-
Odp: Nikon D7100 czy warto?
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
W kazdej nowej kolejnej jest nowy AF, kazdy mowi, ze jest znacznie lepiej, a ja nadal, ze odstaje od chocby N, mialem okazje KII sie pobawic i nadal nie rozumiem drogi Pentaxa...
Reasumujac moje stare A900 dawno dawno temu mialo lepszy AF niz KII teraz, a dzieli je 2parseki czasu:)
pozdrowionka
A jakie szkło miałeś podpięte do Pentaxa??
Pytam z ciekawości bo kupiłem DA 35mm f/2.4 i po kilku miesiącach się rozstaliśmy, AF gubił się i ponad 20% zdjęć wychodziło nieostrych mimo dobrych warunków, zmieniłem puszkę z K-7 na K-5 było nieco lepiej ale i tak nieraz fotografowałem tło.
Z innymi szkłami tak nie mam, fotografuję prawie wyłącznie w naturalnym świetle zastanym i nawet wieczorem nie mam zastrzeżeń do działania AF.
Problemem był dla niektórych dość duży punkt AF Pentaxa który ustawiał ostrość często na jego rogach - mnie to bardzo nie przeszkadza, zostało to poprawione w nowszych puszkach.
Ciekawe porównanie D7100 i K-5IIs wykonane przez FunTesterów:
http://www.youtube.com/watch?v=CJ9MsmECULw
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Ja nie mam problemow z AF, zadna z moich puszek nikona ktore mialem/mam (D300s, D7000, D3s) deklasowala konkurencje, takze K5 i K5II (bez es).
Po prostu to jest inny swiat, tak szybkosci i precyzji, ze o AF-C nie wspominajac.
Jesli chodzi o D7100 posiada uklad Nikon Multi-CAM 3500DX (to co w D4), wspomagany przez EXPEED 3, pracuje w zakresie od −2 do +19 EV (czyli to co w najnowszych top pro nikonach).
I z rozmowach ze znajomymi ptasiarzami to jest lepiej niz w D300s/D700 itp.
Martwi tylko maly bufor, i przez to cierpiacy tryb zdjec seryjnych :(
Po przesiadce na najkona tez mi "chwilke" zajela zabawa z kolorami itd., to jest kwestia przyzwyczajen i nawykow z innych systemow, trzeba sie tego wyzbyc i zaczac od nowa, wtedy latwiej opanowac co jak i gdzie :)
Teraz praktycznie wypluwa mi to co widze w rzeczywistosci w plenerze i gmerania suwakami ograniczam do podstawowych rzeczy.
Jednak znowu plus dla D7100, w nim znaczaco "poprawiono" odwzorowanie kolorow, i teraz ci ktorym sie nie udawalo beda mieli latwiej.
pozdro
Znam człowieka, który zamienił D7000 na Sony bo AF nie trafiał mu w biegającego dzieciaka. I na dodatek jest zadowolony.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Znam człowieka, który zamienił D7000 na Sony bo AF nie trafiał mu w biegającego dzieciaka. I na dodatek jest zadowolony.
Bo D7k bardzo dobrym aparatem jest...
....pod warunkiem, ze ma sie szczescie i trafi sie na wolnego od wad :)
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Jesli chodzi o D7100 posiada uklad Nikon Multi-CAM 3500DX (to co w D4), wspomagany przez EXPEED 3, pracuje w zakresie od −2 do +19 EV (czyli to co w najnowszych top pro nikonach).
I z rozmowach ze znajomymi ptasiarzami to jest lepiej niz w D300s/D700 itp.
Jednak znowu plus dla D7100, w nim znaczaco "poprawiono" odwzorowanie kolorow, i teraz ci ktorym sie nie udawalo beda mieli latwiej.
Hmmm, aż sie wierzyć nie chce, że może być tak dobrze, no ale pewnie wiesz co piszesz.
