Dostałeś instrukcję obsługi - bo stabilizację to już mamy w body, ale tu jest potwierdzenie ostrości - pewnie da się też zmienić ogniskowąCytat:
Zamieszczone przez Sebastian_T
Wersja do druku
Dostałeś instrukcję obsługi - bo stabilizację to już mamy w body, ale tu jest potwierdzenie ostrości - pewnie da się też zmienić ogniskowąCytat:
Zamieszczone przez Sebastian_T
Tak, pozwala programować i ogniskową, i minimalną przesłonę, ale nie ma to wpływu na IS raczej, tzn. w tym sensie, że nie będzie chyba potrzeby co chwila zmieniania (przeprogramowywania) dandeliona na odpowiednią ogniskową do prawidłowego działania stabilizacji, tylko w menu wystarczy ustawić. Może być w EXIFie przekłamanie - bo dandelion chyba raportuje swoje ustawienie, ale tego nie wiem...Cytat:
Zamieszczone przez Kris_1
A programuje się łatwo - wystarczy ustawić odpowiednie F (podane w instrukcji - zdjęcie z odpowiednim F powoduje odejmowanie odpowiedniej cyferki) na trybie M i zresetować dandeliona (lens reset lub wyłączenie/włączenie aparatu)
No to bajer po prostu. Jak tylko będę miał adapter m42 to sobie zamówię to tryko. :) Próbowałem dzisiaj ostrzyć manualnie kitem i ta zielona lampka pomaga bardzo. :)
Witam
Czy ja dobrze rozumiem, że żeby do np takiego mojego E-510 podpiąć obiektyw z mocowaniem M42 trzeba kupić zestaw zabawek składający się z pierścienia pośredniego (przejściówki - adaptera) i do tego dodatkowo to rosyjskie cudo, żeby działało potwierdzenie ostrości i stabilizacja obrazu ?
I da sie tego zestawu używać z obiektywami o różnych ogniskowych (przeprogramować to cudo ?
I jeśli już kupować, to jaki adapter ? Rosyjski czy od człowieka z Lublina ?
Pozdrawiam
Stabilizacje masz z każdą przejściówkę, tylko uzupełnij firmware.
wystarczy kupić jeden adapter 42>4/3, ten z Lublina nie ma potwierdzenia ostrości.
Rozumiem że albo kupuję adapter z Lublina i mam "tylko" stabilizację (bo to da mi firmware), albo komplet adapter + chip i mam także potwierdzenie ostrości ? Albo adapter z Lublina i sam chip za wschodnią granicą? Mam rację ?
A który adapter jest lepiej wykonany (jeśli można tak powiedzieć) ?
Pozdrawiam
P.S. I co z tym kupowaniem za granicą ? Też bym się załapał na coś (w zależności od odpowiedzi na powyższe pytania).
Do adaptera z lublina chipa nie włożysz.
Czemu się nie da przymocować czipa do adaptera z Lublina?
A jak?
No nie wiem, będę miał go na dniach :D Ale byłem przekonany, że można do każdego. :P
Ok już go mam... może jakby przykleić kropelką i jakąś podstawkę podłożyć :D
http://oly43club.ru/forum/index.php?showtopic=242
Np tak jak jest tutaj pokazane?
Witam, ja moze troche odbiegne od watku glównego, mam E510 od tygodnia, wczesniej Zenis i małpka, i sluchajcie, dzisiaj przyszla do mnie przejsciowka M42, z lublina , ta za 45 zeta....i co...pobawilem sie w testy szklami, mam heliosa 44M-4, 58mm, jasnosc 2.0, Jupiter-9 MC jasnosc 2.0, i nasze kitowe-olkowe:), zrobilem po kilka RAW kazdym obiektywem i sie troche zdziwilem, myslalem ze Jupiter zdeklasuje wszystkie szkla, jednak nie, daje piekne miekkie swiatlo i ladne kolory, jednak cos z ostroscia nie tak, olkowe szkla byly by dobre...gdyby nie...Helios..., ten rosyjski obiektyw pod kazdym wzgledem lepszy, jakos nie moglem w to uwierzyc, powtorzylem caly test fotografujac morek ze zwirkiem na tle ulicy i trawy, jestem w lekkim szoku...helios nie daje szans reszcie, pod kazdym wzgledem lepszy, ostrosc, kolory, ....czy ktos maze ma opdobne wrazenie testujac stara poczciwą optyke z zenita??? jestem troche zaskoczony bo myslalem ze 40-150 bedzie lepszy od Heliosa...ale bez szans...
Stałka zawsze będzie ostrzejsza od zooma.
Ale przetestuj sobie tego Heliosa pod światło, to się zdziwisz.
Witam.
