-
Odp: Namor1 - pierwsze trudne kroki OM-D
Zrobione - są tacy co mogą :wink:
PS.
Choć mogą niewiele:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
Zrobione - są tacy co mogą :wink:
PS.
Choć mogą niewiele:)
Dzięki, fret zasłużył a u mnie szlaban. :evil:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
No i dobrze, bo do tej pory nie mogę dojść do siebie po tym, jak mnie cała lawina punktów w jednej dawce zasypała :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Poszło :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
No i dobrze, bo do tej pory nie mogę dojść do siebie po tym, jak mnie cała lawina punktów w jednej dawce zasypała :D
Żebyś się tak nie cieszył, że to już wszystko, to masz jeszcze dodatkowo, za tego Pana w berecie. :mrgreen:
-
Ja przyjmuję tę akcję ze spokojem i godnością, ale moja reputacja nie wytrzymała i podskoczyła na kolejny poziom z wrażenia :D
-
Bież to po męsku, na klatę i noś z dumą. :mrgreen: :esystem:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
henry1
Bież to po męsku, na klatę i noś z dumą. :mrgreen: :esystem:
Też dziękuję wszystkim za dotychczasową pomoc i przy okazji widzę, że brakuje emotikena z OM-D :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
Też dziękuję wszystkim za dotychczasową pomoc i przy okazji widzę, że brakuje emotikena z OM-D :wink:
Mogę wrzucić jeszcze jedną kaczkę? :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Mogę wrzucić jeszcze jedną kaczkę?
Nie wiem czy nie kryje się tu jakaś ukryta treść :wink:
Jest Donek, jest ten od kotów to może być i trzecia :wink: Chyba wszedłem na grząski grunt.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
Nie wiem czy nie kryje się tu jakaś ukryta treść :wink:
Jest Donek, jest ten od kotów to może być i trzecia :wink: Chyba wszedłem na grząski grunt.
Byłby przesyt. Podpowiem tylko: jest takie narzędzie w PS "kadrowanie perspektywiczne" przy takich fotach
dużo daje, nawet "żabią perspektywę".
-
Witam. Na zdjęciu nr19 "kawka" zauważyłem ślady białego upierzenia. Może mi ktoś powiedzieć czy jest to normalne u tych ptaków. Niedawno sfotografowałem taką kawkę w swoim sąsiedztwie tylko, że ta "moja" miała tych białych piórek o wiele więcej. Zastanawiam się czy to proces starzenia tak jak u nas siwe włosy ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tyrkand
Witam. Na zdjęciu nr19 "kawka" zauważyłem ślady białego upierzenia. Może mi ktoś powiedzieć czy jest to normalne u tych ptaków. Niedawno sfotografowałem taką kawkę w swoim sąsiedztwie tylko, że ta "moja" miała tych białych piórek o wiele więcej. Zastanawiam się czy to proces starzenia tak jak u nas siwe włosy ?
Nie, nie ma to nic wspólnego ze starzeniem. Na mojej to chyba kupy sąsiadki, która siedziała wyżej;) Ale są jak piszesz osobniki pstrokate lub całkiem białe.
-
Też kiedyś myślałem, że to te które siedzą na niższych piętrach ale białe plamki były w miarę symetryczne co by raczej wskazywało na naturalną barwę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tyrkand
Też kiedyś myślałem, że to te które siedzą na niższych piętrach ale białe plamki były w miarę symetryczne co by raczej wskazywało na naturalną barwę.
Jak napiszesz "kawka leucystyczna" to Ci całkiem spora galeria wyskoczy. W większości są częściowo leucystyczne a nawet albinotyczne. Było trochę już dyskusji na ten temat.
-
Napisałem i znalazłem ,dzięki. To jst właśnie to.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
a prosze bardzo - jest
-
Cytat:
Zamieszczone przez
frost
Dzięki, będę go stosował przy zdjęciach z OM-D, które mi się podobają [ale exify muszą być :wink:]
-
Namor, w fotografii, niezależnie od stażu - zawsze się goni króliczka.
-
2 załącznik(ów)
Żartobliwa sytacja z dzisiejszego wyjścia:
Baczność!
Załącznik 107390
Spocznij!
Załącznik 107391
-
-
Uuu, ale AF to na nozki polecial ;)
Nie mniej sympatyczna Kawka :)
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
pozdro
Nie ma się co dziwić że poleciał, miał tam fajny kontrast, każdy automat idzie na łatwiznę jak mu dasz wybór.
Co nie zmienia faktu że faktycznie sympatyczne ujęcia.
-
Bardziej z tym AF w drugim widać, pierwsze w pełni akceptowalna ostrość mz.