Jak tak, to jak dla mnie jeszcze tylko ruchowy ekran (dlaczego tego nie zrobili?!) i... malina. I mógłbym wrócić do mego ulubionego szerokątnego szkła czyli Sigmy 10-20/3.5, niestety 12-24 dla FuFu to już nie to...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Filonxxxl
Hmmm, aż sie wierzyć nie chce, że może być tak dobrze, no ale pewnie wiesz co piszesz.
Jak tak, to jak dla mnie jeszcze tylko ruchowy ekran (dlaczego tego nie zrobili?!) i... malina. I mógłbym wrócić do mego ulubionego szerokątnego szkła czyli Sigmy 10-20/3.5, niestety 12-24 dla FuFu to już nie to...
No wlasnie przez bufor nie jest az tak dobrze.
Pojawily sie dwa wpisy o hotpikselach (ale to raczej norma dla tak upakowanych matryc vide D5200 etc.).
Gibany jest w D5200, wiec pewnie jak juz by hipotetycznie wypuscili D400 (w co juz przestalem wierzyc) to moglby miec i bufor wiekszy, gibany ekran i pancernosc D300s.
Wracajac do D7100, z rozmow i z poczytania watkow o nim, obejrzeniu podeslanych mi raw'ow, "chyba" naprawde im sie udala ta puszka, swiadomy wybor jesli ktos wie co oferuje, i sadze ze na ladnych pare lat spokoj z puszka.
Jak sie do tego doda S18-35/f1.8 jest to zestaw petarda :)
Osobiscie mam teraz dylemat w co zainwestowac fundusze po wyprzedazy klockow.
Myslalem albo o D800, albo o wlasnie D7100 i tym czyms nowym co olek ma pokazac.
Tak by miec zabezpieczenie: na robale D7k, na ptaszory D7100, na codzien olek (trza by juz wymienic epl3 po malu).
Na razie mam dylemat, i poki co czekam na to co olek pokaze, a moze sie zdziwie i wyjdzie w koncu D400 - czego najbardziej chyba pragne.
pozdro
-
W d90 obiektywy 50/1.8 oraz 18-105/3.5-5.6 ostrzyły od razu jak igła po podpięciu. Natomiast w D7100 mam wrażenie że zdjęcia nie są takie ostre. Jak przybliże to wydaje się troche mydełko. Czy ten typ tak ma, że trzeba każdy obiektyw ustawić mikroregulacją. No i czy da sie to samemu zrobić?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aldii
W d90 obiektywy 50/1.8 oraz 18-105/3.5-5.6 ostrzyły od razu jak igła po podpięciu. Natomiast w D7100 mam wrażenie że zdjęcia nie są takie ostre. Jak przybliże to wydaje się troche mydełko. Czy ten typ tak ma, że trzeba każdy obiektyw ustawić mikroregulacją. No i czy da sie to samemu zrobić?
Spróbuj wyostrzyć zdjęcia. Swego czasu w D80 miałem podobne wrażenie (jeżeli mówimy o tym samej "nieostrości").
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Spróbuj wyostrzyć zdjęcia. Swego czasu w D80 miałem podobne wrażenie (jeżeli mówimy o tym samej "nieostrości").
No właśnie gdy profil Portret trochę ustawiłem ostrość na + to było już lepiej. Tylko chyba wtedy troche przesadziłem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aldii
No właśnie gdy profil Portret trochę ustawiłem ostrość na + to było już lepiej. Tylko chyba wtedy troche przesadziłem.
Bardziej myślałem o wyostrzeniu w programie, w którym obrabiasz zdjęcia. Jeżeli focisz w JPG zdecydowanie wyostrz zdjęcia. Kolejną sprawą może być wspomiany przez Ciebie tryb - portret. Może specjalnie brak w niej ostrości. :grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Bardziej myślałem o wyostrzeniu w programie, w którym obrabiasz zdjęcia. Jeżeli focisz w JPG zdecydowanie wyostrz zdjęcia. Kolejną sprawą może być wspomiany przez Ciebie tryb - portret. Może specjalnie brak w niej ostrości. :grin:
Tzn. nie mam na myśli Trybu Portret, nie robię zdjęć na programach tematycznych, mam na myśli profil kolorów w aparacie. A foty robię przeważnie RAW + JPG.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aldii
Tzn. nie mam na myśli Trybu Portret, nie robię zdjęć na programach tematycznych, mam na myśli profil kolorów w aparacie. A foty robię przeważnie RAW + JPG.
