Podana cena wydaje mi się podejrzanie wysoka, biorąc pod uwagę informację podaną przez Digital Camera, że zestaw E-M10 z 14-42 ma kosztować 3099 zł.
http://digitalcamerapolska.pl/strefa...rwsze-wrazenia
Wersja do druku
Podana cena wydaje mi się podejrzanie wysoka, biorąc pod uwagę informację podaną przez Digital Camera, że zestaw E-M10 z 14-42 ma kosztować 3099 zł.
http://digitalcamerapolska.pl/strefa...rwsze-wrazenia
Realizacja do trzech dni?
Z nowym kitem 3499zl http://euromega.pl/p/2444/2620/olymp...y-cyfrowe.html
Ze starym faktycznie 3099zl http://euromega.pl/p/2444/2623/olymp...y-cyfrowe.html
Jest słówko u Robina http://robinwong.blogspot.com/2014/0...ts-om-d-e.html
Bardzo ładny aparat.
Ciekaw jestem kto projektuje (chodzi o design) ostatnie nowości Olympusa. Nie wiem czy to czysto japońska myśl estetyczna czy też palce maczał w tym jakiś człowiek ze starego lub nowego świata.
Radę da i to nawet w miarę wygodnie (w trakcie robienia zdjęć, bo w transporcie jest kiepsko) , ale będzie komicznie, mówię na bazie własnych doświadczeń z E-P5.
O ile E-P5 i stałki mogę nosić w małej torbie, to po zakupieniu 12-40 przeprosiłem się z torbą w której nosiłem E-300 z 14-54 :wink:
Skoro starsze modele Olka tak mają, to dlaczego ma nie mieć OMD E-M10.
W Adoramie aparat 699$.
W kicie z 14-42 - 799$.
Kitowe 14-42 stare.
Nowe EZ kosztuje 349$
W Wex UK z kitem 14-42 EZ - 699 funtów
$699.99 / funtów 529.99 / €599 (body only), $799.99 / funtów 699.99 / €799 (with 14-42mm F3.5-5.6 lens (standard in US, EZ in Europe)
p.s.
przepraszam za "funty", oznaczenie L mi się rozpada.
- to Minusy dla filmujących - ja mam dziurę jack w EM-1 i w życiu jeszcze w nią nic nie wpychałem oprócz szpilek i agrafek ;)
30fps też nie bardzo wiem o co w tym chodzi. wiem, że gorzej ale jako niefilmującego całkowicie mnie to ziębi
To niezaprzeczalne minusy ale jak ktoś robi zdjęcia a nie filmy to to olewa całkiem
Może jest jak w EM5 / EM1 czyli, ze programujesz klawisze strzałek i przycisków funkcyjnych jest więcejCytat:
- tylko dwa Fn klawisze.
jak w EM5 niby tylko fn1 fn2 a programujesz guzik nagrywania i część strzałek po swojemu. Jeśli w 10rtce tak jest to git
tak, ale z drugiej strony.... na 1139 zdjęć losowo wybranych z EM-1 na czasie 1/8000 mam zrobione 9 zdjęć a w sumie nawet bardziej tak wyszło niż była to rzeczywista potrzeba - nie każdemu ta 1/8000 jest tak potrzebna choć lepiej mieć niż nie miećCytat:
- brak 1/8000
Tak choć znów mi przykładowo przy statywie SIRUI T025 z głowicą C10 w ogóle to nie wadzi bo szybkozłączka jest tak założona że bez jej wykręcania a nawet bez zdejmowania aparatu ze statywu wymieniam kartę. Jeśli komuś szybkozłączka przeszkadza to oczywiście ma utrudniony dostep do karty a nie do bateriiCytat:
- slot na kartę (tylko jedną oczywiście) chowany na dole razem z baterią - utrudnienie dla osób korzystających ze statywu.
Z doświadczenia jednak wiemy, że w czasie gdy sobie zapełniasz jedną kartę 16 / 32 czy 64 GB częściej wymienia się baterie zwaszcza na mrozie
Tak, Tak - no ale skoro tańszy musi miec mniej. ale tak na minus na bankCytat:
- wizjer z EM5
- brak 5 osiowej stabilizacji z em5
Tajest.Cytat:
- brak AP-2 - posiadacze dodatkowych akcesoriów jak MAL-1, SEMA-1, VF-4 mogą schować je do szafy.
ciekaw jestem czy zostało poprawione filmowanie
ad. czasu 1/8000
Może u Ciebie tak jest, ale Ty w większości pewnie robisz pejzaże, więc obiektywy przymykasz, a spróbuj zrobić coś jak portret np 45/1,8 przy pełnym otworze to zobaczysz że 1/4000 to trochę za mało.
