-
Odp: M.Zuiko Digital 9mm f/8,0 BCL-0980 czyli obiektyw rybie oko / Dekielek od Olympu
Tak właśnie czytam i czytam i.....kupiłem sobie to cudo :)
-
1 załącznik(ów)
Odp: M.Zuiko Digital 9mm f/8,0 BCL-0980 czyli obiektyw rybie oko / Dekielek od Olympu
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
fajnie wyszło :)
bo to wesołe szkiełko jest! znaczy wesoły dekielek :)
-
bardzo fanie. Sie podoba :)
-
Przymierzam się do zakupu, ale w sklepie Olka jest chyba tylko srebrna wersja, czy można jakoś zamówić wersję czarną?
-
srebrnej wersji nie ma, jest biała albo czarna. Czarna obecnie niedostępna, musisz poczekać aż będzie. Kupuj, warto. Ja jestem bardzo zadowolony!
-
-
I ja kupiłem dekielek w wersji black:) Jutro odbieram.
-
A ja się biłem z myślami co kupić - dekielek, czy już z prawdziwego zdarzenia Samyanga. Na wakacje pożyczyłem od kolegi samyanga. Używałem stosunkowo rzadko ale jednak. Po powrocie spotkała mnie miła niespodzianka, która zakończyła moje rozważania pod tytułem "Co kupić". Moi współpracownicy za realizacje systemu informatycznego w ramach większego projektu w prezencie zakupili mi Samyuanga 7.5. :D
-
Bardzo zainteresował mnie te wątek, trudno porównywać ten dekielek do typowej "fiszki" choćby przywołany tu Saymang. Raz, że po "krzywiznach" to nie bardzo wygląda mi to na rybie oko, troszkę mniejszy kąt widzenia, ciemny...ale cena, stanowi mniej niż połowę ceny Saymanga, parę osób które ma obiektywy typu rybie oko powiedziało mi, że to fajne, pobawić sie trochę można a potem leży w szufladzie...nie biorę sobie aż tak do serca tych opinii, niemniej może jednak zaoszczędzić te parę stówek kupić to (z czarnym PENem to i biały będzie ładny ) i jeśli okaże się, że często tak będę fotografował, będę umiał to wykorzystać kiedyś kupić coś bardziej typowego. Tylko, że o ile 15mm/f 8 just niemal w każdym sklepie to trudniej dostać. :/
-
Cytat:
Bardzo zainteresował mnie te wątek, trudno porównywać ten dekielek do typowej "fiszki" choćby przywołany tu Saymang. Raz, że po "krzywiznach" to nie bardzo wygląda mi to na rybie oko, troszkę mniejszy kąt widzenia, ciemny...ale cena, stanowi mniej niż połowę ceny Saymanga, parę osób które ma obiektywy typu rybie oko powiedziało mi, że to fajne, pobawić sie trochę można a potem leży w szufladzie...nie biorę sobie aż tak do serca tych opinii, niemniej może jednak zaoszczędzić te parę stówek kupić to (z czarnym PENem to i biały będzie ładny ) i jeśli okaże się, że często tak będę fotografował, będę umiał to wykorzystać kiedyś kupić coś bardziej typowego. Tylko, że o ile 15mm/f 8 just niemal w każdym sklepie to trudniej dostać. :/
9mm bez problemu dostępne w cyfrowe.pl
Ja celowałem w szerszy kąt niż 14mm...o dobrej jakości itd.
Niestety nie udało się sfinalozować sensownych finansowo sprzedaży posiadanych obiektywów...i postawiłem na fun zamiast jakości. Czuję, że z Samyanga rzadziej bym korzystał niż będę korzystał z tego dekielka...
-
1 załącznik(ów)
Dekiel jest mały. Wiem, Samyang też jest malutki, ale dekielek jest naprawdę kieszonkowy. Dodatkowo węższy kąt ułatwia prostowanie. Na poniższym zdjęciu nie było chyba żadnej prostej linii.
Załącznik 133304
-
Jaka +- szerokość pozostaje po wyprostowaniu dekielka? 10-11mm?
Z 7,5mm Samyanga bodajże 9mm pozostaje po wyprostowaniu.
Cytat:
Na poniższym zdjęciu nie było chyba żadnej prostej linii.
Dla amatora w pełni akceptowalna jakość. Mało kto na forum drukuje wielki format.
