Obie informacje mogą być prawdziwe :) Sprawdź dla jakich kątów świecenia jest podawana LP tych lamp. Nissin ma dla 35mm tylko 27. Jeśli Olek podaje 36 dla 24mm, to przy 35mm może być 2x mocniejszy (LP większa 1,4x)
Wersja do druku
Swoim Nissinem i40 nie nacieszyłam się zbyt długo od momentu rozpakowania paczki z lampą w Wigilię. Sprawdzała się bardzo dobrze, ale niestety 14 lutego odmówiła posłuszeństwa i przestała błyskać. 16 lutego powędrowała drogą pocztową do serwisu. Czekałam grzecznie i spokojnie 2 tygodnie przez ten czas nie otrzymując żadnego sygnału z serwisu. Na początku marca zadzwoniłam - uzyskałam ogólną informację, że wszystkie reklamowane lampy zostały przekazane do naprawy serwisowej i właśnie powinny wrócić, więc zapewne moja lampa zostanie odesłana w ciągu kilku dni.
Czekałam tydzień, czekałam drugi tydzień - znowu bez żadnej informacji ze strony serwisu. Zadzwoniłam ponownie - od wysłania lampy minął już miesiąc - uzyskałam informację, że zorientują się w sprawie mojej lampy i wyślą do mnie maila.
Faktycznie dostałam maila z informacją, że naprawy nie udało się wykonać z powodu braku części i w związku z tym zostanie do mnie wysłana nowa lampa.
I znowu czekałam - minął kolejny tydzień - listonosz lampy nie przyniósł, wiadomości z serwisu brak. Wysłałam następnego maila i z odpowiedzi dowiedziałam się, że w serwisie czekają na transport lamp, bo w tej chwili mojego modelu na stanie nie mają. Znowu czekałam - przed Wielkanocą wysłałam wiadomość - czy wiadomo, jak długo na dostawę lamp przyjdzie mi jeszcze czekać. Dowiedziałam się, że już za chwilę, już niedługo, ale na pewno nie przed Świętami.
10 kwietnia wreszcie się doczekałam na radosną informację, że lampa została do mnie wysłana. I to już prawie koniec opowieści o przygodach serwisowych z Nissinem i40. Prawie, bo na deser w ramach wisienki na torcie okazało się, że lampa została wysłana do miejscowości o tej samej nazwie, co moja, ale w zupełnie innej części kraju. Oczywiście wysyłając lampę podałam swój dokładny adres, najwyraźniej jednak ktoś postanowił poprawić kod pocztowy. Na szczęście wpisano też numer telefonu i miła pani z bardzo odległej poczty zadzwoniła z pytaniem, czy przypadkiem paczka nie powinna trafić w inne miejsce, bo u nich podany adres nie istnieje (całe szczęście - gorzej gdyby istniał :D). W efekcie lampa dotarła do mnie 16 kwietnia, czyli równo 2 miesiące od wysłania uszkodzonej.
Nowa lampa działa - oby już bez usterek.
Cudów nie ma, albo ceny i serwis Nissina, albo ceny i serwis Olka. No jest jeszcze Nikon. Ceny Olka, serwis Nissina ;)
W sumie co racja to fakt ;) - tak tylko trochę chciałam sobie trochę ponarzekać, bo generalnie to z wyboru lampy jestem zadowolona.
Czy ktoś używał Nissina i40 jako lampy głównej tj. założonej na korpus aparatu OM-D E-M5?
Ja mam problem :cry:
Po założeniu na korpus i włączeniu lampy i aparatu nic się nie dzieje co mogłoby zapowiadać jakiś problem.
Naciśnięcie spustu i... mimo wyzwolonego błysku zdjęcie nie naświetlone :cry:
Od tej chwili lampa się blokuje już nie wyzwala się po naciśnięciu spustu aparatu ani przycisku testowego na lampie :!::?:
Natomiast bezprzewodowo tryb RC działa bez zarzutu.
Serwis Olympusa twierdzi że, to iż lampa jest dedykowana do m43 Olympusa nie znaczy że będzie współpracować z konkretnym modelem.
Fotojoker : Niestety nie jesteśmy w stanie sprawdzić wszystkich produktów pod względem kompatybilności z innymi produktami, dlatego bazujemy na danych producenta.
Więc jak nie kijem go to pałką ...
Awarie stopki są w Olkach dość częste. Jeśli lampa nie błyska po przestawieniu wszystkiego co się da w tryb manualny, to stawiałbym na awarię stopki.
Jak lampa? Współpracuje z OM-D E-M5!? Moja nie chce!