Ale ja to rozumiem, tańszy OMD nie może mieć wszystkiego. Nie mogę jednak zrozumieć dlaczego kiedyś, dosyć drogi E-M5 nie dostał szybszej migawki. Ale to już nieważne, E-M5 powoli odchodzi do przeszłości.
a wracając do E-M10...
może mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi w tekście:
tak poszukując bezpośrednich rywali dla E-M10 wychodzi mi coś takiego:Cytat:
Zamieszczone przez optyczni
http://www.optyczne.pl/porownaj.php?...1844&add3=1795
a w tym towarzystwie nowy Olympus nie jest najszybszy....
porównując zaś do E-M5 w aspekcie zdjęć seryjny - starszy brat jest nieco szybszy, może zarejestrować dłuższą serie w RAWach ale w JPG to młokos ma wyraźną przewagę.
---------- Post dodany o 16:52 ---------- Poprzedni post był o 16:34 ----------
przy okazji: na DPreview jest kilka zdjęć z E-M10 w tym wraz z obiektywem 25/1,8
http://www.dpreview.com/previews/olympus-om-d-e-m10/6
Filmowanie - zmowa ewidentna: 30fps i szczątkowe audio. Olek nigdzie nie ma zdjętych tych ograniczeń, nigdzie też nie ma manualnego audio ze wskaźnikiem wysterowania, a synchro z osobnym rejestratorem to dodatkowa robota. Wielka szkoda, bo jakościowo obraz filmowy (poza problemami z szybkimi scenami, za którymi nie nadąża kiepski kodek) wciąż wyprzedza wszystkie Nikony i Canony z wyj. 5DIII i pochodnych. Ewidentnie zmowa oligopolu foto (z panasem i sonym).
Szkoda, czas leci, pieniądze przechodzą koło nosa. Choć ja i tak większość materiału robię olkiem, mimo tych problemów. Ale obraz jest śliczny, a całość mała i zgrabna.
Ciekawe jak będzie ze stabilizacją w praktyce? Chętnie poznałbym porównania, ale właśnie praktyczne.
Pytanie, szczególnie do Kolegi Dobasa :) jakim właściwie akumulatorem jest zasilany?, na jednych stronach jest BLS-5 a na innych BLN-5 i opcjonalnie BLS-5, dziwne to określenie, jak jest w praktyce z akumulatorkami? BLS-1 najlepiej gdyby pasował :) czy może będzie tak jak w e-pl5 gdzie srebrne były z BLS-5, a czarne BLS-1, ale oczywiście pasowały zamiennie w jednym jak i w drugim.
Poza pytaniem o akumulator zostaje mi tylko jedno, brać czarną czy srebrną wersję ? ;D czy srebrne (takze e-m5) był w tym samym odcieniu co srebrne szkla np 45mm/1.8 - pytanie może dziwne wydać się komuś kto nie miał srebrnego e-pl5 - który to jest w zupełnie innym oddcieniu i "gryzie się" ze szklem, czy owy magnezowy korpus nie będzie się wycierał ?:) i pytanie czy w srebrnym czy czarnym? ktory kolor jest naturalnym magnezowego ? srebrny malowany na czarno czy czarny na srebrno ? w srebrnym malowaniu plastiku szkla 45mm/1.8 niestety wytarł się lekko na goru i wychodzi czarny...
oly2020, polecam oficjalną stronę Olympusa ze specyfikacją: :grin:
http://www.olympus.pl/site/pl/c/came...fications.html
oly2020 - bierz czarny, chociaż czerń czerni też nie równa :)
dzięki petreq jakoś nie trafiłem na tę stronę:) czyli będą pasowały z PENa więc zaoszczędzę na akumulatorkach
widzę też że sterowanie po WiFi będzie w pełni funkcjonalne, włącznie z podglądem LiveBulb na smartfonie i zmianą ogniskowej nowego szkła, bycmoze tez 12-50 :) aparat zapowiada się doskonale
Patrząc nawet po akumulatorach widać, że ten aparat jest pozycjonowany dla obecnych użytkowników Penów. Ciekawe, czy peny będą powoli wygaszane?
Nowy OMD idealnie uzupełni lukę pomiędzy PENami i starym/pierwszym omd, sukces gwarantowany, a PENy potanieją i też się będa sprzedawały
Akumulatorek rzeczywiście PENowy, widać go na filmie http://www.youtube.com/watch?v=7hmyDICxPu8
Patrząc ile materialów dzisiaj wypłyneło, podziwiam, że tym razem udało im się prawie utrzymać wszystko do końca. Nie tak jak z e-m1, kiedy filmiki były 2 tyg. przed premierą.
Wiem. Mnie umiarkowania jara papierowa głebia ostrości. Ale dla tych dla których to strasznie ważne to oczywiście w słoneczny dzień trudniej zrobić zdjęcie na f1.4
Tym niemniej zakładam, że u większości czasy 1/8000 są nie aż tak często uzywane.
Problem poruszałem przy premierze OM-D EM-1
Pytanie czemu w EM-1 nie ma 1/16000s jak np w D1.
Weź tu człowieku zrób portret na f1.4 albo nie daj Bóg f0.9 w jasny słoneczny dzień na plaży albo lodowcu... ;)
i to najlepiej szwedce żeby miała większe albedo...
Póki nie dojechaliśmy do 1/16000s zawsze może być krótszy czas. Pytanie jednak na ile jest to istotne. Choć oczywiście rozumiem potrzebę tych, którzy żadnego obiektywu nie przymykają bo chcą mieć to co lubi klient alibo im się tak podoba
@dzarro - ale RZ67 to pełna klatka...
