Bardzo ładne widoki. Brakuje jakiejś panoramy :}
Wersja do druku
Bardzo ładne widoki. Brakuje jakiejś panoramy :}
Bardzo dziękuję, za opinie. West od Ciebie nie jest to wcale daleko i nie widzę przeszkód w przyjeździe. Termin tylko musimy omówić bo teraz 21-06 mam wesele koło Legnicy i gdzieś w połowie sierpnia też wesele i chrzciny. Nie jako fotograf lecz gość bo to w rodzinie. Aby zachęcić zamieszcam następną porcję widoczków gdzie jedno to łąka taka, że nic tylko leżeć i patrzyć w niebo, drugie, krople deszczu na listku trawy, trzecie z dala od asfaltu. Muszę też przyznać, że nie miałem nigdy tyle trudności w zmiejszaniu wagi zdjęć co przy letnich pełnych koloru krajobrazach dlatego też na granicach nieba i horyzontu zdarzy się pikseloza z któą walczyłem o kazdy stopień kompresji. Jak zawsze proszę o szczere i rzeczowe opinie.
Widoczki bardzo ładne i przyjemne dla oka :D zwłaszacza 51, bardzo mi się podoba, fajnie Ci wyszły takie jakby warstwy chmur :grin: widoczki super
Wiejo a nie myślałeś o szarej połówce dla tego nieba? Bo widoczki bardzo ładne, a pole maków w szczególności. :)
myślałem Aniu i pomimo tego, że mam nie zastosowałem jak również i polara. Coś mnie ostatnio podkusiło na całkiem naturalnie naświetlone zdjęcia i zaprzestałem w takich niemal idealnych warunkach stosowania filtra. Te chmurki w rzeczywistości na załączonych zdjęciach graniczą z przepaleniem, szczególnie ich jasne partie. To kompresja zrobiła swoje bo matryca zapisała dość dużo informacji i tak jpg po wywołaniu z orf miał ok. 5 mb. Po przepuszczeniu przez OM ze średnią jakością ok 600 kb i tak kolejno obraz bez pogorszenia jakości utrzymywał sie do ok.200 kb. Póżniej w PSP XI każdy stopień kompresji w górę powodował degradację obrazu. Efekt widać, ale to błogie poczucie, że na papierze będzie jak należy napawa optymizmem.
nieubłaganie kończy się lato a to skłania do odświeżenia wątku
Wszystkie ostatnie mi się podobają :) ach polskie lato!
BTW Dawno zdjęć nie wstawiałeś, jakieś 4 miesiące :shock:
maki bardzo ładne :)
Z ostatnich sześciu, poza kroplą, wszystkie fajne. Szczególnie 56 i 57 mi się podobają. Wszystkie jednak wydają mi się przeostrzone.
Te maki i chmurki, to je ono ;-)
Miło popatrzeć. Czyściutkie foty.
Bardzo dziękuję za odwiedziny oraz za wyrażenie opinii. Miałem okazję być na konkursie skoków konnych z czego zamieszczam kilka kadrów. W sumie zrobiłem kilkadziesiąt zdjęć lecz 90 procent od razu wylądowało w koszu. Myślę, że następne nie zakończą się takim pogromem.
Bardzo ładny reportaż. Zwłaszcza przedostatnie zdjęcie przypadło mi do gustu. Pierwsze śmieszne - koń wygląda jakby podskakiwał w miejscu.
krajobrazy ładniutkie - mi najbardziej przypadły do gustu "rolki" słomy
Koński reportaż również fajny, ostatnia fota najlepsza
Wiejo,
Jak na mój gust - przenikliwy reportaż z nutką portretową. Najbardziej podoba sie przedostatnie - skok przez przedszkodę, pięknie wyrażona współpraca amazonki z koniem, stanowią jedno ciało, widać napięcie mięsni od łba do ogona, pieszczotliwe, proszące przylgnięcie piersiami do grzbietu, wypatrywanie górnej belki.. dawaj koniku, przejdziemy, przejdziemy.
Za Rafałem podoba mi się taniec na pierwszym, dumna postawa zawodniczki, bardzo eleganckie.
Najwyższe uznanie za doskonałe wybrnięcie z niezwykle trudnego tematu - na zawodach końskich to co widzi oko i to co widzi obiektyw, to dwie całkiem różne rzeczy. Znależć punkty styczne w tym widzeniu i osiągnąć adekwatność przedstawienia jest wielką sztuką.
Koń, chociaż jest taki, jakim go każdy widzi, to jest piękne zwierzę, dołożyłes swoją cegiełkę do tej starożytnej prawdy.
Pzdr, TJ
Krajobrazy bardzo fajne. Naturalne i... takie polskie. Podobają mi się.
