-
Odp: X-T1 - już oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Obsługa tych rawów będzie w następnej aktualizacji ACRa i LR. Ale raczej nie ma czego tam szukać, bo to ta sama znana matryca, co w X-E2 i X100s.
Jak ktoś ma LR4 to niestety musi przesiąść się (za dopłatą)na LR5. Możliwe, że ACR dla PS CS6 (czy Elements 12) będzie uaktualnione. Pewnie nowsza wersja Adobe DNG Converter będzie też obsługiwać te pliki. Jako ciekawostka darmowy (nie wiem czy jeszcze) Perfect Effects 8 otwiera te RAW-y i wyglądają całkiem znośnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Jak ktoś ma LR4 to niestety musi przesiąść się (za dopłatą)na LR5.
A owszem, to jest pewien problem. No ale to samo dotyczy aktualizacji dla Canonów, Nikonów czy innych aparatów, więc trudno w tym szukać winy Fuji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
A owszem, to jest pewien problem. No ale to samo dotyczy aktualizacji dla Canonów, Nikonów czy innych aparatów, więc trudno w tym szukać winy Fuji.
Takiej winy nie zamierzam się doszukiwać:) Zawsze pozostaje ostatecznie DNG Converter, oprogramowanie firmowe, czy inne alternatywne(darmowe), obsługujące dany plik.
-
Ten fuji moze sie podobac, ale ostatecznie, tak jak ktos juz powiedzial, jego wielkosc z jasnym zoomem to wielkosc FF. Czyli wracamy do punktu wyjscia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
frost
Ten fuji moze sie podobac, ale ostatecznie, tak jak ktos juz powiedzial, jego wielkosc z jasnym zoomem to wielkosc FF. Czyli wracamy do punktu wyjscia.
Twierdzenie tak samo prawdziwe, jak w przypadku E-M1, GH3, NX30 czy A7. Są puszki małe i duże, podobnie jest z obiektywami. Jak połączysz wszystko, co największe, to wyjdzie duży kloc, ale i tak nieco mniejszy od lustrzanki FF. Jeśli ktoś szuka aparatu do kieszeni, to znajdzie go zarówno w ofercie Fuji, jak i innych producentów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Ale jak to ma być hit, to dlaczego tylko w centrum kadru :wink: Czujników im zabrakło na całą matrycę?
.... ciach ....
PPS
Stary tytuł był lepszy.
Ad.1 pewnie z tego samego powodu dla którego Nikon daje czujniki krzyżowe tylko w centrum, i dla którego w E-M1 czujniki fazowe rozmieszczone są na mniejszym obszarze niż kontrastowe. Ot, fizyka
Ad.pps. mnie też sie pierwszy tytuł bardziej podobał ale budził za dużo emocji.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Jeśli ktoś szuka aparatu do kieszeni, to znajdzie go zarówno w ofercie Fuji, jak i innych producentów.
Taaaa mały Fujek do kieszeni z podstawowym zoomem :wink:
-
Kup sobie X20 albo X100s i będziesz zadowolony ;-)
Mnie się tam bardziej podoba że Fuji zaczęło od stałki f1,4 niźli od ciemnozooma
-
Odp: Fuji X-T1 - Hit czy Kit?
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
... Capture One jak widzę jest windows-only :(
Wszedłem sobie na stronę phaseone i widzę, że nie windows-only ale i na Mac'u można podziałać :-)
System Requirements
Mac OS
- Intel Core 2TM Duo or better
- 4 GB of RAM
- 10 GB of free hard disk space
- Calibrated color monitor with 1280 x 800,
24 bit resolution at 96dpi screen ruling - OS X 10.8.2, Mac OS X 10.7.5, Mac OS X 10.6.8 or later
- Flash is required to view the video on the Welcome Screen
Możesz więc ściągnąć wersję testową i sprawdzić jak jest z tymi RAWami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Ad.1 pewnie z tego samego powodu dla którego Nikon daje czujniki krzyżowe tylko w centrum, i dla którego w E-M1 czujniki fazowe rozmieszczone są na mniejszym obszarze niż kontrastowe. Ot, fizyka
Który Nikon ma krzyżowe tylko w centrum?
D300s ma 15 punktów krzyżowych na ten przykład.
-
Optyczni ostatnio bombardują artykułami, tym razem pierwsze wrażenia z X-T1:
http://www.optyczne.pl/index.php?art=356
Korpus nie tylko mniejszy od E-M1 i GH3, ale też od A7.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Optyczni ostatnio bombardują artykułami...
