A to sorry, myślałem że jest ograniczenie na megabajt.
Wersja do druku
kup 10kę, będzie 15ie :)
Sprawdziłem, czy obiektyw nada się do nocnej architektury z ręki, na pełnej dziurze:
f/2, iso 2000 (w postprodukcji +0,67 EV i +100 shadows), ostrość standard, bez korekcji wad optyki
centrum 1:1
brzeg 1:1
Wnioski: nada się :)
aż takie jakby nierealne to zdjęcie...
epicure musisz się wytłumaczyć z tej obróbki :wink:
PS
Ja już wiem, niech się Autor wytłumaczy :)
qerwa ... wyszło jak idealny hdr.
podoba mi się, bardzo mi sie podoba zdjęcie. pod każdym względem :shock:
Nie no, co się będę tłumaczył ;) Jpeg prosto z aparatu widział tyle:
A ja pokazałem tyle, ile widziałem oczami :)
Ja już z zakupami skończyłem na dłuższy czas :)
Świetne zdjęcie. Chyba w tym miesiącu kupie. W tatmym skończyły sie fundusze :)
Wow, szczena mi opadła. Jaka jakość...
Zakupiłem mojego samka.
I w sumie na dzień dobry się zawiodłem.
1) Ciężko chodzi mi pierścień ostrości - możliwe że to kwestia przyzwyczajenia
2) Nieskończoność nie ostrzy w nieskończoność - muszę ostrzyć na powiększeniu
3) Jakość zdjęć - nie wiem co o nich myśleć raczej są kiepskie ( bo zdjęcia są poruszone i nieostre utrata szczegółowości jest odczuwalna)- w załączęniu parę szotów z dzisiaj bez żadej poprawki w LR- prosto z body
Tłumacze sobie to w ten sposób
A. może nie umiem jeszcze posługiwać się przesłoną w tak szerokim obiektywie - robiłem w większości na przesłonach 2.0-2.8
B. albo robie coś nie tak z ustawieniami aparatu(podejrzewam stabilizacje obrazu- robiłem z ustawieniami IS1)
C. ten obiektyw nie jest zbyt ostry na pełnej dziurze.
Załącznik 118273Załącznik 118274Załącznik 118275Załącznik 118276Załącznik 118279
Potestuje jeszcze w lepszym świetle bo te było conajmniej słabe
Te zdjęcia są masakycznie przeostrzone i odszumione. Dodatkowo, trzecie i czwarte są poruszone.
No i brak exifów.
Nie obraź się, ale wartość tych zdjęć pod kątem oceny obiektywu jest żadna.
Nie obrażam się :)
Co to znaczy przeostrzone? Za mała głębia?
Odszumione być może z body bo ja nic nie odszumiałem w LR . Gdzie sie odszumianie wyłącza w om-d em5?
Ten obiektyw nie daje wartości przesłony do EXIFa wiec jest to kolejny problem , no ale to przeżyje, czasy i ISO powinno być.
No właśnie zdjęcia są poruszone i kiepskiej jakości a ustawienia ekspozycji nie wskazują . 4 zdjęcie ISO 200 czas 1/1600s , 3cie ISO 800 1/30 sek - tutaj bardziej moze być prawo poruszone - przesłon nie pamietam tak dokłądnie ale w okolicach 2.0.
Powiem tak - nie ma wow na dzień dobry a to nie dobrze.
Póki co Panasonic zjada Samyanga na śniadanie, ale pożyjemy zobaczymy - mam 10 dni na testy :) i może go oddam bo coś mnie się on nie podoba.
Pierścień ostrości chodzi dość ciężko, to fakt. Ale pozostałe zarzuty to ewidentnie błąd operatora lub po prostu skopany obiektyw.
Zrób normalne zwyczajne widoczki a nie jakieś maksymalnie po światło, pod kątem itd i wrzuć jak załącznik RAWy.