Profli w tym wypadku nie będzie wpływał na ostrość zdjęcia. Jak chcesz możesz wrzucić przykładowego NEFa. Możemy ocenić czy problem leży w sprzęcie czy obróbce.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Profli w tym wypadku nie będzie wpływał na ostrość zdjęcia. Jak chcesz możesz wrzucić przykładowego NEFa. Możemy ocenić czy problem leży w sprzęcie czy obróbce.
Ok, ale to wieczorkiem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
A jakie szkło miałeś podpięte do Pentaxa??
A z jakim chcesz, tamki, ltd i inne szkla, praktycznie mialem dostep do kazdego szkla w pentaxie nawet 1000/8:)
k5 to nie jest zly aparat, caly czas mowie o tym, ze af kuleje w slabych warunkach oswietleniowych, odstaje chocby od Nikona
pozdrowionka
-
Postaw to na statyw, trzepnij fote i potem zobacz :)
Bo na tak upakowanej matrycy o zobaczenie poruszenia nie problem, wtedy widac, ze to co do przelkniecia bylo na 10mpx na 24mpx juz wylazi :)
Najlepiej zapodaj tu jakas fote z exifem, sie zerknie o co kaman.
pozdro
-
Dla mnie k5 ale II na pewno nieodstaje od d700 a w ciemnicy ostrzy lepiej.
-
4 załącznik(ów)
Przykładowe fotki. Po korekcie precyzyjnej wydaje się że AF jest na środku. Jednak jest mydło. Czy to wina obiektywów?
Korekta obiektywu -4: 18-105/3.5-5.6: Załącznik 98003Załącznik 98004
Korekta obiektywu +10: 50/1.8 Załącznik 98005Załącznik 98006
-
Pokaz lepiej te nieostre foty, tablice tablicami.
pozdro
-
aldii, daj spokój z takimi testami. Jak pisze nyny - wrzuć wg Ciebie nieostrego NEFa.
-
2 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
aldii
Ostrzone na oko, bez obróbki:
Wg mnie jest ok. Trzeba tylko wyostrzyć fotkę.
Załącznik 98149
Najlepiej wrzuć NEFa.
BTW - otwarta 50 mm nigdy nie była demonem ostrości.
-
Udostępnij NEFa. Bo na miniaturkach to niewiele można.......
Co do 50tki to się nie zgodzę. Te, które miałem były ostre jak żyleta na pełnej dziurze (po prostu jak to w systemie Nikona -przed zakupem, trzeba wybrać odpowiedni egzemplarz).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fatman
Co do 50tki to się nie zgodzę. Te, które miałem były ostre jak żyleta na pełnej dziurze (po prostu jak to w systemie Nikona -przed zakupem, trzeba wybrać odpowiedni egzemplarz).
Mówimy o 50/1.8?
-
Tak o 50 1.8D, 50 1.8G, 50 1.4D i 50 1.4G. Miałem wszystkie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fatman
Tak o 50 1.8D, 50 1.8G, 50 1.4D i 50 1.4G. Miałem wszystkie.
Ja przed zakupem testowałem kilka dostępnych w FJ i wszystkie zachowywały się podobnie... Pewnie ta partia produkcyjna była "spaprana". :wink:
-
Niestety tak bywa, że całe partie są spaprane...... taki system. Jeśli chodzi o 50 1.8D to zasada jest jedna -im starszy egzemplarz tym lepszy (najlepiej brać te bardzo stare, made in japan, z szybką).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fatman
Niestety tak bywa, że całe partie są spaprane...... taki system. Jeśli chodzi o 50 1.8D to zasada jest jedna -im starszy egzemplarz tym lepszy (najlepiej brać te bardzo stare, made in japan, z szybką).