Znalazlem chipa w innym miejscu, mysle ze troche ciekawszy bo wykonamy znacznie lepiej oraz ma potwierdzenie ostrosci dzwiekiem. Wlasnie zamowilem poczekam pare dni i dam znac jak to cudo pracuje.
http://cgi.ebay.co.uk/AF-Confirm-IS-...QQcmdZViewItem
"The AF confirm indicator in the viewfinder lights up when something gets into focus. When the AF confirm indicator blinks, it means the focus point is too close or beyond range. At all AF modes except "M" mode (i.e. "S-AF", "C-AF", "S-AF + M", "C-AF + M" mode), AF confirm indicator will light up with a "beep" sound (only on the first time it gets focus). You need to 'half press' and hold the shutter release button while performing the focusing.
"
Ale ten radziecki chip też pika jak się ustawi ostrość. :) Tylko trzeba w aparacie przełączyć na S-AF zamiast MF. :)
Zresztą przyuważ sobie jak podepniesz systemowe szkło i ustawisz MF. Aparat nie piknie ani razu, tylko będzie się zaświecała kropka potwierdzająca ostrość. :)
Qrcze już się pogubiłem. Przeczytałem ten wątek i ten
https://forum.olympusclub.pl/topics2...vt6471,792.htm
i nie wiem którą przejściówkę mam wybrać? Pierwszą czy drugą?
ja biorę pierwszą - produkt w kolejnej już wersji, przetestowany - mam większe zaufanie :)
Pozdrawiam
Doczytałem. :idea: Druga służy do odwrotnego mocowania obiektywu - zdjęcia makro.
Zastanawia mnie tylko konieczność podania przy zamówieniu ogniskowej obietywu. Czyli należy rozumieć że jak zamówię z ogniskową 50 to prz innych np. 80 nie będzie potwierdzenia ostrości :?: Czy ktoś to już sprawdził :roll: :?:
Wartość ogniskowej potrzebna jest do prawidłowej pracy stabilizacji. Do potwierdzenia ostrości to nie jest potrzebne. Ale niech się wypowiedzą ci co to już przetrenowali.Cytat:
Zamieszczone przez sikor
Jako, że to mój pierwszy post na forum witam wszystkich serdecznie.
W kwestii adaptera - jak długo czekaliście na odpowiedź na wysłanego maila z zamówieniem?
Pozdrawiam
Hej koledzy
wczoraj otrzymałem redukcję z adapterem OM/M42 do testów
fotki podrzucę jak tylko dorwę aparat
opis działania poniedziałek wtorek
wraz z tłumaczeniem instrukcji
jak tylko potwierdzę poprawność montażu i działanie
będzie dostępny z warszawki ;)
I ja chce poinformowac, ze wczoraj zamowilem to: http://cgi.ebay.com/AF-Confirm-IS-Em...QQcmdZViewItem
To jest sam danadelion bez przejsciowki a kosztuje niestety tyle samo ile to z Rosji z przejsciowka. Jednak nie mialem sily, zeby sie zmagac z transferem pieniedzy do Rosji, gdzie nie dziala PayPal :(
Moze isc do 15 dni roboczych, ale licze na tydzien, bo tak idzie do Europy z Singapuru.
Podziele sie doswiadczeniami glownie gdy chodzi o potwierdzenie ostrosci dla Zuiko 50 mm 1.8, bo dla niego kupuje dandelion, a potem zobaczymy, czy warto dokupic inne szkielko OM-owe.
Koledzy z Rosji przyjmują płatności za pomocą Moneybookers, podobny do Paypal
Sebastian_T: Tak Moneybookers, ale przy płatności jest polski pośrednik - Przelewy 24. On też bierze prowizję :cry: :twisted:
Witam.
Kontynuujac watek - czy nie jest najrozsadniejszym rozwiazaniem zakup tego adaptera:
http://oly43club.ru/forum/index.php?showtopic=311
Kosztuje kilka EUR wiecej ale obsluguje wiekszosc obiektywow.
Pozdr
maciek
Dostępny z wawy możesz jaśniej!! Czy będzie można to obmacać??Cytat:
Zamieszczone przez enter
Chłopie, wyluzuj. Dorzuć jeszcze ze trzy wykrzykniki i pięć znaków zapytania, nakrzycz jeszcze bardziej :? Ktoś Ci chce zrobić przysługę, a ty go nawet kulturalnie poprosić nie możesz... enter jest z Warszawy, ma ten adapter, więc zapewne będzie możliwość spotkania się z nim i spróbowania sobie samemu tego sprzętu. Tyle. Jak chcesz wiedzieć więcej, to po prostu zapytaj entera na PW, nic prostszego...Cytat:
Zamieszczone przez piecka
Ten model co macko podał - wydaje się być interesujący. Pewnie jeszcze można sobie regulować odległośc od body.
Tylko te śruby trzeba pewnikiem delikatnie co by nie uszkodzić np. gwintu w obiektywie M/42. :?
Cześć.
