cóż...konwerter to zawsze tylko konwerter.. :?
ale jest dobym budżetowym rozwiązaniem wydłużenia ogniskowej...szkło o ogniskowej 800mm to już trochę kosztuje...jeśli w ogóle jest ( u nas nie ma )
Wersja do druku
cóż...konwerter to zawsze tylko konwerter.. :?
ale jest dobym budżetowym rozwiązaniem wydłużenia ogniskowej...szkło o ogniskowej 800mm to już trochę kosztuje...jeśli w ogóle jest ( u nas nie ma )
? :roll:Cytat:
Zamieszczone przez wido
Tak sobie tylko gdybam. :) Wiadomo, że układ soczewek 70-300 jest identyczny jak w Sigmie 70-300 APO DG Macro zrobionej dla formatu 35mm, który nie wymaga takiej rozdzielczości szkieł jak 4/3.Cytat:
Zamieszczone przez grizz
kupuj chłopie bo się zamęczysz... :mrgreen: na dobre światło styknie, jak będzie ciemnica to nie będziesz robił fot
no wiem ze monotonny jestem... ale ciągle liczę ze ktoś kupi i wypróbuje :P tak wiec pozostają tylko linki do zagranicznych for.... :razz:
/EDIT
jeszcze troche i to ja bede musial zrobic jakies testowanko :P
będziesz w Wawie to ci mogę pożyczyć (od kwietnia) ;)Cytat:
Zamieszczone przez Jeronimo
Jak już wcześniej pisałem EC-20 działa mi bardzo fajnie z Sigmą 105, a ostatnio z 50-200 SWD, z którym przy pełnej dziurze daje obraz dużo lepszy od Sigmy, generalnie praktycznie bez różnicy od obrazu bez EC-20 (patrząc w powiększeniu 100%), co mnie nieźle zdziwiło, czyli super ostrość i praktycznie zero (w normalnych warunkach nie widać nic, tylko gdy jest coś czarnego na białym, to gdzieniegdzie na 1 pixel) abberacji chromatycznej. Polecam ten telekonwerter.
Załączam 2 zdjęcia testowe, które zrobiłem E-330 z 50-200 SWD + EC-20 przy 400mm, F7.0, 1/160s, ISO 400.
w czym to wywoływałeś? na cropach wyłazi jakaś tekstura spod spodu....
RAW Therapee 2.3, przy algorytmie HPHD tak to dziwnie wygląda. Sprawdzę dzisiaj jak to będzie z VNG i Olympus Master.
jeśli to tylko kwestia wywołania to te cropy są naprawdę w porządku i rzeczywiście na oko nie widać kiepskiej jakości obrazka
To wina tego algorytmu. Porobiłem trochę zdjęć testowych i jakość jest naprawdę niezła. Abberacji praktycznie nie widać. Jak przerobię w Olympus Master, to zapodam jakieś cropy.
Skonwertowałem to samo w Olympus Master 2.04. Jak widać jest lepiej.
http://www.pbase.com/noddingdogbob/nature
Zuiko 150mm f2.0 + EC20 converter.
takie tam fotki...
Fotki świetne, ale widzę tam najczęściej EC-14 i różne tam Zuiko.
Może nie trafiłem?
Pozdrówka.
Nie trafiłeś.Cytat:
Zamieszczone przez witia1
Np: 150 + 2x
No fakt.Cytat:
Zamieszczone przez skow
Ale musiałeś "wskazać" na takie "cienkie"????
Lepiej TO wygląda jednak z EC-14.
Dzięki i pozdrówka.
Też fakt.Cytat:
Zamieszczone przez witia1
IMO, najciekawsze fotki sa tam z Zuiko 50/2 i EC-14.
Chocby ta:
http://www.pbase.com/noddingdogbob/image/85144675
TAK, takie tam ;)Cytat:
Zamieszczone przez geo
rewelacja!
Bo to szkiełko kapitalnie rysuje - podobnie jak 35-100... Miód!
Jak ktoś potrzebuje jakieś testy to mogę zrobić sample z tego zestawu :D Od wczoraj męczę ZD150mm i EC20 ;)
Takiemu to dobrze ;)Cytat:
Zamieszczone przez C+
Wrzuć, wrzuć, najwyzej trochę pozielenieję z zazdrości...
I pytasz jeszcze... Nie stac mnie bedzie na to szlo dluuuuugo (jesli wcale) ale chce wiedziec jakimi armatami dysponuje Olek. Dawaj foty.Cytat:
Zamieszczone przez C+
Mnie też trochę zmobilizował ten sprzęt, dzisiaj (wczoraj nie mogłem) po 7 rano wyruszyłem do Parku na ptaszki, ostatnio tak wcześnie na zdjęcia wstawałem ze 3 lata temu ;)Cytat:
Zamieszczone przez rocco
boze ale mamy szkla w systemie.... nic tyko sie pociac ze takie drogie ja tyko chcę taki zestaw:
E-3 plus 14-54+50-200 swd na 14-54 już mam :)
Powracając do szkieł PRO sprzedaż ich to chyba marginalna sparawa (podobno jak C+ kupił to sie statystyki podniosły w Olympus Polska i zara jechali do Dzaponi z prezentacja :mrgreen: )
Ale D300 też robi wrażenie, jako body ale to chyba za sprawą 3calego monitora i dużego wizjera , foty te w necie jakoś mnie nie powalaja
na dole dla przekory :mrgreen: strzal z body 410 -1099 zł
i sonar 180 f/2.8 350 zł
plik pomniejszony i lekko wyostrzony
za zgoda autora scaliłem watek "fotki z 150 f/2 i EC20" z tym.
