-
Odp: Golus Urlaub Racing Team
Cytat:
Zamieszczone przez
gulasz
za autami nie przepadam na fotach
Cytat:
Zamieszczone przez
ggolus
Postaram się niemotoryzacyjnie :smile:
Eee tam, nie przepada, nie przepada, ale przejechać by się chciała ;)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Fajne to GG13 :)
Dzięki. kilka takich smaczków jest na aucie :-)
-
4 załącznik(ów)
Dziś wieczorem, wracając do domu, postanowiłem na chwilę zahaczyć centrum Katowic. Od dłuższego czasu, obserwuję przez okna samochodu, co się dzieje. Zafascynowały mnie nowe budynki, wyrastające obok starych, odnawianych.
Poległem przy tych zdjęciach. Podzielę się jednak nimi. Po pierwsze, bardzo duża ilość światła z latarni i nie mogę sobie poradzić z balansem bieli i kolorystyką. Po drugie, miejsca o których myślałem, że będą wyglądać doskonale wieczorem, niekoniecznie tak wyglądają. Wszechobecny bałagan reklamowo - budowlano - neonowy. Po trzecie, do dwóch, moim zdaniem, najciekawszych miejsc nie udało mi się dotrzeć. Są po prostu w środku budowy.
Jest jeszcze jeden punkt, w którym chciałbym się ustawić. Dotarłem do niego. Wszystko fajnie. Nie wziąłem pod uwagę, że ogromna reklama LED zepsuje swoim światłem mój pomysł...
GG14 - Kościół pw. św. Jana i Pawła - jak wieść gmina niesie, pomysłów na to, co zrobić z tym kościołem było wiele. Włącznie z przesunięciem go. Na szczęście pozostał na swoim miejscu, co więcej, został odnowiony a nowa droga przepięknie go omija. Teraz, kościół dorobił się nowego sąsiada. Sąsiad, jak sąsiad. Nowobogacki, to i z rozmachem przed dziadkiem pręży się stalą i szkłem.
Załącznik 128410
GG15 - Jeden z dwóch bardzo charakterystycznych dla Katowic obiektów. Pomnik Powstańców Śląskich w parku o tej samej nazwie na tle hotelo-biurowca.
Załącznik 128411
GG16 - Skrzyżowanie ulic Stawowa/Mickiewicza.
Załącznik 128412
GG17 - Dokładnie o te budynki mi chodziło. Do ni, troche z innej strony chciałem dotrzeć. Muszę poczekać na koniec remontu. Ścisłe centrum w takim bałaganie.
Załącznik 128413
-
Przy niczym nie poległeś. Możesz użyć własnego balansu balansu bieli aby odżółcić miasto z sodówek co wcale nie musi być lepsze. Odrobina wprawy i będzie Pan zadowolony...
-
Ukradłeś mi pomysł z kościołem...;-) obserwuje go od czasu postawienia dźwigów. ..ale jest jeszcze kilka miejsc.Walcz Grześ !!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Możesz użyć własnego balansu balansu bieli aby odżółcić miasto z sodówek co wcale nie musi być lepsze. Odrobina wprawy i będzie Pan zadowolony...
Dzięki, pozostalem przy dylemacie np. przy zdjęciu GG14. Na miejscu bylo naprawdę bardziej zolto niz przedstawilem. I teraz pytanie, czy odwzorowywac rzeczywistosc czy na chama odżółcac?
---------- Post dodany o 09:17 ---------- Poprzedni post był o 09:15 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
tropic
Ukradłeś mi pomysł z kościołem...;-) obserwuje go od czasu postawienia dźwigów. ..ale jest jeszcze kilka miejsc.Walcz Grześ !!
Nie jestem kradziejem :) Mam tylko ograniczony czas i rzeźbie po okolicy.
Wczoraj dzialalo w nocy Wesołe Miasteczko. Tez pewnie kilka tematów by było...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ggolus
Dzięki, pozostalem przy dylemacie np. przy zdjęciu GG14. Na miejscu bylo naprawdę bardziej zolto niz przedstawilem. I teraz pytanie, czy odwzorowywac rzeczywistosc czy na chama odżółcac?
...
Sam się nad tym zastanawiam i czasami robię w obu wersjach. Na siłę wybielone jest też nierealne.
Czasem zółte zostawiam, czasem obrabiam bez żółtego.
Pewnie nie ma złotego sposobu uniwersalnego dla wszystkich sytuacji.