Reportaż z zawodów, jak już napisali poprzednicy, bardzo przyjemny.
Chciałbym mieć kiedyś okazję fotografować na zawodach w ujeżdżaniu. Bardzo podoba mi się ta konkurencja i myślę, że może to być wdzięczny temat.
helmuth po latach pracy w fotografii analogowej o charakterze dokumentacyjnym nie bardzo wizualnie mi pasuje oddanie szczegółów np. trawy, faktury za pomocą czegoś co wpada moim zdaniem w plamę. Podostrzam tylko po zmniejszeniu i to w granicach widoczności na orginale tak było z pracą w E 300. Teraz mam E 3 i w tej matrycy oddanie rzeczywistości jest nieporównywalnie lepsze więc może nie bedzie aż tak widać wostrzania bo nie będzie takiej potrzeby. Dziękuję Wam za pochlebne opinie które sprawiają, że dzionek jest lepszy. Tadeuszu szczególnie Twoją opinią jestem niezwykle poruszony a to dlatego, że na nią nie zasługuję. W załączeniu pod krytykę załączam dwa zdjęcia z mojego wałęsania się po okolicy.
Martwe drzewo - ZNAKOMITE!!! Niby niewinny pejzażyk, ale zmusza do refleksji. Przynajmniej mnie...
Drzewko naprawdę świetne. Druga fota zresztą też. Niby bardzo prosta i oczywista ale...
Pozdrówka
Ostatnie mi podeszło, a to właśnie przez prostotę. Ładny , syntetyczny kadr.
Wiejo, piękne zdjęcia. Jesteś wrażliwy na piękno!
Rolki i maki są cudne. Czekam na więcej "pstryków" Wiejo ;)
Oba ostatnie zdjęcia bardzo mi się podobają. Nic tylko pogratulować umiejętności patrzenia przez wizjer.
Pozdrawiam
of 062.jpg- świetny kadr. Jakbym miał takie miejsce niedaleko wracałbym tam wielokrotnie żeby go fotografować w różnym świetle. W niskim rannym/popołudniowym świetle musi imponująco wyglądać...
062 urocze miejsce, jak okolice Kilimandżaro, jakieś sawanny itp. Ładne te okolice masz dookoła bo i woda, przestrzenie i ...niebo
Piotrze wielkie dzięki to dla mnie wyjątkowo miły komplement. Ktotku to jest przykład na mój sposób robienia zdjęć plenerowych. Wyjeżdżam z miasta na rowerku i skręcam w polne drogi i tak jak sie da to jadę jak nie to idę. Rzadko ale zdarza się, że nie wyjmę aparatu z torby bo widoki są zupełnie nieatrakcyjne. Czesto jest też tak, że nie wypuszczam aparatu z ręki bo co pokonam pagórek to uczta dla oka. Miejsce które sie tak podoba znajduje się ok. 300 m od drogi łączącej Nysę z Kłodzkiem i którą dziennie przemieszczają się tysiące pojazdów. Dziękuje wszystkim za wyrażone opinie. Chodzę też często leśnymi ścieżkami i podczas tych wędrówek powstały zamieszczone niżej zdjęcia grzybków.
Bardzo ładne te Twoje grzybki - ja jakoś w tym roku nie bardzo, parę marnych, podżartych podgrzybków i nawet jednego porządnego czerwonego muchomorka.
Krajobrazy cieszą oko, choć domaga się ono - to oko ;-) - jakiegoś na nich punktu zaczepienia, traktora, chłopa z kosą, konika, czegokolwiek.
Seria z końmi - 58 i 59: bardzo klasycznie, przez to przypada mi do gustu :-)
Dzięki za odwiedziny. Następne pstryki z lasu i ogródka kolegi.
Ładna pajęczynka, ale jak zwykle trudno oddać klimat na zdjęciu tego co się widzi.
pajęczynka bardzo ładna, troszkę tylko wchodzą w klarę te roślinki u dołu,
ciepło pozdrawiam :)
Pajęczyna super :shock:
Sieć pajączeń- podoba się
Fajne grzybki. Czuć klimat jesieni.
Bardzo ładna ta pajęczynka :)
Dalsze z wycieczek za miasto i podziękowania za odwiedziny.
B. fajne te smugi światła na 070.
Drzewka - może mnie się wydaje (albo się nie znam), ale chyba troszkę ostrości brakuje?
Dróżka w lesie - super, lubię takie klimaty, te promyki ...., miodzio:grin:
Drzewka fajne ale 070. jeszcze lepsza. Swojego czasu marnie szukałem takich promieni słonecznych ;-)
Dziekuję za opinie. Skromność późno jesiennego krajobrazu skłoniła mnie do prób z bw które załączam i proszę o wyrażenie swoich osądów.