Fakt i jeśli wierzyć tym artykułom, to na rynku foto liczy się tylko Olek i Fujik. Ok, jest jeszcze Sony, ale to słabiak przy tych potentatach :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Fakt i jeśli wierzyć tym artykułom, to na rynku foto liczy się tylko Olek i Fujik.
Jeśli chodzi o nowości, to w tym miesiącu na pewno :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Który Nikon ma krzyżowe tylko w centrum?D300s ma 15 punktów krzyżowych na ten przykład.
daj jakis szkic gdzie i jak są one rozmieszczone. Bo szukałem ostatnio po sieci i wychodzi ze pomimo kilkudziesięciu punktów tylko środek jest krzyżowy a znacznie większa część to czujniki liniowe
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
daj jakis szkic gdzie i jak są one rozmieszczone. Bo szukałem ostatnio po sieci i wychodzi ze pomimo kilkudziesięciu punktów tylko środek jest krzyżowy a znacznie większa część to czujniki liniowe
W D300 i D7100 krzyżowe są czujniki w trzech centralnych kolumnach.
To, że większa część jest liniowa jest normalne. Ale nie powiedziałbym, że krzyżowe to tylko centrum. Choć może to i kwestia semantyki.
-
Dajcie spokoj chlopu, jego watek to se mogl nazwac jak chcial.
Kompletnie tych zali nie rozumiem.
Wracajac do tematu, sam aparat mi sie wizualnie i "na papierze" bardzo podoba.
Znajac zycie AF to bedzie jednak "mala" bolaczka i smiem twierdzic, ze olek, panas moga spac spokojnie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Przyganiał kocioł garnkowi :):):):):)
A tak na poważnie - pamietam jak niektórym nie podobał sie wygląd OM-D E-M5 :)
Ja to do dzisiaj jak spogladam na M5, to nadal mam dziwne uczucie w temacie jego brzydoty.
Po prostu jak dla mnie to pazdzierz i tyle, takie m1 pomimo ze podobne to wiele ladniejsze.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Ale nikon w obrembie rozkladu pol AF ma zaleznie od modelu wiele punkow krzyzowych, i nie jest to tylko srodek ekranu (no chyba ze piszesz o d600).
I jak jeden z niewielu wszystkie punkty (pod warunkiem nie trafienia na spsuty egzemplarz) na tym samym wysokim poziomie skutecznosci dzialania.
pozdro
-
Puszka ma kosztować 5.099 zł.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Puszka ma kosztować 5.099 zł.
I to jest bardzo ciekawa wiadomość, jeszcze jak Fuji zrobi jakąś dobrą promocję np na szkła to będzie całkiem ciekawie :-)
-
A gdzie wajcha od samowyzwalacza? :cry: Wygląda tak jakby był zrobiony dla chłopców lubiących się bawić pokrętłami i połechtać lubiących stare aparaty. Czy w aparacie cyfrowym taka obsługa to nie jest przekombinowanie? Chciałbym sobie nim pofotografować żeby zobaczyć jak to się obsługuje. Sample ładne.
-
Dla mnie za dużo tych wszystkich gałek, ale jest duża grupa ludzi, których to jara :-) Coś takiego, jak X-E1 czy GX7, mają wszystko, jeśli chodzi o guzikologię, co jest potrzebne w aparacie cyfrowym. No ale wyznawców minimalizmu jest pewnie tyle samo, co wielbicieli przesady, więc każdy ma coś dla siebie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Mnie się tam bardziej podoba że Fuji zaczęło od stałki f1,4 niźli od ciemnozooma
A mnie się podoba, że m43 zaczęło dużo wcześniej niż Fuji i na chwilę obecną dorobiło się ciemnozoomów, jasnozoomów, ciemnostałek i jasnostałeik, dużych body i małych body :wink: Po prostu jest duża możliwośc manewru.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Dla mnie za dużo tych wszystkich gałek.
To nawet nie jest kwestia ilości tylko pewnej filozofii obsługi. No pokrętle fajnie widać np. korekcję ekspozycji ale czy nie wygodniej przycisk (najlepiej Fn programowalny) + rolka? - bez odrywania oka od wskaźnika przepaleń... Podobnie ISO. Wiem, wiem, wszystko kwestia przyzwyczajenia.
-
Jeśli chodzi o korekcję ekspozycji, to zdecydowanie lepiej jest ją mieć na osobnym, dedykowanym kółku, bez konieczności gimnastykowania się i wciskania jednocześnie jakiegoś przycisku. Nie trzeba odrywać oka od wizjera, bo nie dość, że widać w nim drabinkę ekspozycji, to jeszcze można wyczuć ile było skoków przy obrocie kółka. A iso już może być pod guzikiem, i tak rzadko je przedstawiam z trybu auto. Pomiaru ekspozycji też nigdy nie zmieniam, no bo po co, mając histogram na żywo i natychmiastowy dostęp do korekcji ekspozycji?