---------- Post dodany o 10:15 ---------- Poprzedni post był o 10:07 ----------
Dzięki. Pójdę tym tropem:)
---------- Post dodany o 10:17 ---------- Poprzedni post był o 10:15 ----------
"dojarek" Jak lampa? Współpracuje z OM-D E-M5!? Moja nie chce!
Moja spisuje się dobrze, zgodnie z instrukcją, moim zdaniem jakość do ceny - super. Masz pewnie problem z konkretnym egzemparzem.
Moja też działa bez problemu, spróbuj przeczyścić styki i sprawdź czy na pewno dobrze do końca wpinasz, ja dwa razy źle dopiąłem lampę i głowiłem się w czym problem.
Wiatm czy ktoś z Was uzywa tego nissina z EM1 ? poprosze o wszelkie spostrzezenia odnoscie współpracy , jezeli ktoś byłby tak uprzejmy .
Ja z chęcią zapytam jak radzi sobie z M10 i czy jesteście zadowoleni.
Od kilku dni używam i40 razem z E-M5, na razie spostrzeżenia następujące :
- bardzo mała, dzięki czemu jeśli trzeba jej używać na aparacie nie wpływa negatywnie na ergonomie.
- w zestawie pokrowiec, stopka, dyfuzor! - uwaga lampa z założenia przenoszona jest w stanie "złożonym" (tz. nie z palnikiem pionowo) czyli kształt pokrowca to sześcian 10cmx10cmx9cm - malutkie ;-)
- lubię takie proste "analogowe sterowanie"- jest szybsze niż wyświetlacz menu, strzałeczki wyboru itd. ;-)
- trochę słabsza niż posiadane YN-460II (ale ma być jako ta trzecia i ew. do zabrania ze sobą gdyby coś gdzieś ;-)
Wady :
- ciężko wchodzi w sanki - trzeba sprawdzić czy dobrze weszła.
- 2 razy zdarzyło mi się że pracując w TTL-u z lampą na aparacie - aparat się zawiesił (efekt - pojawia się ikonka zapisu zdjęcia na kartę, i jakby cały czas zapisywał, po minucie decydowałem się na reset przez wyjecie baterii, następnym razem poczekam dłużej ;-)- bez lampy nigdy nie maiłem takiej sytuacji - choć nie wykluczam że to jakaś nowa przypadłość body - choć bez lampy na razie się nie powtórzyła (dwa przypadki na różnych kartach SD więc to nie ich wina).
Generalnie nie żałuje zakupu - chyba że opisywana przypadłość będzie się powtarzać.
Chyba sobie zanabędę tę lampę.
Mhm...słabsza niż 460II?:(
No właśnie...TTL. Jak działa z ttl na m43? Wymiary super ale czy automatyka daje radę?
No i kolejne pytanie...czy w cenie do 600zl można kupić lepszą lampę do M10 pod względem mocy, kompaktowosci i możliwości?
Po 11 miesiącach użytkowania mogę coś więcej powiedzieć o lampie. Wszystko pięknie ładnie.. TTL czasem nie doświetli ale nauczyłem się podbijać moc kółeczkiem lub używać lampy w trybie M. Mam dwa problemy jednak:
- wycierają się nadruki na kółkach. Lewe kółko całkiem się już wytarło.
- mimo włączonego trybu HSS nie mogę zrobić serii zdjęć G5, głupawy olek E-Pl1 radził sobie z tym a panas nie chce.
Kontaktowałem się z importerem w sprawie wycierających się nadruków. Przysługuje mi wymiana lampy na nową. Jestem dopiero drugą osobą, któa reklamuje lampę z taką wadą. Chyba zaczne grać w totka.
Używam lampy od niedawna i do domowego użytku sprawdza się wyśmienicie. U mnie z em10 nie ma żadnych problemów z komunikacją. Mała, kompaktowa z kompletem akcesoriów w zestawie ( dyfuzor,stopka,solidny futerał).
Nie korzystam z funkcji ttl bo imho nie doświetla dobrze, zdecydowanie wolę manual.
Na plus fajna opcja doświatlania w trybie video oraz cena w stosunku do systemowej.
pozdr.
R/
W dniu wczorajszym i ja stałem się posiadaczem Nissina- samoprezent świąteczny;)
Na razie jedyne co sprawdziłem to to, że błyska poprawnie w zależności od trybów ttl, auto, wyzwalanie zdalne.
Błysk wystarczający do codziennego użytkowania.
