-
Odp: tu są RAWy APZta - obrabiajta jeśli chceta
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
C1 używałem triala przez miesiąc. Nie pamiętam już zbyt jakie tam były suwaki, czy jest odpowiednik Clarity z LR. Tu w LR wykorzystałem gotowy preset modyfikując go jeszcze. W tym presecie tak ogólnie to "zwykły" kontrast jest bardzo mocno obniżony, a Clarity mocno podniesiony do góry. Może to powoduje, że jest prawie bez efektu "halo"
Dodatkowo jeszcze filtr połówkowy na niebie był z podniesionym nieco Clarity.
Jest dość rozbudowane Clarity. Mam niestety wersję Express, więc okrojoną w stosunku do Pro (nie ma w tej wersji masek).
Edit.
Poszedłem inną ścieżką i efekt halo mało widoczny (wychodzi przy korekcie ekspozycji na (-)).
-
2 załącznik(ów)
Pewnie coś popsułem, ale nie bijcie. :shock::mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
henry1
Masz prze... u JCK ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Masz prze... u JCK ;)
Ja tam niczego się nie boję, czy zrobiłem coś źle ??? :mrgreen:
-
2 załącznik(ów)
Załącznik 133925
Załącznik 133926
Jest jakaś nagroda, albo przynajmniej podsumowanie?:-P
Robione z LR 5
-
Cytat:
Zamieszczone przez
henry1
Ja tam niczego się nie boję, czy zrobiłem coś źle ??? :mrgreen:
Par. 1 pkt. 3 Kodeksu APZ :mrgreen: (nazewnictwo plików).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
henry1
A i owszem, trochę Ci się udało.
Cytat z regulaminu: 3. (...) Nie zmieniamy nazwy pliku a jedynie uzupełniamy o własny nick i wysokość w sposób NAZWA_nick(wysokość).
Uzupełniłem, ale pamiętaj proszę na przyszłość.
---------- Post dodany o 19:23 ---------- Poprzedni post był o 19:16 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
fazi75
Podsumowanie jakieś będzie, o czym w przyszłym tygodniu. Niemniej zanim dojdziesz do konfitur, trzeba trochę by poczytać regulaminu:
2. Każda praca przez szacunek dla oglądających musi być wyposażona w exif. Jeśli nie ma
takiej programowej możliwości, opisujemy czym i w jakiej kolejności edycję wykonano.
3. (...) Nie zmieniamy nazwy pliku a jedynie uzupełniamy o własny nick i wysokość w sposób NAZWA_nick(wysokość)
OK. Zostaw exif'y następnym razem, będzie dobrze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jck
---------- Post dodany o 19:23 ---------- Poprzedni post był o 19:16 ----------
Podsumowanie jakieś będzie,
Wiesz co? To jest chyba jakiś żart.
Nie dość, że macie wyimaginowane żądania odnośnie publikacji obrobionych zdjęć, to jeszcze trudno liczyć, że ktoś się do tego odniesie.
I jeszcze dziwny ton osoby która teoretycznie prosi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fazi75
Wiesz co? To jest chyba jakiś żart.
Nie dość, że macie wyimaginowane żądania odnośnie publikacji obrobionych zdjęć, to jeszcze trudno liczyć, że ktoś się do tego odniesie.
I jeszcze dziwny ton osoby która teoretycznie prosi.
Proszę, daj nam dzień, dwa czasu. Sprawdzaliśmy dziś droboxa i możliwości forum, gdzie jest problem z wrzuceniem zip-a. Muszą mi jutro uruchomić prywatnego FTPa.
paczka z plikami wysokości 768: https://www.dropbox.com/s/9qbtqekmiyfn946/768.ZIP?dl=0
paczka z plikami wysokości 1080: https://www.dropbox.com/s/fan7ez3430ymku7/1080.ZIP?dl=0
-
Witam !