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
W D300 i D7100 krzyżowe są czujniki w trzech centralnych kolumnach.
To, że większa część jest liniowa jest normalne. Ale nie powiedziałbym, że krzyżowe to tylko centrum. Choć może to i kwestia semantyki.
No chyba właśnie o semantykę chodzi - bo jak inaczej niż "centrum kadru" nazwać te trzy, zaznaczone na czerwono kolumny? A tylko tam są czujniki krzyżowe w Nikonie D300s i D7100. W D7000 i D600/610 jest jeszcze lepiej to widać bo tam krzyżowych jest tylko 9 punktów
Załącznik 110004
Wydaje mi się, że takie rozmieszczenie czujników wynika po części z faktu, że w centrum kadru AF ma najlepsze warunki działania. Stad i w X-T1 taka konstrukcja że najlepsze parametry mają pola AF centralne
-
Zapowiadany XF 16-55 f/2,8:
http://dc.watch.impress.co.jp/docs/n...03_633494.html
Trochę opasły, ale długość zupełnie OK. Na pewno nie jest większy, niż m.ZD 12-40.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
A mnie się podoba, że m43 zaczęło dużo wcześniej niż Fuji i na chwilę obecną dorobiło się ciemnozoomów, jasnozoomów, ciemnostałek i jasnostałeik, dużych body i małych body :wink: Po prostu jest duża możliwośc manewru.
m4/3 dorobiło się ciekawej optyki - fakt, było pierwsze na rynku bezlusterkowców - fakt, ale mam wrażenie że robi wszystko by konkurencja je przegoniła.
-
Te zdjęcia nie są najlepszą reklamą dla X-T1 w roli aparatu "na ślub" http://www.jccrafford.com/is-this-th...ng-photograps/
-
jak na jpg 2 godzinną obróbkę jest przyzwoicie, było by jeszcze lepiej gdyby nie domykał przysłony,..
spodziewałem się czegoś więcej po 23/1.4
-
Ot, taki południowoafrykański fotoziutek, robi jpegi i przepuszcza przez filtry. Czego by nie wziął do rąk, to nie zrobi najlepszej reklamy, ale swoje zarobi...
-
Zdjęcia może i liche, ale jak widzę iso wypisane w podpisach to aż mi się kurde wstyd za E-3 robi. I to bardzo
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Ot, taki południowoafrykański fotoziutek, robi jpegi i przepuszcza przez filtry. Czego by nie wziął do rąk, to nie zrobi najlepszej reklamy, ale swoje zarobi...
Podejrzałem jego foty, canon tez mu nie pomagał. Nie uważam siebie za wybitnego fotografa, ale, kurcze, czesc zdjec od razu do kosza bym wrzucil, mam nadzieje ze niebawem zobaczymy jakis lepszy material i wieksze zdjecia.
-
-
-
-
przeglądnąłem tę instrukcję i podoba mi się to co Fuji zrobiło. Z poprzednich aparatów Fuji znam tylko x100s w którym jest sporo rzeczy słabo przemyślanych i rozwiązanych. W X-T1 wydaje się że jest to poprawione. Ale wiadomo - detale i tak wyjdą dopiero w praniu
-
a na co zwróciłeś najbardziej uwagę?
-
np ciągły AF. W X100s działa on tak że ustawia ostrość przed naciśnięciem spustu migawki a po naciśnięciu blokuje się w ustalonym położeniu. W normalnych aparatach (a teraz też w X-T1) takie zachowanie nazywane jest "pre-focus", a ciągłe ustawianie ostrości zaczyna się po naciśnięciu spustu migawki.
druga rzecz, skala odległości ma lepiej dobrane kolory, powinna być lepiej widoczna bo kolorystyka w X100s to porażka (biały znacznik GO na jasnozielonkawej skali)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
np ciągły AF. W X100s działa on tak że ustawia ostrość przed naciśnięciem spustu migawki a po naciśnięciu blokuje się w ustalonym położeniu. W normalnych aparatach (a teraz też w X-T1) takie zachowanie nazywane jest "pre-focus", a ciągłe ustawianie ostrości zaczyna się po naciśnięciu spustu migawki.
Ta poprawka pojawiła się "już" w X-E2.
-
Jak wszystko dobrze pójdzie to w kwietniu łykam tego fuji szkłami 23 i 56 mm, już postanowione .