Na taki z szybką nie było mnie wtedy stać. Miałem masowego chińczyka...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Popieram, jednak D2X to bylo cos:)
CO do profili, to jest jakas hamerykanska chyba firma co robi super profile do kazdej puszki, kolega ma i potwornie swietne symulacje, dobrze naswietlasz i wypluwa programik jpga cud miod....
Wracajac na chwile do Pentaxa, dobrze kolega ujal, w dobrym swietle jest ok, a w mieszanym czy ciemnicy, to z lekka dramat....
Limitedy mialem i uwazam, ze tylko 31 i 77 sa warte grzechu i to w wersji starej Japan, nie przypadkiem z Wietnamskiej produkcji, bo to zalamka...
pozdrowionka
to było.. teraz Af w pentaxie(K5II/IIs) według mnie jest nie gorszy od d700 a co za tym idzie w d7100 tez. Nie wiem jak wypluwa koolry d7100 (matryca inna niż D7000) ale w Pentaxie kolory są normalne i można wyciągnąć takie jakie chcę w nikonie było to całkowicie przypadkowe a na hi iso to zapomnij... i tu się kłaniają testy które przez ostatnie parę lat wychwalały lustra Nikona, a nikt nie mówił ,że te hi iso to kolorystyka była beznadziejna..
co do af to powiem tak:
Canon 40D i 70-200 IS f/4 to był najszybszy (ale nie najdokładniejszy) zestaw jaki miałem, D700 z Nikkor 24-70 zapinał ale nie był taki szybki jak Canon, ale d700 z 50 f1.4G to super szkło ostre na f1.4 ale af bardzo wolny i pod światło to często miem problem z ostrzeniem..nikt o tym nie mówi.. Co do dokładności Af to Canon był najgorszy (40D 70-200IS/50f1.4USM) ale Pentax z Tamronem 17-50 jest naprawdę fajny :)
Nikon super sprzęt ale według mnie na pewno nie jest lepszy niż inne marki i odpowiadające im puszki. Chyba że D7100 to zupełnie inny aparat od d700...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
geo
to było.. teraz Af w pentaxie(K5II/IIs) według mnie jest nie gorszy od d700 a co za tym idzie w d7100 tez.
Mam inne zdanie.
Dodatkowo D7100 ma jeszcze lepszy AF niz D700.
Cytat:
Zamieszczone przez
geo
ale d700 z 50 f1.4G to super szkło ostre na f1.4 ale af bardzo wolny i pod światło to często miem problem z ostrzeniem..nikt o tym nie mówi..
Przeciez to chyba kazdy wie, ze 50 1.4 to zolw niesamowity, i sie dziwie ze ktos kto to szklo kupuje takiej oczywistosci nie wie.
Zapialbys 50 1.8 z G na koncu mialbys kompletnie inne odczucie jesli o AF chodzi.
Cytat:
Zamieszczone przez
geo
Chyba że D7100 to zupełnie inny aparat od d700...
Tak, to zupelnie inny aparat.
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
...
Cytat:
Zamieszczone przez
geo
... Chyba że D7100 to zupełnie inny aparat od d700...
Tak, to zupelnie inny aparat.
+ (oczywiście w pamięci bo ten nielitosny system...)
-
Używałem k7000 przez dwa lata, żadnych problemów z AF wogóle 0 problemów. 50-1.4 ostrzyło w punkt, 60-2.8 micro też ,70-300 tudzież nawet kit. Ale wszystkie delikatnie podkalibrowane. Zamieniłem na OMD z paroma szklankami tylko ze względu na wagę i poręczność podczas podróży.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aldii
W d90 obiektywy 50/1.8 oraz 18-105/3.5-5.6 ostrzyły od razu jak igła po podpięciu. Natomiast w D7100 mam wrażenie że zdjęcia nie są takie ostre. Jak przybliże to wydaje się troche mydełko.