PS Na forum nikoniarzy (link) ktoś wrzucił to szkło ale pod NEXa i z lewej strony kadru było nieostre... :???:
Dla stabilizacji ustawiłeś ogniskową 12 mm?
Przesłonę stosowałeś prawidłową, maksymalnie f5.6 bym ustawiał.
Swoją drogą piękną flarę na 3 zdjęciu złapał.
O! nie wiedziałem że to się zmienia! :) Ale to ustawia się tylko dla manualnych obiektywów?
Dzisiaj wyłączyłem stablizacje i porobiłem zdjęcia w dobrym świetle. Zaraz podeśle linka jak pouploaduje na serwer.
EDIT:
Sample z dzisiaj .
Jest dużo lepiej.
Sorki że na G+ ale tam łatwiej mi wrzucić w pełnej rozdzielczości.
https://plus.google.com/photos/11768...08922140711617
Tak to jest problem - wczoraj zrobilem chyba 2 błędy"
1) zawierzyłem znaczkowi niskończoności na obiektywie i zrobiłem tak kupę zdjęć. Niestety w pozycji nieskończoność nie ma ostrego niczego więc pół zdjęć się skiepściło z powodu nieostrości.
2) włączyłem stablizacje z ustawieniem 50mm zamiast 12mm więc to mogło być powodem rozmycia przy dobrych czasach.
Potestuje jeszcze z dobrze ustawioną stabilizacją.
Jeszcze jedna rzecz która mi się nie podoba- skala ostrości na pierścieniu. Ustawialna ostrość jest od 0.2m do nieskończonosci z tym że przed nieskończonością wartością ostatnią jest 1m. Problem w tym że trzeba być mega dokłądnym przy robieniu panoram bo ostrość łapie w przedziale 1m - niesk. (ja dzisiaj praktycznie w tym zakresie wszystkie zdjęcia wykonywałem) a tam już wiele do kręcenia nie zostało. Jak dolożyć do tego kręcący się z oporem pierścień to ostrzenie nie jest takie przyjemne. Niby GO powinna być na tyle duża, że nie potrzeba by było tym kręcić, ale jakoś nie jestem przekonany
Zrobiłem fotkę w celu pokazania, jak wygląda dystorsja:
Przy okazji jest to dobry materiał do porównania ostrości na pełnej dziurze. Co prawda jest to zdjęcie z ręki na iso 1600, bez odszumiania, ale chyba widać, gdzie jest ostro, a gdzie nie jest :)
środek kadru
róg kadru
Troszkę sampli ze strzelania pod słońce wraz z włączoną stabilizacją. Jest dobrze. Do panoram sie nadaje :)
Ustawiona przesłona 22:
Załącznik 118477Załącznik 118478Załącznik 118479Załącznik 118480
Mało zdjęć, bo nie miałem zbyt wiele czasu i robiłem głównie rodzinkę na spacerze.
Przesłona 8:
Załącznik 118476
Kilka moich spostrzeżeń - może śmiesznych, ale zawsze :)
*Musze się nauczyć tym obiektywem.
*Przyzwyczaiłem się do większej szczegółowości na powiększeniu 100% , ale przy takiej ogniskowej chyba to chyba tak ma być.
*To nie jest obiektyw do wszystkiego - nie nadaje się do portretu i raczej kiepsko robi się nim bliskie obiekty.
*Nie jest tak uniwersalny jak Panasonic 20mm.
Następny test będzie nocne niebo na pełnej dziurze.
Przesłona 22 była ze względu na strzały pod słońce. Uwaga moja dotyczy wszystkich zdjęć. Przyzwyczaiłem się do lepszej jakości na cropie 100% , ale do tej pory zdjęcia robiłem zupełnie innymi obiektywami więc proszę nie traktować tej wypowiedzi super poważnie. Wiadomo, że zdjęć się nie powinno oglądać w takim powiększeniu.