Po przeczytaniu postów na rosyjskim forum sprawa nie wygląda tak różowo - wszystko złożone do kupy za pomocą uniwersalnej przejściówki jest nieszczelne i kurz leci do body.
Jeszcze jedna sprawa - imo dość istotna - wszyscy sie podsycają, że w nowym sofcie można ustawiać manualnie ogniskową obiektywów niededykowanych. Tyle tylko, że jak sie zapnie dandeliona to aparat rozpoznaje np M42 jako 4/3. Ale w sumie problemu nie ma bo dandelion można samemu przeprogramować na inną ogniskową niż standardowo zapisane 50mm - za pomocą aparatu.
Pozdr.
macko
HejCytat:
Zamieszczone przez piecka
witam po weekendzie
Tak, weekend trochę zmienił w moich planach i troszkę się przeciągnie
wzorcowy adapter z Chipem mam u siebie na biureczku przetestowany i sprawdzony u producenta
powinien polecieć w niedzielę do wykonania matrycy ale:
od dziś szukam
Chętnego na Darmowego chipa w ramach sprawdzenia i w późniejszym czasie przeprowadzenia testów sprawności tego urządzonka
jak miałoby to wyglądać ?
prosto
spotykamy się przywożę adapter i wzorcowe szkiełka M42 flektogon, sonnar, ...... co chcesz
Przywozisz puszeczkę [u mnie, u ciebie, nas mieście ]
krótkie testy sprawności które muszę wykonać
Chip leci sobie do wykonawcy matrycy adaptera
jak dostaję komplet do sprzedaży, to jedyny Twój koszt to koszt adaptera al dostajesz zamontowanego poprawnie chipa na adapterku
PS Piecka, można pomacać, dostać, przetestować, kupić, mieć pewność,
PS chętnych szczegółów zapraszam na PM, gg, skype, jabber ..... io sobie wymyślicie jeszcze
dzięki piecka za testy.
powyższe ogłoszenie jest nieważne gdyż przyszły odbiorca Chipa już się zgłosił
o konkretnych postępach prac będę informował
No problem. Mam nadzieję, że niebawem inni też skorzystają z dobrodziejstwa potwierdzenia ostrości w manualnej szklarni :DCytat:
Zamieszczone przez enter
Ja wracam do wersji dandelionu z Singapuru. Mam potwierdzenie wyslania przedmiotu, spodziewam sie go w przeciagu tygodnia, dwoch.
Przyslali mi link do instrukcji programowania chipa, ktore wydaje sie o niebo latwiejsze niz w wydaniu rosyjskim (na podstawie filmu wymaga wielokrotnego wyzwalania migawki) oraz potwierdza inne pochodzenie i konstrukcje ukladu.
Sami poczytajcie, jesli macie ochote: http://www.tagotech.com/pic/chip%20programming.pdf
Jeszcze jedna rzecz. Wydaje mi sie, ze po zamontowaniu chipa na przejsciowce lub zakupie gotowego kompletu dla OM->4/3 moga byc problemy z zalozeniem przejsciowki na obiektyw np. OM Zuiko 50mm/f1.8, ktory ma dwa wystajace elementy z tylu mogace przy przekrecaniu zahaczac o chip. Mozna je jednak latwo spilowac. Nie wiem jak jest z innymi obiektywami OM.
Cytat:
Zamieszczone przez enter
Enter pisałem do Ciebie PW ale nie wiem czy doszło (coś mnie wyrzucało :cry: . Jak można spotkać się na obgląd tego "cacka" :?:
niestety na PM się nie dostukałeś, na komunikatorach z reguły jestemCytat:
Zamieszczone przez sikor
mam go w Warszawie jeszcze w czwartek, piątek [50%] i w niedziele o 10.00 na giełdzie foto na Batorego.
W obecnej chwili już tylko celem oblukania, pomacania, sprawdzenia z jakimś szkiełkiem [jak podrzucisz JPG lub na część fotek wrzuce swojego CFa],
Co do posiadania to oferta oczywiście dla forumowiczów się pojawi jak będe miał wersje handlową wraz z polska instrukcja programowania.
zapowiada się przyjemnie
Enter wysłałem Ci przed chwilą pytanko na PM. Najciekawsze jest to że ten mail wylądował w mojej skrzynce PM :shock: Qrcze może coś żle robię :?: Spytam tutaj:
Jak Cię można "złapać" w piątek?
piątek tylko telefon 603088033 po południu/wieczorem wracam z kielc wiec nie wiem o której dotrę do wawki
Tak masz racjęCytat:
Zamieszczone przez paszczol
podobną radość miałem jak dostałem jakiś czas temu EOS/M42
mamnadzieje ze po niedzieli pójdzie wszystko bez problemów z adapterami i dostawą [co niestety trochę potrwa]
czekam niecierpliwie (jak) na zielone światło ;) Dajcie znać jak się sprawy mają.