Mnie też się podoba ta scenka:)
-
Gorzej, że w lesie przestawiłem AF na manualny, a w pewnym momencie wszedłem na watahę dzików. Kilkanaście osobników tuż przede mną przebiegło przeskakując pień zwalonego drzewa - niestety tylko mazepy, choć pewnie AF też w takiej dynamicznej i bliskiej sytuacji niewiele by pomógł.
Dzięki za uwagi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
pozdro
Nie miał włączonej funkcji rozpoznawania twarzy. :mrgreen:
-
2 załącznik(ów)
Jeszcze 2 trochę obrobione.
krzyżówka
Załącznik 107419
śmieszka
Załącznik 107420
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
Jeszcze 2 trochę obrobione.
krzyżówka
śmieszka
Witaj,
śmieszka o niebo lepiej, nie ma pstrokacizny w tle.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Witaj,
śmieszka o niebo lepiej, nie ma pstrokacizny w tle.
Pozowała w lepszym miejscu :wink: choć biały kolor okazał się dla mnie problemem.
Ta pstrokacizna to dopust boży. Nie chciałem używać narzędzi, które zmieniają rzeczywistość [stemplowanie, rozmazywanie], ale w ramach treningu spróbuję to jeszcze przetrenować.
-
1 załącznik(ów)
Tylko czemu niebieska ?
Trochę przerobiłem:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
Tylko czemu niebieska ?
Trochę przerobiłem:
chciałem się pozbyć przepaleń i tak wyszło :|
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
Tak czasem się dzieje, że niebieski bardzie wyłazi przy obróbce. Ja tu zdjąłem trochę nasycenia niebieskiego co na szczęście nie zaszkodziło reszcie zdjęcia.
Poza tym ciut więcej szczegółów na mewie , mniej na reszcie ale to już szczegół :grin:
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
Tu właśnie przydaje się RAW. Jeśli go miałeś to do usunięcia (zredukowania) przepaleń masz w ACR suwak Odtwarzanie. Nie wpływa na kolory może ewentualnie nieco przyciemni.
Po wczytaniu do PSE można było zdjąć selektywnie nasycenie koloru niebieskiego. Czyli: Ulepsz/Dopasuj kolor/Dopasuj Barwę nasycenie
W okienku, które się pojawi wybierasz w polu Edycja - Niebieskości. Dodatkowo możesz kliknąć pipetą tam gdzie są te niebieskości do zredukowania (program dokładniej dopasuje korygowany kolor).
Możesz też użyć suwak Luminancja aby ewentualnie rozjaśnić lub przyciemnić ten wybrany kolor. Ja tak se to ustawiłem:
Załącznik 107423
Mam nadzieję, że nie masz za złe, że tak dokładnie Ci opisuję ale wiem, że dopiero zaczynasz w tym programie. W sumie ważne jest aby wiedzieć ewentualne rzeczy do poprawki lub co się chce uzyskać i wtedy szukać odpowiednich narzędzi, a sam program myślę jest na tyle intuicyjny, że sobie poradzisz.
-
Dzięki za szczegółowe wyjaśnienia, są bardzo pomocne.
-
1 załącznik(ów)
Przerobiona krzyżówka:
Załącznik 107460
-
1 załącznik(ów)
Ćwiczenie z kwiatem. Chciałem podkreslić krople wody po deszczu, ale nie mam do końca przekonania czy to dobra droga.
Załącznik 107466
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
Ćwiczenie z kwiatem. Chciałem podkreslić krople wody po deszczu, ale nie mam do końca przekonania czy to dobra droga.
Generalnie to wole kwiatki w kolorze. Można trochę mocniej uwydatnić krople np. przez maskę wyostrzająca z większym promieniem tylko trzeba by ja zastosować do samych płatków kwiatka. Czyli na warstwach i z maskowaniem. Tak na szybko w PSE, a czy lepiej nie wiem:) może za mocno nieco.
Załącznik 107467
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Generalnie to wole kwiatki w kolorze. Można trochę mocniej uwydatnić krople np. przez maskę wyostrzająca z większym promieniem tylko trzeba by ja zastosować do samych płatków kwiatka. Czyli na warstwach i z maskowaniem. Tak na szybko w PSE, a czy lepiej nie wiem:) może za mocno nieco.
Trochę za mocno, zobacz na krawędzie płatków, pokaleczyć się można :-D acz idea słuszna.
Namor1 daj w kolorze.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Trochę za mocno, zobacz na krawędzie płatków, pokaleczyć się można :-D acz idea słuszna.
Namor1 daj w kolorze.
To jest nieruszany [tylko zmniejszony] jpg:
Załącznik 107564
-
4 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
To jest nieruszany [tylko zmniejszony] jpg:
Fajnie:
TwójZałącznik 107569 Moje wariacje 1:Załącznik 107566 2:Załącznik 107567 3:Załącznik 107568