H:768px
H:1080
Pozdrawiam
-
2 załącznik(ów)
-
-
2 załącznik(ów)
trochę mnie zniechęcił ten cały regulamin zabawy (bo to miała być zabawa?) ale co tam, też coś dorzucę od siebie, może nie narobię przy tym bigosu. Moja wersja bardziej wieczorowa, cisza przed burzą. Obróbka w LR, światła/cienie/wyostrzanie/kolory
Załącznik 134179Załącznik 134180
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
trochę mnie zniechęcił ten cały regulamin zabawy (bo to miała być zabawa?) ale co tam, też coś dorzucę od siebie, może nie narobię przy tym bigosu. Moja wersja bardziej wieczorowa, cisza przed burzą. Obróbka w LR, światła/cienie/wyostrzanie/kolory
Nie zniechęciłeś się i dobrze Ci wyszło. Regulamin ma sens... i to duży. Może i Ola_Olga tu zajrzy?
Cytat:
Zamieszczone przez
robtor
Żyje:)
A dlaczego miałbyś nie?
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Też coś dorzucę.
Dzięki!
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Witam !
H:768px
H:1080
Pozdrawiam
Dzięki!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jck
Może i Ola_Olga tu zajrzy?
Myslisz ,ze Olga _Ola jest w czyms gorsza,ze pozniej zajrzy???
PS.Olga_Ola orfow nie obrabia,wiec?
A moze Ty bys wstawil swoje wizje?Co.
Mozna by popatrzec to umiesz,widzisz,jak potrafisz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
trochę mnie zniechęcił ten cały regulamin zabawy (bo to miała być zabawa?) a
Mnie też, ale będę zaglądał.
Zawsze można popatrzeć jak inni traktują ten sam temat...
Wiele razy brałem udział w poprawkach ale tu "rygory" pikselowe mnie zniechęciły.. W prawdzie pierwsze zdjęcie obrobiłem , w pierwszej kolejności usunąwszy ten "peryskop" wystający z wody, który mi bruździł. Doczytałem jednak do końca uwagi i zrezygnowałem...
Nie jestem od liczenia pikseli, obrabiam zdjęcie i ma mi się podobać i już, a jak innym też to fajnie. Czasem mi się to udaje. ...:grin:
Jedynym kryterium pikselowym dla mnie jest to by się zmieściło na forum. Nie doktoryzuję się nad zdjęciami... Technicznie (w zależności od wykorzystania) ma być poprawne. (co mi nie zawsze wychodzi :grin:)
Kiedyś bardzo znany fotografik na pytanie "jakim aparatem pan fotografuje" - odpowiedział czarnym... I ja się tego trzymam...
Jakie ma znaczenie czy ma 1024 czy 1224 ...... żadne. Byle nie miało 24 piksele :wink:
Ale bawta się kto chce. Ja popatrzę bo warto patrzeć na innych postrzeganie tego samego...
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Myslisz ,ze Olga _Ola jest w czyms gorsza,ze pozniej zajrzy???
PS.Olga_Ola orfow nie obrabia,wiec?
A moze Ty bys wstawil swoje wizje?Co.
Mozna by popatrzec to umiesz,widzisz,jak potrafisz.
Używa PaintNet,a. Nie czepiasz się aby?
Co do osobistych wycieczek, to poszukaj i znajdziesz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jck
Używa PaintNet,a. Nie czepiasz się aby?
Co do osobistych wycieczek, to poszukaj i znajdziesz.
Nie.Badz pewny,ze nie.
Co do szukania to klikam w Twoim profilu na profil fotograficzny i widze pustke.
Nie bede latal po necie aby wyszukac pstryka od goscia co reguly twarde w zabawie na forum wprowadza.
I tak jak Krakman i inni patrze sobie z boku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Nie.Badz pewny,ze nie.
Co do szukania to klikam w Twoim profilu na profil fotograficzny i widze pustke.