-
Ja osobiście jestem zwolennikiem aby światła robić tak jak to widzimy. Skoro zażółcają rzeczywistość i tak ją widzimy to niech tak będzie na zdjęciach. Ggolus prawda jest taka, że jakbyś nie zrobił to w tym temacie nigdy nikomu nie dogodzisz :)
Bardzo fajnie wyszły te gwiazdeczki od latarni na pierwszym zdjęciu :)
-
fajne nocne foty,GG15 świetne
-
Jesli jestes pewien,ze byloczyste klarowne niebo to sie sugeruj jwego barwa.Lampy sodowe czy jakie kolwiek inne nie maja takiej mocy by zmienic jego barwe.Wg mnie tak bym te obrobil.Jednak tam nie bylem wiec to tyko taka wersja moja prywatnaZałącznik 128442skrajna w druga strone
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ggolus
Dziś wieczorem, wracając do domu, postanowiłem na chwilę zahaczyć centrum Katowic. Od dłuższego czasu, obserwuję przez okna samochodu, co się dzieje. Zafascynowały mnie nowe budynki, wyrastające obok starych, odnawianych.
GG17 będzie super miejscówka, teraz zaśmiecony kadr.
Pozostałe fajne, z WB celowałbym między Ciebie i Mirka czyli kulą w płot. :-D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
fajne nocne foty,GG15 świetne
Dzieki, te miejsca maja ogromny potencjał. Muszę się wybeac tam nieco wcześniej.
---------- Post dodany o 13:03 ---------- Poprzedni post był o 12:59 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Jesli jestes pewien,ze byloczyste klarowne niebo to sie sugeruj jwego barwa.Lampy sodowe czy jakie kolwiek inne nie maja takiej mocy by zmienic jego barwe.Wg mnie tak bym te obrobil.Jednak tam nie bylem wiec to tyko taka wersja moja prywatna
Załącznik 128442skrajna w druga strone
Niebo bylo zachmurzone i odbijalo swiatlo centrum miasta i centrum handlowego. Duzo lamp sodowych, wiec żółto a interesujące mnie budynki nieoswietlone.
Fajnie to zrobiłeś. Nie umialem wyciagnac koloru nieba a jak gasilem żółcie to automatycznie tracilem kolor cegiel wiezy.
Super Twoja wersja. Dzięki. Spróbuję odwzorowac.
---------- Post dodany o 13:07 ---------- Poprzedni post był o 13:03 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
GG17 będzie super miejscówka, teraz zaśmiecony kadr.
Pozostałe fajne, z WB celowałbym między Ciebie i Mirka czyli kulą w płot. :-D
Będzie, kiedy skończą remont, będzie mozna przesunac się w prawo i powalczyć z kamienicami na tle wiezowcow. Jesienią dopiero. A WB wyrobie sobie swoje, mam nadzieję, a wtedy będę bronil swojej wizji :) Jak lew.
P.S. Lwy częściej bronią czy atakują, bo nie wiem ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ggolus
P.S. Lwy częściej bronią czy atakują, bo nie wiem ;)
Lew się obija, :-D Będziesz bronił jak ta lwica. :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Lew się obija, :-D Będziesz bronił jak ta lwica. :mrgreen:
Nie chcę byc lewicą. Zmienne humory, zakupy, romantyczne filmy, szpileczki, torebunie, pffffff ;)
-
Dobrze jest! Obróbka Mirka wyprała "efekt wieczoru".
Co prawda bywam wieczorami w Katowicach rzadko, ale mniej więcej tak kojarzę te miejsca.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ggolus
Nie chcę byc lewicą. Zmienne humory, zakupy, romantyczne filmy, szpileczki, torebunie, pffffff ;)
Nie lewicą? Wolisz być prostatą... tfu! Prawiczą?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Nie lewicą? Wolisz być prostatą... tfu! Prawiczą?
On Lew, Ona Lew-ica, Ono Lew-ie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ggolus
On Lew, Ona Lew-ica, Ono Lew-ie.
Tewie nie Lewie a Tewie i do tego mleczarz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ggolus
Wg mnie kolorystyka wrzutki jest b. fajna, nie tracisz się klimatu miejsca/pory zrobienia zdjęcia. 14 może ciut bym odżółcił, ale tylko troszeczkę :grin:
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
Wg mnie kolorystyka wrzutki jest b. fajna, nie tracisz się klimatu miejsca/pory zrobienia zdjęcia. 14 może ciut bym odżółcił, ale tylko troszeczkę :grin:
Mi też się podoba, lubię sodówy, a jakie niebo jest niewiem.
Zrobiłem tak:
Załącznik 128450
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Mi też się podoba, lubię sodówy, a jakie niebo jest niewiem.
Zrobiłem tak:
Saboor ty-grysie*, fajnie. Niebo zostawialem jaśniejsze bo lepiej moim zdaniem bylo widac obrys budynku. Teraz jefnsk widzę, ze ciemniejsze=lepsze.