Różnica w gęstości upakowania pikseli. Po prostu 24 Mpx stawia większe wymagania optyce. Co widać jak się ogląda cropy. Po resize do tego samego formatu co z D90 zobaczysz, że wrażenie będzie wręcz przeciwne - D7100 będzie ostrzejsze, szczegółów więcej.
Cytat:
Zamieszczone przez
Fatman
eeeee, chyba inaczej rozumiemy żyletkowatość ;)
Praktycznie każde, szczególnie jasne szkło mocno zyskuje po przymknięciu. Właśnie najdobitniej to widać na przykładzie wspominanych obiektywów 50 mm. By się czymś podeprzeć: na optyczne.pl przetestowano każdy z tej czwórki. I wszędzie wykresy pną się ostro w górę, bo pełna dziura jest zdecydowanie słabsza niż przysłona 2,0, 2,8 czy 4. To reguła. Nawet nie muszę brać szkła do ręki by to napisać, to samo dotyczy innych ogniskowych. Ostry na pełnej dziurze to jest 200/2 (ale i on zyskuje po przymknięciu).
stary 1.8 http://www.optyczne.pl/66.4-Test_obi...87_obrazu.html
nowy 1.8 http://www.optyczne.pl/232.4-Test_ob...87_obrazu.html
stary 1.4 http://www.optyczne.pl/102.4-Test_ob...87_obrazu.html
nowy 1.4 http://www.optyczne.pl/159.4-Test_ob...87_obrazu.html
otwarte nie mają fajnych wartości MTF.
Cytat:
Zamieszczone przez
Fatman
.. Jeśli chodzi o 50 1.8D to zasada jest jedna -im starszy egzemplarz tym lepszy (najlepiej brać te bardzo stare, made in japan, z szybką).
Taki mam. Ta wersja jest bez D (to nieważne).
-
AUTO ISO - auto iso działa super. Jednak mam problem po podpięciu lampy. Cały czas było tak że podczas robienia zdjęcia w auto iso było super - bez lampy sobie aparat regulował, a z lampą, zdjęcie było robione z najniższą ustawioną wartościa iso. Jednak od pewnego czasu z podpiętą lampą, czy też wbudowaną, robi zdjęcia z maksymalną wartością jaką mam ustawioną dla auto iso. Nie wiem, skąd się to wzięło, co zmieniłem w opcjach?
-
-
Masz d7100? Oooo! A jak z tymi hot pixelami? Widać je na Twoim aparacie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Masz d7100? Oooo! A jak z tymi hot pixelami? Widać je na Twoim aparacie?
Softa jeszcze nie. Nie spieszy mi się. Na zdjęciach jak robię na ok. f18-22 widać trzy szare kropki, ale rozumiem, że to zabrudzenia na matrycy. Szczerze to nie wiem jak zauważyć czy mam hot pixel-e? Ogólnie podczas normalnego robienia zdjęć nic nie zauważam.
-
zrób zdjęcie dekielka założonego na obiektyw - jak będziesz miał białe kropki to będziesz wiedział...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
zrób zdjęcie dekielka założonego na obiektyw - jak będziesz miał białe kropki to będziesz wiedział...
Zrobiłem, ani jednej białej ani innego koloru kropki. :-) Czerń... Zastanawiam się czy bawić się w wyczyszczenie tych 3 plamek z matrycy. Ale chyba sobie odpuszczę, tym bardziej że ich nie widać przy normalnych wartościach przesłony.
-
czyli nie jest tak źle jak to Fatman przedstawiał...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
czyli nie jest tak źle jak to Fatman przedstawiał...
Założymy się, że jest ? (no dobra, niebawem będzie) :) ;)
-
no to czekamy na rozwój wydarzeń - Fatman - za ile dni/tygodni/wyzwoleń migawki aldii ma sprawdzić czy się hotpixele nie pojawiły?