Nie bede latal po necie aby wyszukac pstryka od goscia co reguly twarde w zabawie na forum wprowadza.
I tak jak Krakman i inni patrze sobie z boku.
1. Przyjmuję z dobrą wiarą.
2. Wystarczy polatać po OlympusClub'ie.
-
Tak sobie obserwuję (jako, że obróbka to dla mnie zło konieczne, nie obrabiam) podzielę się z Wami moimi głębokimi przemyśleniami:
1) pomysł ba zabawę fajny sądząc po zainteresowaniu
2) styl informowania i upominania bardzo mi się nie spodobał
3) dokładne reguły do niedawna były dla mnie zagadką
4) może warto zamknąć na trochę wątek by jego twórcom dać czas na dopracowanie wszystkich szczegółów tak by nikt się nie czepiał/mylił/pytał
Pozdr
-
Cytat:
Zamieszczone przez
barmichal76
Tak sobie obserwuję (jako, że obróbka to dla mnie zło konieczne, nie obrabiam) podzielę się z Wami moimi głębokimi przemyśleniami:
4) może warto zamknąć na trochę wątek by jego twórcom dać czas na dopracowanie wszystkich szczegółów tak by nikt się nie czepiał/mylił/pytał
Pozdr
A może zostawmy otwarty niech kto chce dalej dłubie, a reguły autor dopracuje. Teraz po prostu przyjmijmy formę czystej zabawy/wprawki w dłubaninie?
Tak bez emocji i napięć, zasady niech zaczną obowiązywać od nowej wrzutki?
Co o tym Myślicie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
barmichal76
Pozdr
Dokladnie mysle to samo.
Co do zamkniecia i dopracowania to popieram.Boje sie tylko,ze moze byc jak poprzednim razem.Brzydkie posty zostaly usuniete,Jest znowu Heppi i mozna dalej.
Dodam punkt 5) Jak mozna edytowac w czyims poscie bez pozostawienia pod spodem wiadomosci,ze sie edytowalo.Kto w koncu ma takie prawo do takiej ingerewncji.Martwie sie,ze skoro teraz sie edytuje bez sladu,a tylko powiadamiajac o takim fakcie to pozniej mozna zapomniec i takim powiadomieniu.A wtedy bedzie sie dzialo.
Czy tak trudno napisac:Zrobcie mi 10 takich samych desek be bede robic regal.
Teraz mamy:Robcie mi 10 takich samych desek a ja sprawdzam wymiary i moze cos z nich zrobie,moze regal,moze sprzedam,a moze wyrzuce
-
Cytat:
Zamieszczone przez
barmichal76
Pozdr
1. Odpowiedziałeś.
2. Dotyczył Ciebie?
3. Czyli, że już nie są.
4. Weź udział, poczepiaj się ile tylko zechcesz.
-
Zasady... jakie by nie były to się znajdą tacy co ich nie przeczytają albo im sie owe nie spodobają albo dla własnej zasady do zasady się nie zastosują ;) :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robtor
Zasady... jakie by nie były to się znajdą tacy co ich nie przeczytają albo im sie owe nie spodobają albo dla własnej zasady do zasady się nie zastosują ;) :)
Nic dodać, nic ująć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
/.../Dodam punkt 5) Jak mozna edytowac w czyims poscie bez pozostawienia pod spodem wiadomosci,ze sie edytowalo.
Racja.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
trochę mnie zniechęcił ten cały regulamin zabawy (bo to miała być zabawa?) ale co tam, też coś dorzucę od siebie, może nie narobię przy tym bigo
su. Moja wersja bardziej wieczorowa, cisza przed burzą. Obróbka w LR, światła/cienie/wyostrzanie/kolory
Załącznik 134179Załącznik 134180
Dziękuję. Nie ma się czym zniechęcać.W tym wszystkim chodzi tylko oo dwie rzeczy - zagospodarowanie zapomnianych rawów i wygodne porównanie dla wszystkich uzyskanych obróbką efektów. Po to jest ten sam rozmiar, a dokładniej dwa rozmiary i grupowanie plików w grupy tej samej wielkości.
