualnie naprawią.
DżKJP: gdyby nie akcja z tym pozwem w Stanach nikoniarze.pl byliby w... wszyscy wiemy gdzie.
Moda na sukces, odcinek siedemset pięćdziesiąty, w tym odcinku oświadczyny Ricziego.
http://www.dpreview.com/articles/417...from-retailers
Ciekawe. Może przyznają się do błędu także w Europie.
Już się przyznali, wymieniają wadliwe puszki - w teorii bo praktyka jeszcze nie jest taka doskonała. Jak dla mnie, z tego co się kontaktowałem z serwisem, trochę za dużo pi... a i brak rachunku może poważnie przeszkodzić w usunięciu tej wady przez darmowy serwis. Sprzęt za 8k... moim zdaniem to niedopuszczalne.(rozumiem, że samochody mają wady a kosztują znacznie więcej, większy wpływ na życie itd,.) ale to kolejna wpadka nikona podczas premiery nowej puszki. Wypuszczą 750-10? żeby poprawić cenę? wyszło d600 i d610, wyszło d800 i d810... kto wie ile to będzie jeszcze rentowne.
Cięcie kosztów produkcji musi mieć swoje konsekwencje... mamy pretensje, że olympusa puszki są drogie mimo że to nie pełne klatki... miejmy nadzieje, że Olek nie będzie oszczędzał na kosztach tylko po to by na siłę obiniżyć cenę...
Ostatni dobry Nikon FX, nie mówiąc o jednocyfrowcach D3, D4 to był D700, amen.
Swoją drogą, coś tam nieźle szwankuje w tej firmie, skoro już 3 puszka FX i z każdą są jakieś problemy, że o D7000 nie wspomnie.
@epicure
So true ;-)
Hmm as jak tam ostatnio sprzedaż N? Może to efekt właśnie sukcesu na rynku - nie raz tak bywa - zwiększają się zamówienia - siada kontrola jakości.
Canon ma swoje 750D, by laikom się myliło za d750, a na wypadek kolejnego poprawionego D760 ma też już swoje 760D.
Inna zupełnie klasa, ale może "niechcący" np. niektórym kupującym na prezent ułatwi nie utopienie kasy ;)
Coś jak mój znajomy. Kilka lat temu wchodziły telewizory LED, no i szpan przed sąsiadami, też musiał kupić. Zwiózł ze sklepu 50 cali. Po dwóch dniach się okazało, że to plazma, ale też dobrze wyszło.
Albo mój przypadek osobisty. Kupowałem nóż Ontario za 89 baksów. Potem się okazało, ze przesyłka wyszła 50 baksów. Się trochę wku...potem się okazało, że w PL w sklepie i tak jeszcze raz tyle kosztował.
Epopei ciąg dalszy:
http://www.dpreview.com/articles/563...-shutter-issue
Teraz, zamiast odbić światła, migawka rzuca na matrycę cień :D
Mnie w czasach klamorów najbardziej wkurzała świadomość, że wydając $xxxx, można dostać w pakiecie puszka+szkła back/front fokus.
Regularnie widuję z bliska 7D+17-55@580EX w akcji... Nigdy więcej (do foto) puszki większej od M1, a i ten - po premierze G7 - to już lekko przeszłość.
Tryb 4K Photo jest po prostu tak zarąbisty!
https://www.youtube.com/watch?v=Vbon6rFPp1A
Epopeja: https://luminous-landscape.com/ranta...ying-good-bye/
Każdemu wedle potrzeb, ja zaryzykowałem znowu nikona, tym razem małego d5500, głównie do manualu z samym 10mm. Ale te kilka szkiełak z af które mam jak narazie problemów nie sprawiają. Szkoda że olek nie miał takich promocji w zeszłym roku na omd jak teraz, bo zamiast epl5 miał bym omd5 :) .