BTW. w kilku źródłach znalazłem informację na temat sporego rozrzutu jakościowego dekielka. Zobaczymy co pokaże mój egzemplarz:)
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
redrum1906
Jaka +- szerokość pozostaje po wyprostowaniu dekielka? 10-11mm?
nie mam pojęcia, tu masz oryginalne zdjęcie bez prostowania:
Załącznik 133307
-
Cytat:
nie mam pojęcia, tu masz oryginalne zdjęcie bez prostowania:
Dużo nie zabiera:)
-
Czy w innym systemie poza m4/3 jest coś podobnego, względnie już naprawdę szeroki kąt za takie pieniądze, wiem, że S 7,5mm jest znacznie ostrzejszy ale jest też znacznie droższy.
-
Odebrałem wczoraj wieczorem dekielek.
Pierwsze wrażenie- ale to mały "plastic fantastic". Pudełko jakości gadżetów z aliexpress.
Sam dekielek po obmacaniu zyskuje jednak na jakości. Mimo zastosowania plastiku wydaje się dość solidnie wykonany.
Jedyne do czego mogę sie przyczepić to wajcha od zmiany ostrości. Mamy 3 ustawienia:
- 0,2m
- ostrzenie na średnią odległośc
- ostrzenie do nieskończoności
Według mnie miejsce nieskończoności i średniej odległości jest zbyt mało "wyczuwalne"- można niestety przez przypadek przestawić wajchę i mieć nieostre zdjęcie.
Sama jakość obrazowania jest w pełni użyteczna i satysfakcjonująca jak na cenę. Kąt widzenia również w pełni mi odpowiada. Nie jest to typowy fisheye jednak...w moim przypadku nietypowy znajdzie najprawdopodobniej więcej zastosowań.
Zrobiłem wieczorkiem i o poranku kilka przypadkowych "strzałów" :
https://www.dropbox.com/sh/vs07ijctu...eiiRua8Ka?dl=0
-
dźwigienkę ustawiasz na 1m i gotowe, ostrość od 1m do nieskończoności - 95% zdjęć udana. Problem jest pomiędzy 0,2m a 1m - trzeba bardzo precyzyjnie ustawić dźwigienkę a to już nie lada szuka.
-
Cytat:
dźwigienkę ustawiasz na 1m i gotowe, ostrość od 1m do nieskończoności - 95% zdjęć udana. Problem jest pomiędzy 0,2m a 1m - trzeba bardzo precyzyjnie ustawić dźwigienkę a to już nie lada szuka.
W pełni rozumiem zasade ostrzenia tym obiektywem.
Natomiast samo wykonanie dźwigienki a właściwie "punktów ustawienia" jest dość delikatne i łatwo to przypadkiem przesunąć. Przynajmniej na pierwszy rzut oka. Może podczas standardowego użytkowania taki problem się nie pojawi.
-
pojawi się, już kilka razy wyjmowałem z kieszeni otwarty obiektyw, albo podczas robienia zdjęć dźwignieka się przestawiła na 0,2 i zdjęcia były nieostre. Trzeba nauczyć się uważać.
-
A czy ktos z Was probowal robic panorame sferyczna dekielkiem? Bardzo mnie to interesuje bo namietnie robie sfery.
-
Nikt nie robił? To trudno. Kupilem dekielek bez wiedzy czy sfery da się robić. W najbliższym czasie postaram się wypróbować ten obiektyw przy panoramach. O efektach na pewno po informuje.
-
Poniżej porównanie dekielka 9mm z 14mm kita
-
tyle, że z kita dostaniesz obrazek prosty, a tutaj jednak jest krzywo. Pokaż podobny obrazek z 9-tki po prostowaniu, będzie bardziej miarodajnie
-
To jest kadr z kita
A to jest wyprostowany fisz
-
A jak to wyprostować ?
Nigdy nie miałem az tak szeroko...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
urzyszkodnik
A jak to wyprostować ?
Są różne narzędzia, Szop Elements, Corel, jest wtyczka do PSa - Hemi i pewnie wiele innych których nie znam.
Moje akurat jest wyprostowane w PS Elements.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
urzyszkodnik
A jak to wyprostować ?
Na przykład tym czymś z mojego podpisu :)
-
No, no, ta zabawka nówka nieco ponad 400zł, chyba sobie będę tym zatykał korpus.
-
Moze ktos napisac poparty praktyka przyklad prostowania zdjecia z rybki. Sam robilem to w PS6 ale efekty malo zadowalajace
-
Zajrzyj do wątku https://forum.olympusclub.pl/threads...odrybiania-%29 - jest zarówno kilka przykładów jak i ciekawy program.