A gdzie ją można kupić? bo np w cyfrowe.pl -niedostępna/ na zamówienie
ja swoją kupowałem na alle.... ale widzę że dziś nie ma :( są jeszcze też tu:
http://www.ebay.com/itm/Nissin-Digit...UAAOSwBLlVATwa
http://www.oleole.pl/lampy-blyskowe/...&p=629.00&cr=0
http://www.euro.com.pl/lampy-blyskow...&p=629.00&cr=0
Ok, kupiłem w EURO za 599.
I mam pytanie: po podpięciu lampy do EM-1 z obiektywem 12-60 (a więc dużym) nie działa mi wspomaganie AF lampy- wspomaganie realizuje dioda w aparacie.
Czy coś muszę gdzieś ustawić??
Tak ma być.
Z tego, co wiem, to wspomaganie AF w lampie nie działa z bezlusterkowcami.
Hm, tu jest specyfikacja lampy
http://www.nissindigital.com/i40_spec.html
Type : For Canon, Nikon, Sony DSLR System, 4/3 & Fujifilm mirrorless System
jeżeli nie ma wspomagania AF - opisanego w specyfikacji- no to kurcze będe zastanawiał się nad zwrotem, bo lampe bez AF Assist już mam ( FL 36)
Lampa ma wspomaganie AF, tak samo jak ma je FL-36. Tylko puszka z niego nie korzysta.
Z tego co wiem to z zadna lampa puszka m4/3 nie wyzwoli diody na lampie ale mogesie mylic. Po podpieciu do e-620 dioda swiecila przy mikrusie juz nie. Dobrze chociaz ze nie wylacza diody na korpusie.
Małe pytanko do osób używających lampkę Nissin i40: Chciałbym wyzwalać ją bezprzewodowo. Jaki wyzwalacz radiowy będzie dobrze działał z tą lampką i Olympusem OMD E-M10?
powinien działać każdy który obsługuje lampki systemowe Olka np.:
http://allegro.pl/radiowy-wyzwalacz-...892765410.html
http://allegro.pl/radiowy-wyzwalacz-...022463139.html
A bezprzewodowy tryb Slave
http://www.nissindigital.com/files/PL_i40FT_rev_1_0.pdf - str. 14
Cytat:
Lampa i40 posiada bezprzewodowy system zdalnego wyzwalania błysku jakolampa sterowana (slave). Można robić kreatywne zdjęcia z różnym rodzajemoświetlenia z różnych kierunków. Możliwe są trzy tryby synchronizacji: Slave Digital(SD) do aparatów cyfrowych z systemem przedbłysku, Slave Film (SF) doanalogowych systemów błysku oraz Wireless TTL Slave - bezprzewodowegobłysku zdalnego. Można wykorzystać wszystkie kanały i grupy A/B/C.SD: W tym trybie lampa i40 jest zsynchronizowana z systemem przedbłysku.Główna lampa musi być nastawiona na tryb TTL.SF: W tym trybie lampa i40 jest zsynchronizowana z tradycyjnym systemempojedynczego błysku. Lampa główna musi być ustawiona na tryb manualny. Systemoświetlenia studyjnego jest zsynchronizowany z tym trybem. Tryb ten jest takżedostępny dla błysku otwartego i dla standardowych lamp dostępnych na rynku.
(...)
Wireless TTL Slave: W systemach Cztery Trzecie/ Mikro Cztery Trzecie:W tym trybie lampa i40 jest zsynchronizowana z bezprzewodowym systememzdalnego sterowania błyskiem. Dostępne są wszystkie grupy i kanały A/B/C.
Dziękuję za szybką odpowiedź koledzy :)
Rabbit:
Wyzwalacz z pierwszego linka ma napisane w opisie, że nie współpracuje z lampami Nissin. Już go widziałem. W tej drugiej aukcji nic nie ma na ten temat więc może ten model nie ma tej "przypadłości".Cytat:
powinien działać każdy który obsługuje lampki systemowe Olka np.:
http://allegro.pl/radiowy-wyzwalacz-...892765410.html
http://allegro.pl/radiowy-wyzwalacz-...022463139.html
Szafir51:
spróbuje czy uda się w ten sposób połączyć aparat z lampą. Tobie się udało?
nie mam tej lampy ale się zastanawiam nad jej kupnem i jednym z kryteriów zakupu jest współpraca bezprzewodowa z E-M10. Mam nadzieję, że bez problemu współpracuje.
Też jestem ciekaw tej lampy a zwłaszcza jej współpracy w trybie slave z GX7.
Nadal mam Tumaxa 383 którego zakupiłem jeszcze do E-520 ale mało go używam ze względu na wielkość lampy i brak sterowania.