Ale czy E-M1 nie jest bezpośrednim następcą E-M5?? Bo jeśli tak to może Olek chce jeszcze wykorzystać powodzenie E-M5 i zarobić wypuszczając tańszego następcę?
Jak pierwszy raz wziąłem do ręki OMD (E-m5) to mnie zaskoczyło... jakie to małe! próbowałem sobie właśnie wyobrazić E-PL5 bo wydawał mi się podobnej wielkości.
Ładny filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=0QKAswuW1kk
filmik bardzo ładny, tylko się przyczepię do 1:05 - aparat nie trafił z ostrością, a w zasadzie trafił tylko nie tam, gdzie potrzeba, hehe :)
Zgadzam się z dobasem co do minimalnego czasu migawki. Nie widzę powodu, aby nie stosować w aparatach szybszych migawek, ale argument z portretami na pełnej dziurze w słoneczny dzień jest trochę oderwany od praktyki. 1/8000 to i tak za dużo na f/1,4 czy nawet f/1,8 w pełnym słońcu. Ba, czasem nawet i f/2,8 trzeba przymykać, jeśli słońce jest w kadrze albo odbija się w wodzie czy oknach. Jeśli ktoś się boi przymykać, to i tak skazany jest na filtr ND. 1/8000 s może mu wystarczyć przy kilku zdjęciach w ciągu dnia, ale przy kilkudziesięciu innych już nie wystarczy. I na pewno nikt nie będzie się bawił w odkręcanie filtra tylko po to, żeby się o tym przekonać.
0:16 Dobas to Ty ? :mrgreen:
Po zapoznaniu się ze wszystkimi informacjami sądzę, że jest to świetny aparat. Martwi mnie jedynie wizjer, czy będzie lepszy niż w E-M5? :???: Widząc ten z E-M5 nie byłem szczególnie do niego przekonany. Z drugiej strony zaskakująca jest cena, która popycha mnie trochę w stronę zakupu tego malucha. Co do braku migawki 1/8000s podpisuję się w pełni pod zdaniem poprzedników. Mając sprzęt Canona użyłem tak krótkiego czasu kilka razy przez jakieś 3 lata. Teraz jak jest konieczność zakładam za trochę grosza filtr ND i jest ok, dla mnie wydaję się być to rozsądniejsze niż dopłata kilkuset złotych do takiej migawki w aparacie ;)
Wszystko fajnie gdyby nie wizjer. Szkoda że nie jest większy. Jakie on będzie miał powiększenie ?
przykładowo
Nikon D5100 - 0,49x
Canon 650D ma mniej, bo 0,50x
Olympus O-MD EM-5 ma 0,58X
Nikon D7000 ma 0,63x
GH3 - 0,67x
Canon 6D - 0,69x
Nikon D800/D600 - 0,70x
NEX 7 - 0,73x
O-MD EM-1 - 0,74x
rekordzista XT1 - 0,77x
Według opisów EM-10 ma mieć nieco większy wizjer niż EM5. Czyli więcej niż 0,58x, ale pewnie nie będzie wielkości Nikona d7000/7100.
Pytanie czy warto dopłacać do EM1 (podkreślam dla mnie) w zasadzie tylko dla wizjera, (LCD jest taki sam, a inne "ficzery" jakoś do mnie nie przemawiają aż nadto) bo ergonomii nie znam ani jednego ani drugiego. Czasem jak bierze się sprzęt do ręki, to już wiadomo, że "to jest właśnie to".
Z tymi czasami 1/8000 to nie będę nikogo na siłę przekonywał... w klasie cenowej E-M10 myślę że brak tak szybkiej migawki jest zrozumiały, ale w E-M5 trochę mnie jednak dziwi. To było nie było dosyć drogi i zaawansowany aparat...
Tego właśnie nie pojmuję. Ja nie proszę o poziom GH3, ale w tej klasie cenowej - M1, 28 megabitów należy się nam jak garczek mleka z mlekomatu z rana ;)
Nie zagrożą tym Sonym i Panasom bo "wszyscy wiedzą, że to jest tylko m43"...
A propos pieniędzy: nawet PM2 kupiłem z drugiej ręki, teraz dodatkowo oprócz tylko zwykłego wideo oczekuję na jeszcze lepszy wizjer (Voitki). Ile czasu im to zajmie? Pożyjemy zobaczymy, W międzyczasie GH4K ma kosztować nie 2800 tylko $2k a sensor w środku jest Panasowo-Fujowy. Do szczęścia brakuje info nt. MAR, do nirvany otwartego softu :mrgreen:
Jeśli to prawda z ceną doczekałem się bardzo dobrego aparatu. Oczywiście wszystko wyjdzie w praniu. Pozostaje jeszcze czekać na tańsze 300 mm ( pewnie nie doczekam). Jedna rzecz mnie niepokoi -gdy znowu wejdę w system Olka zapewne okaże się że będzie micro micro 4/3 i całą szklarnię do kosza ups.allegro :)