-
Moje przykłady są tu:
http://www.anglerfish.ajotte.com/ind...Przyk%C5%82ady
i tu:
http://www.anglerfish.ajotte.com/ind...ain.Porownanie
przy czym to są zdjęcia z "dorosłego" rybiego oka, czyli Samyang 7,5.
Oczywiście nie musisz kupować mojego programu w celu prostowania. Wiele narzędzi pozwala na uzyskanie projekcji rektilinearnej, można też skorzystać z darmowego Hugina, który w zasadzie służy do składania panoram, ale jak mu się zada zrobienie panoramy z jednego zdjęcia, to je ładnie prostuje. W dodatku można wybrać jedną z dużej liczby projekcji. Nie sprawdzałem jednak, jak Hugin sobie poradzi z tytułowym obiektywem, który krzywi obraz dużo słabiej, niż typowe rybie oko.
Można też eksperymentować w Huginie ze złożeniem minipanoramy z dwóch lub trzech kadrów (poziomych lub pionowych) dość mocno zachodzących na siebie.
Generalna zasada przy prostowaniu jest taka, że nie każde zdjęcie się do tego nadaje. Już na etapie fotografowania należy zaplanować, czy i w jakiej projekcji zdjęcie będzie prostowane. Potem odpowiednio wykadrować, wyobrażając sobie, jak to będzie wyglądać po. Jeśli chcemy uzyskać pionowe linie (np. w zdjęciu architektury), należy dokładnie wypoziomować aparat, gdyż nawet niewielka odchyłka (zupełnie niewidoczna, gdy zdjęcie jest jeszcze nie wyprostowane), objawi się w postaci potężnych skosów zamiast pionów i poziomów. Wprawdzie można potem próbować korygować perspektywę i obracać, ale efekty będą gorsze, jeśli się od razu odpowiednio nie ustawi :)
-
Corel Paint Shop Pro ma ciekawe narzędzie do prostowania. Do PSa jest plug-in HEMI - wg. mnie rzuca na kolana wszystkie inne wynalazki do prostowania ryby.
-
Wyjaśnijcie mi proszę, dlaczego chcecie prostować coś co "udaje" lub jest obiektywem typu rybie oko (ten dekielek aż tak nie zakrzywia, dla mnie to nawet lepiej niż Saymanga 7,5 ) jeśli to jego cecha a nie wada optyczna ogromne zniekształcenia.
-
W pełni się z Tobą zgadzam. Ale są ludzie którzy nie mogą patrzeć na zakrzywione boki, ale fotografują fiszem, bo tak jest cool.
-
Nie o to chodzi. Są kadry, które świetnie wyglądają zrobione rybim okiem i tych nie ma sensu prostować. Są jednak sytuacje, gdy ktoś ma rybie oko, a nie stać go na jeszcze jeden obiektyw, w postaci UWA, który na dodatek miejsce w torbie też zajmuje. Prostowanie daje, w pewnych sytuacjach, możliwość zastąpienia UWA rybim okiem. Po prostu można to traktować jako dodatkową opcję. Chodząc po mieście z aparatem mam prawie zawsze podpięty 14-150. Gdy 14mm okazuje się za wąsko, podpinam Samyanga 7,5. Potem tylko prostowanie, ewentualne kadrowanie i mam zdjęcie jak z szerokiego kąta :)
-
Co do Saymanga, wiem, że jest świetny optycznie, ale kosztuje prawie 1k zł, to nieco za wiele dla okazyjnego fotografowania, ten dekielek to swoistego rodzaju kompromis, cena do przyjęcia jak na okazyjne foto, poza tym, on nie zakrzywia tak jak stricte prawdziwa "rybka" (a takiego za bardzo nie lubię ) załamanie "czasoprzestrzeni" którą robi 9mm bardziej mi odpowiada. Tylko to światło , ale coś za coś...ale przymierzam się do zakupu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bart_1985
Tylko to światło , ale coś za coś...ale przymierzam się do zakupu.
Jak ustawisz f/3.5 to na zdjęciu zawsze coś będzie nieostre. ZAWSZE przymykałem fisza do f/8 żeby zdjęcie było ostre. Przecież o to chodzi w rybie. Dekielek sprawia że optymalne ustawienie przysłony mam "automatycznie" :)
Będąc w Czarnobylu zrobiłem w ciągu 10 dni ok 60GB zdjęć. 70% było robionych fiszem. 100% z nich było przymkniętych do f/8
-
Tak nieco poza tematem, gdzie zdjęcia z tego niezwykłego miejsca można obejrzeć?