Mogli byście nie wybrzydzać tak strasznie, proszę, wręcz nalegam.
Rozumiem, nowością jest to ,że prosimy o dwie wielkości, ale tylko po to by ten kto ma mniejszy (niższy) monitor mógł obejrzeć autorską obróbkę w tym efekty zmniejszania i wyostrzenie w oryginalnej wersji autora, z pominięciem aszystkich automatycznych algorytmów zmniejszających.
Wartością ogólna której zdefiniowania się domagał onegdaj ode mnie helmuth jest moim zdaniem możliwość porównania sobie dla wychwycenia różnic podejścia do tego samego tematu różnych osob pracujących przy nim. W dokładnie standaryzowanych warunkach (w sensie wielkości pliku, bez zniekształceń z powodu automatycznej kompresji).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jck
1. Odpowiedziałeś.
2. Dotyczył Ciebie?
3. Czyli, że już nie są.
4. Weź udział, poczepiaj się ile tylko zechcesz.
Nie, nie dotyczył mnie, ale gdybym to ja był adresatem, to szczeliłbym focha ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Wartością ogólna której zdefiniowania się domagał onegdaj ode mnie helmuth jest moim zdaniem ...
I tu jest właśnie cały problem!
Twoje zdanie, nie zostało do tej pory przedstawione w sposób, który byłby zrozumiały dla wszystkich. Dlatego, co chwila ktoś ma jakieś wątpliwości.
Cytat:
Zamieszczone przez
barmichal76
Nie, nie dotyczył mnie, ale gdybym to ja był adresatem, to szczeliłbym focha ;)
Skoro nie dotyczył Ciebie, to czego się czepiasz? :-P
-
2 załącznik(ów)
-
Rozmiar 768 i 1080 miał być zdaje się w pionie:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Rozmiar 768 i 1080 miał być zdaje się w pionie:)
Tak, w pionie.
---------- Post dodany o 14:26 ---------- Poprzedni post był o 14:25 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
A56
Bardzo prosimy o korektę wielkości.
-
2 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
A56
Już poprawiam
Podziękował!
-
Jakie dalsze plany odnośnie projektu?
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Jakie dalsze plany odnośnie projektu?
Chciałbym uczestnikom podziękować za utrzymanie standartów wielkości.
Podobają sie mi Wasze prace w kolorze, ze szczególna atencją oglądałem obróbki w których poświeciliście uwagę wydobyciu barwy kończącego się dnia i przestrzeności burzowej chmury.
Linki do zestawów zdjęć:
1080: https://dl.dropboxusercontent.com/u/...ycja2 1080.ZIP
768: https://dl.dropboxusercontent.com/u/...dycja2 768.ZIP
Zapraszam do po raz trzeci do Edycji:
Zdjęcie zrobione w nocy, w starej części Lisbony, po spacerze wracaliśmy powoli do cywilizacji, zrobione przy wyjeżdzie z warownej części wzgórza z ręki.
-
2 załącznik(ów)
-
2 załącznik(ów)
Poniżej moja wersja.
Korzystałem tylko z wywoływarki (C1 w wersji Express, czyli bez zaawansowanych opcji edycji kolorystycznej).
Załącznik 134982 Załącznik 134981
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Poniżej moja wersja.
Korzystałem tylko z wywoływarki (C1 w wersji Express, czyli bez zaawansowanych opcji edycji kolorystycznej).
Załącznik 134982 Załącznik 134981
Możesz dalej edytować w innym programie i wymienić. Tylko wtedy w opisie podaj nazwy i kolejność użytych narzędzi. Pozdrawiam.
-
2 załącznik(ów)
Moja wersja.
Edycja Olympus Viewer2