Potencjał szkła niesamowity, tylko dopiąć do E-3, statyw lub IS i miodzio, ale trzeba sobie jeszcze odpowiedzieć na pytanie do czego ma służyć? Jakie zastosowanie dla tego szkła, C+ uważasz za najistotniejsze, bądź w jakiego rodzaju fotografii, najbardziej będzie przydatne. Swoją drogą, gratulacje z powodu powyższego!
Piotrze, kombinacja ZD 150 + EC-20 jest świetna do ptaków, bo masz dzięki temu obiektyw 300/4 i to jakiej jakości. Nie jest to tak długie i tak ciężkie, jak ZD 300. A odpinając EC-20 mamy świetne, jasne szkło reporterskie, np. na koncert. Tak ja to widzę.Cytat:
Zamieszczone przez Piotr Grześ
Pzdr
Patrząc na fotki wypluwane z zestawów 150/2,0 i EC-20 oraz 50-200 SWD i EC-14 zastanawiam się czy warto decydować się na ten pierwszy. Kiedyś byłem na taki zestaw zdecydowany, a teraz nie wiem czy jednak bym go kupił. 50-200 SWD z podpiętym EC-14 będzie miał ciutkę gorsze światło niż 150/2,0 z EC-20 oraz w ekwiwalencie 40mm mniej na końcu. Rozmycia to temat do dyskusji. W obu przypadkach bardzo ładne więc IMO schodzą na drugi plan. Różnica w cenie to 12-60 SWD lub 2/3 ceny 14-35/2,0, a jeśli ktoś celuje w fotoprzyrodę to zoom daje mu pewien komfort, którego stałka nie daje. Natomiast sam 150/2,0 to względem 50-200 SWD już działka światełka, a to spooooro.Cytat:
Zamieszczone przez suchar
Cieżki wybór, ale jak wielokrotnie podkreślałem 50-200 SWD to ewenement i trzeba go mieć.
Załączam jeszcze jeden crop 100% z E-330 + 50-200 SWD + EC-20, 400mm/F7.0, ISO 800.
Niestety, ale EC-20 kaszani obraz i to znacząco :cry: Z Twojego cropa ciężko coś wywnioskować ponieważ nie masz stabilizacji więc nie wiadomo czy delikatnie nie poruszyłeś. Jednak w sieci jest sporo fotek z takiego zestawu. Telekonwerter podwajający ogniskową bardzo mocno obniża jakość obrazu i to można zaobserwować we wszystkich systemach.Cytat:
Zamieszczone przez wido
Czas był 1/1000s, ale może i ruszone trochę, bo mi ręka latała na boki. :) No szkoda, jeżeli chodzi o 14-54, to przy 54mm + EC-20 jest dużo gorzej. Załączam jeszcze jeden 100% crop też 400/F7.0 tylko 1/160s i ISO 400.Cytat:
Zamieszczone przez The z00m
mam podobne zdanie do zooma w kwestii jakości, tez widziałem już sporo fotek z EC-20 lekko pojechanych jakościowo
C+ gratuluję zakupu! Sam się kiedyś zastanawiałem nad 150/2 tyle że raczej EC-14 bym podpiął. 212mm to już super długość a f/2,8....... no co tu gadać.
To czekam na foty w galerii ;)
Po pierwsze to nie ma czego gratulować ponieważ nie kupiłem tego obiektywu tylko go używam. Po drugie powala wielkość - E1 + ZD150 wchodzi idealnie do Nova 3 AW i mieści się jeszcze sporo sprzętu. Potrzebuję jeszcze trochę czasu żeby coś więcej napisać, ale zauważyłem że to szkło nie wybacza błędów ;) Jeżeli ktoś myśli, że szkłem za 8k będzie robił od ręki zdjęcia do NG to się grubo myli, szkło pięknie rysuję, a zdjęć nawet po zmniejszeniu nie trzeba wyostrzać :twisted: Fajnie pracuje pod światło, w E1 jest trochę za wolna migawka jak na F2 ;) Jest ciężkie i stabilizacja do bezwzględnie konieczna.
Przeczytalem sobie wczoraj cały ten wątek, od deski do deski i nadal nie mogę się zdecydować czy kupic stare, sprawdzone EC-14 czy jednak pokusić się o dłuższą ogniskową brać EC-20?
Ma to przede wszystkim chodzić z 50-200 i E-3.
Ktoś już ma taki zestaw? Jakieś własne fotki i opinie?
Od dawna nikt tu niczego nowego nie napisał...
Wojtku sampli w sieci z obu zestawów jest sporo. Na Twoim miejscu zdecydowałbym się na EC-14. Dalej obstaję, że dla obiektywu 50-200 to optymalne rozwiązanie. Miałem taki zestaw i spisywał się świetnie. EC-20 widziałbym raczej z najlepszą top optyką. Utrata światła i pogorszenie jakości w przypadku EC-20 jest już skranie wysokie. Tak jest w przypadku każdego systemu i telekonwertera x2.
Dostaniesz w ek. 560mm. Mało? ;-)