* - ty-grys, ja-grys, on-grys, my-grys, wy-grys ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ggolus
Saboor ty-grysie*, fajnie. Niebo zostawialem jaśniejsze bo lepiej moim zdaniem bylo widac obrys budynku. Teraz jefnsk widzę, ze ciemniejsze=lepsze.
my-grysy, wy-grysy, oni-grysują ???
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
my-grysy, wy-grysy, oni-grysują ???
On-grysy grasuja ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ggolus
Fajno, że się podoba we optyniemcu(fotoszkopie) robione: rozdziel tonowanie i światła to kolor żółty(ciepły) a cienie niebieski(ciemny).
my-grysimy grymasimy, wy-grysicie grymasicie, oni- gry... co? :grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Fajno, że się podoba we optyniemcu(fotoszkopie) robione: rozdziel tonowanie i światła to kolor żółty(ciepły) a cienie niebieski(ciemny).
my-grysimy grymasimy, wy-grysicie grymasicie, oni- gry... co? :grin:
Dziękuję, bede suwal suwaczkami. Jak suwnicowy ;)
Oni-grymasza, one-Grycanki?! ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ggolus
Dziękuję, bede suwal suwaczkami. Jak suwnicowy ;)
Oni-grymasza, one-Grycanki?! ;)
Suwaj a na reumatyzm pomnij i cieśninę nadgarstka(za Bosforem):wink:
One-Grycanki Galerianki.:mrgreen:
-
5 załącznik(ów)
Hurrrrra! Dziś w końcu była super pogoda, miałem wolne i chciało mi się coś robić. Kumulacja! Yupi! Zabrałem syna, torbę orzechów i pojechaliśmy do parku. Spędziliśmy tam niemal 4 h. Kilka zdjęć zrobiłem ale większą uciechę mieliśmy z obserwowania i dokarmiania małych gryzoni - wewurek. Wyżebrały od nas, na kilka możliwych sposobów kompletnie wszystkie orzechy. Część z nich zjadały od razu a część zakopywały. Ciekawe jak je potem znajdą, nie zaznaczały miejsca ani chorągiewkami ani bojami, niczym.
Wiem, że temat banalny. Pomimo wszystko uraczę Was wrzutką Zdzisia-j
GG18 - Kto idzie? Masz orzechy? Bo jak nie, to nawet nie schodzę na dół...
Załącznik 130859
GG19 - Pierwsza baza zdobyta. Touch Down!
Załącznik 130858
GG20 - Tańcząca wewurka - "You are my dancing queen..."
Załącznik 130857
GG21 - Wreszcie chwila spokoju, można sobie chrupnąć.
Załącznik 130860
GG22 - Na drzewie smakuje najlepiej :-)
Załącznik 130861
-
Piekne wiewiory, podziwiam ze takie ladne kadry Ci sie udalo zrobic.
Kiedys tez dokarmialem je w pobliskim parku i strasznie ruchliwe sa, uchwycic je bylo mi ciezko, a w takich ladnych poza to juz wogole moglem pomarzyc :)
-
Może i temat banalny ale wewióry świetnie pokazane :grin:
-
Fajne gryzonie, strasznie je lubię :)
-
Dziękuję. Rzeczywiście ruchliwe bardzo :) Użyłem 40-150, na długim końcu zrobila się ciemność. Skrocilem na maksa czas, podbilem iso jak do zdjęć w piwnicy + zdjęcia seryjne. Pomiar punktowy I af na środek. Tyle techniki. Nie chciałbyś widzieć materiału poczatkowego, w sensie ilości rowów.
---------- Post dodany o 20:14 ---------- Poprzedni post był o 20:13 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Fajne gryzonie, strasznie je lubię :)
Tez, jesienią kiedy mogę zasuwam do parku. Śmieszne są.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ggolus
Hurrrrra! Dziś w końcu była super pogoda, miałem wolne i chciało mi się coś robić.
Piękna seria "niewzruszonych" wiewiór!:lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Piękna seria "niewzruszonych" wiewiór!:lol:
350 szt. Wzruszonych jest w cyfrowym śmietniku:p
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ggolus
350 szt. Wzruszonych jest w cyfrowym śmietniku:p
Czułe w śmietniku, znieczulica na forum? :-P
-
Ta na drzewie mi sie najbardziej podoba :)
Byliście koło UM?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Ta na drzewie mi sie najbardziej podoba :)
Byliście koło UM?
Nie, obok izby wytrzeźwień i kortów :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ggolus
Nie, obok izby wytrzeźwień i kortów :)
Młody Cię odprowadzał? ;)
-
Super historyjka z wiewiórką, pięknie Wam zapozowała.
Pozdrawiam
-
Wspomnienia raczej powiodły... ;)