Żeby było jasne z tych zdjęć jestem generalnie zadowolony. Ładna ostrość (mimo tak wielkiej przesłony) i łądne kolory. Obiektyw też ładnie pracuje pod słońce także cool
Ten obiektyw jest bardzo ostry, przynajmniej mój egzemplarz. Myślę, że masz po prostu problem ze stabilizacją albo nie idzie Ci ręczne ustawianie ostrości. Używasz focus peakingu?
EM-5 nie ma focus peakingu. Całkiem możliwe, że jest to moja wina. Stabilizacja jest ok - te zdjęcia wyjżej robiłem z włączoną poprawnie stabilizacją IS1. Jak ci się widzą te zdjęcia?
Jednak czasami światła jest za dużo. Minimalna czułość ISO 200, migawka 1/4000, a filtru szarego brak.
Mogliby jednak dać w aparatach wbudowany filtr ND skoro już bazowe ISO jest tak wysokie.
W tym obiektywie to nie ma znaczenia. Raczej nie ma sytuacji, w których zależałoby komukolwiek na fotografowaniu na pełnej dziurze, jeśli światła jest w bród.
Hiperfokalna dla tego obiektywu wynosi 4,8 m, co oznacza, że zarzuty zimocha są słuszne, bo odległość na podziałce między 1 m a 2,4 m jest dość spora.
Zapewne wystarczy minimalny ruch pierścienia poza 1 m i już jest hiperfokalna. Odległość nie zmienia się liniowo, im dalej, tym szybciej się zmienia. W takim obiektywie najwyraźniej wzrasta błyskawicznie od 1 m, więc nawet by się nie zmieściła bardziej szczegółowa podziałka na pierścieniu.
Wiadomo, że dla większych wartości przysłony będzie coraz krótsza, ale mnie osobiście interesuje głównie pełna dziura.
Po prostu potwierdzam wątpliwości, też miałam pewne trudności z precyzyjnym ustawieniem ostrości, kiedy testowałam ten obiektyw.
Niby nie ale przy przyciemnianych widoczkach już zastanawiałbym się
No właśnie nie jestem przyzwyczajony do kręcenia tak minimalnie poza tym mam dziwne wrażenie że za każdym razem potrzebuje kręcić tą ostrością - nie wiem może to jakaś choroba ? :) Jak się "naumiem" robić nim zdjęcia to pewnie ustawie tą ostrość na stałe tylko se będę metry liczył i przesłoną kręcił. Póki co troszkę mi ciężko. Niestety nie miałem czasu na kolejne testy które by rozwiały moje wątpliwości w tym zakresie. Szkoda że ta nieskończoność nie działa jak powinna wtedy byłoby zupełnie prosto.
Np. jak robiłem panoramę to ostrzyłem na powiększeniu x14 i powiem wam że jest różnica w tym przedziale 1-nieskończoność. Trzeba dobrze iu dokładnie ostrzyc w horyzont żeby był ostry - nie ma zbyt wielkiego miejsca na pomyłkę a kręci się bardzo delikatnie ze względu na tą właśnie wąską skale. (+ ciężko to chodzi)
Przy okazji chyba sobie wydrukuje ta tabelkę z hiperfokalną to będzie mi łatwiej.
Tak, ustawiłem na 12mm i jest już dobrze - tzn nie widziałem takich mazów jak poprzednio. Co do przesłony to był test pod światło więc mogłem sprawdzić jak się on zachowuje w takich warunkach . Jestem świadomy że tak sie zdjęć nie robi :) aczkolwiek wyszło nieźle jak na mój gust.Cytat:
Zamieszczone przez Janko Muzykant
PS.Obiektyw kupiłem na widoczki z Norwegii - za 2 tygodnie mam urlop - i tam się te szkło ma wykazać. Kupiłem je jeszcze ze względu na fotografię nocną ze względu na dobre światło - tutaj mam nadzieje być pozytywnie zaskoczony.